Olipa pariskunta, jonka yhteisenä harrasteena oli tarkkuusammunta pistoolilla. Talvella sormet jäätyivät ampumaradalla, joten he päättivät tehdä asialle jotain.

MSZU:n näyttävä sisäampumakeskus Saksan Ulmissa. Kuva: Pekka Suiuronen

Pariskunnan nimi on Reinhard ja Sylvia Müller. He asuvat Ulmissa, Etelä-Saksassa, Tonavan varrella, Baden-Württenbergin ja Baijerin rajalla. Pariskunta perusti v. 2006 lämmitettävän 25 m sisäampumaradan. Siihen tehtiin muutamia ampumapaikkoja, jotta kaveritkin mahtuisivat. ”Hyvässä seurassa on mukavampi harrastaa.”

Mutta sana kulki, halukkaita ampujia tuli lisää, ja rataa piti laajentaa. Pistoolin lisäksi mukaan tulivat kivääriradat ja niiden mukana uusi villitys – Schiesskino. Myös haulikkoampujat rupesivat kyselemään, josko Müllerit voisivat tarjota heille mahdollisuuden ampua sisällä lämpimässä. Vuoteen 2011 mennessä Ulmin kaupungin pohjoispuolelle oli syntynyt katettu, lämmitetty ja ilmastoitu upea ampumakeskus, nimeltään

Müller Schiess-Zentrum Ulm

eli lyhenteenä MSZU. Tässä on ampumakeskus, joka on uskomattomin näkemäni. Müllerit sanovat varovaisesti, että tämä on varmasti Saksan hienoin, mutta että se olisi ”mahdollisesti” myös Euroopan upein. Oman näkemykseni mukaan se on koko maailmassa huippua, mitä siviili pääsee koskaan näkemään. Todennäköisesti eri maiden sotavoimilla sekä CIA:n ja FBI:n tapaisilla laitoksilla voi olla parempia, mutta niiden hienoudet eivät ole julkista tietoa. MSZU ei ole suuri ratojen määrältään vaan suuri laadultaan.

Pistooliradalla on viisi standia ja näissä voi ampua 5 – 25 m matkoilta. Hiekasta rakennettu taustavalli on mitoitettu 7000 joulen energioille. (338 Lapua Magnum kuumimmalla kotilatauksella ja 19,4 g luodilla kehittää 5800 J suuenergiaa.) Pistooli- ja haulikkopracticalia voi harjoittaa liikuteltaviin maaleihin, joita saa ampua 2000 joulen aseella. Disipliiniampujille on taulut, jotka liukuvat napin painalluksella sähköisesti ampujan eteen.

Rainer Marka toimii MSZU:n ampumaratojen päällikkönä. Kuva: Pekka Suuronen

300 m kiväärirata on maanalainen. Standeja on samoin viisi. Ampumamatkat ovat 100 – 300 m välillä. 150 – 300 m matkat ammutaan elektronisiin maalitauluihin. Osuma ilmestyy välittömästi ampujan edessä olevaan monitoriin. Tietokone pitää kirjaa suorituksesta, joten manuaalisia muistiinpanoja ei tarvitse tehdä.

 

100 m ampumamatkalla käytetään perinteisiä pahvitauluja, jotka tulevat ampujan luo nappia painamalla. Kaikilla ampumapaikoilla on valmiina ampumatuet.Kohdistusta ja patruunoiden laborointia varten on käytettävissä ampumakelkka, jolla eliminoidaan ihmisen vaikutus kokonaan.

300 m radan taustavalli on todella jämerä. Hiekkakerroksen paksuus tunnelin perällä on jopa kuusi metriä. Rata onkin ”sertifioitu” 17.000 joulen aseille, eli luokkaa 50 BMG.

100 m radalla on seitsemän ampumapaikkaa. Myös täällä voidaan ampua 17.000 joulen aseilla. Radan valaistusta voidaan säätää portaattomasti niitä varten, jotka haluavat kokeilla esimerkiksi kiikaritähtäimiään yöolosuhteissa. Radalla on sähköisesti liikuteltavat pahvitaulut. Käytettävissä on metsästystorni, jossa ampuja saa tuntumaa tyypilliseen saksalaiseen peuran metsästystilanteeseen (Ansitzjadg beim Hochsitz). Täällä voidaan ampujalle tarjota hyvin realistisia tilanteita oikeilla patruunoilla ammuttavaksi.

Schiesskino

Tämä on metsästyksen simuloimista projisoituihin liikkuviin maaleihin. Voimakkaat tietokoneet  tekevät mahdolliseksi juoksuttaa realistisia metsästystilanteita ampujan eteen. Oikeita luonnossa kuvattuja tilanteita löytyy 150 erilaista. Ampuja voi tilata lähes kaikkea Saksassa tai Afrikassa eteen tulevaa riistaa ja tilannetta, pyytää nopeampia tai hitaampia ”juoksuja” ja toistaa niitä kunnes on tyytyväinen omaan suoritukseensa. Ampumamatkat voivat olla 25 – 100 m väliltä. Katselin villisikaperheen vipeltämisiä aukion läpi. Siinä suorituksessa tulee kyllä kiireempi kuin suomalaisessa hirvenmetsästyksessä.

Oma juttunsa on 3D-simulaattori joillekin eläimille. Ampuja voi nähdä suorituksen jälkeen miten luoti on riistassa kulkenut ja vieläpä pyörittää eläintä 360 astetta osuman tarkastelua varten. Olisipa loistavaa ampua hirvimerkkiä tällaisessa simulaattorissa. Osuman jälkeen hirveä voisi pyöritellä ja nähdä, kuinka fataali osuma oli riistan sisällä.

Schiesskinolle (engl. ”Shooting Cinema”) en ole vielä sujuvaa suomennosta nähnyt. Ampumasimulaattori tuli muotiin Keski-Euroopassa vajaat kymmenen vuotta sitten. Nyt niitä on Saksassa ja Itävallassa useita, ja ovatpa ne rantautuneet jo Tanskaan ja Ruotsiinkin. Suomeen on alustavasti suunnitteilla tällainen.

Sellainen varoituksen sana lukihäiriöiselle, että jos ja kun puhut tai kirjoitat saksalaisen kanssa Schiesskinosta, ei passaa vaihtaa kirjainten ”i” ja ”e” paikkaa…

Schiesskinosta on tullut niin mittava bisnes, että RWS lataa tarkoitukseen erityisiä Cineshot-patruunoita. Hylsyt ovat normaaleita jälleenladattavia, mutta ruudissa, nallissa ja luodissa on huomioitu sisärata-ammunnan vaatimukset myrkyttömyydestä.

Paljon lisää…

MSZU:lla on lisäksi haulikon sisärata, ilmakiväärirata, uskomaton myymälä, ravintola, kokous- ja koulutustilat sekä asesepän korjaamo ja palvelut. Näistä enemmän ensi viikolla.

 

Haulikkoammuntaa MSZU:n 3000 neliömetrin sisäradalla. Kuva: Pekka Suuronen

Haulikkoammuntaa MSZU:n 3000 neliömetrin sisäradalla. Heittimiä on yhteensä 26.