Edellisessä blogissani kerroin Saksassa toimivasta sisäampumakeskus Müller Schiess Zentrum Ulm’ista. Tässä toinen osa aiheesta.

MSZU:ssa on näytteillä saksalaisia riistaeläimiä. Kuva: Pekka Suuronen

 

MSZU tarjoaa suurta vaatevalikoimaa. Kuva: Pekka Suuronen MSZU on muutakin kuin ampumakeskus ja Schiesskino. Siellä toimii myös mahtava 1200 neliömetrin suuruinen aseiden ja metsästysvarusteiden liike. Kun Saksassa ollaan, metsästysvaatetukselle pannaan painoa. Saksassa metsästäjän ei passaa liikkua rönttösissä. Lodenmodea ja perinteistä eteläsaksalaista tyyliä löytyy, mutta myös perinteisempääkin ulkoilmavaatetusta. Valikoimaltaan ja hinnoiltaan MSZU ei ole ”tarjoustalo” tai ”liideli”, vaan pikemminkin kuin KaDeWe tai Stockmann.

Safarimajassa

Keskelle myymälää on rakennettu pienoinen ”vuori”, jolla kiipeilee täytettyjä pukkeja ja vuohia. Trofeet kiertävät suuren liikkeen seiniä. Metsästäjä tutkii tietysti aseita. Pääpaino on saksalaisilla ja eurooppalaisilla merkeillä. Ulmin omaa aseteollisuutta edustavat Krieghoff, Anschütz ja Walther. Lähistöllä Isnyssa sijaitsevat Mauser, Sauer ja Blaser. Nämä kuuluisat merkit ovat näyttävästi esillä.

Kaksoiskiväärin hintalappu. Kuva: Pekka Suuronen Jos asiakas on lähdössä Afrikkaan safarille ja shoppailee asiaankuuluvaa asetta, niin neuvottelut voidaan käydä keskelle myymälää sijoitetussa metsästysmajassa nahkaisissa nojatuoleissa seepran taljan päällä. Se valmistelee wannabe-ostajaa kohtaamaan seinällä olevan kaksoiskiväärin hintalapun (43.700 eur). Mutta sellaisellahan se Hemingwaykin metsästi…
Myymälässä on esillä yli 500 asetta. Kuva: Pekka Suuronen

Toki liikkeestä löytyy aseita myös ohkaisemmalla massilla liikkeellä olevalle, mutta tämä ei ole oikea paikka tulla hintashoppailemaan. Sen sijaan täällä näkee aseita, joita Suomessa ei liikkeiden kannata hyllyillä pitää.

MSZU:n patruunatarjonta on mahtavaa. Niiden esillepano valaistuissa lasivitriineissä on näyttävää ja selkeää. Patruunat jäävät ulkomaiselle turistille näyteikkunaostoksiksi, sillä niiden hankinta on luvanvaraista.

Asesepät ja seminaarit

MZSU:ssa toimii kaksi aseseppää siisteissä ja valoisissa tiloissa. Kiikariasennukset ja aseiden kohdistukset ovat tavanomaista työtä, mutta tänne voi tuoda aseita myös muuta muutostyötä ja korjauksia varten.

MSZU:n aseseppä Mathias Krause työssään. Kuva: Pekka Suuronen MSZU:ssa on luokkahuone, jossa järjestetään monenlaisia kursseja ja seminaareja. Täällä voi kuunnella kokeneen Afrikankävijän neuvoja, perehtyä jälleenlataamisen saloihin (joka muuten on Saksassa suhteessa yleisempää kuin Suomessa) tai vaikkapa saada kurssitusta aiheesta suustaladattavat aseet (jotka nekin ovat Saksassa yleisempiä). Suomessa puhutaan mustaruudista ja ammutaan vain sillä, koska SAL:n alainen järjestö on ottanut tällaisen linjan. Saksassa puhutaan suustaladattavasta aseesta (Vorderlader), johon heidän omissa koitoksissaan saa laittaa ponneaineeksi muutakin kuin mustaruutia. Replikaruudit ovat turvallisempia ja siistimpiä käyttää kuin mustaruuti, mutta ne eivät ole sitä alkuperäistä 1200 vuotta sitten keksittyä. Suomessa halutaan olla puristeja.

MSZU antaa myös yleisen asetietouden koulutusta. Kurssin käyminen ja hyväksytysti suoritettu koe ovat Saksassa aseluvan saamisen ehtona. Kurssiin kuuluu aseenkäsittely- ja ampumakoe, johon MSZU tarjoaa tietysti erinomaiset tilat ja edellytykset.

Käymään MSZU:ssa?

Ulm on Etelä-Saksassa, Münchenistä 130 km länteen ja Stuttgartista 100 km kaakkoon. Junallakin Ulmiin pääsee mutta kun MSZU sijaitsee hieman kaupungin pohjoispuolella Jungingenissa, niin vuokra-auto on kätevintä. Ilmaista pysäköintitilaa riittää, mikä ei ole tiiviisti asutussa Saksassa aina itsestäänselvyys.

Harjoittelu Schiesskinossa olisi hyödyllisintä omalla aseella, mutta harva sitä kuljettaa ulkomaille. MSZU:ssa voidaan järjestää laina-ase jos siitä on sovittu etukäteen. EU-asepassi ja/tai suomalainen metsästyskortti kertovat, että vieraalle uskalletaan antaa luikku käteen.

Upeaan myymälään voi tietysti tutustua kuka tahansa. Aseita, patruunoita, ruutia ja nalleja ei voi ostaa ilman lupaa (eikä varsinkaan kuljettaa lentokoneessa), mutta myymälästä löytyy paljon muutakin. Kahvila ja baari ovat avoinna tällä kirjoittamalla perjantaisin ja lauantaisin. MSZU:n aukioloajat ja hinnat selviävät netistä. Tällä kirjoittamalla keskus on avoinna tiistaista lauantaihin.

 

MSZU:n patruunavalikoima on vaikuttava. Kuva: Pekka Suuronen

MSZU:n myymälä on näkemisen arvoinen.