Otsikko viittaa pohjois-lontoolaisen pop-rock-yhtyeen The Dave Clark Fiven suosittuun single-vinyyliin (45 rpm) helmikuulta 1964.

Ruger American on aivan uusi peruskivääri metsästykseen. Kuva: Sturm, Ruger & Co.

Tällä levyllä Dave Clark Five pukkasi itseään The Beatlesia alaspäin listoilla. Todettiin että Liverpoolin ”Mersey Beatin” rinnalle oli tullut Lontoon ”Tottenham Sound”. Levyn ja blogin otsikko Bits and Pieces voidaan suomentaa vapaasti vaikka ”sitä-sun-tätä”. Tällä kertaa blogini muodostuu sälästä. Olen törmännyt uusiin asioihin, joilla on aika-arvoa. Niinpä käytän bloggausmahdollisuuttani kertoakseni uutisia. Ne ovat siinä kuuluisassa ”miten-sylki-suuhun-tuo” järjestyksessä.

Ruger American oli eräs harvoista Nürnbergin oikeasti uusista kivääreistä. Kun Rugerin Ken Jorgensen esitteli sen minulle, totesin että tässähän on ”working rifle”, työtätekevä kivääri. Eikä hän pannut hanttiin. Mustat raudat, musta synteettinen tukki. Nastat hihnalenkeille. Ei rautatähtäimiä. Weaver-kiikarinjalustat toimitetaan aseen mukana ja ruuvinreiät ovat lukonkehyksessä valmiina. Kaliiperit 243, 270 ja 308 Win. sekä 30-06 Sprg. Neljän patruunan irrotettava pyörölipas. Kylmätaotun piipun pituus 22″. Varmistin aseen kaulalla. Kolminokkainen sulku, lukon kammen liike 70°. Patruunan push feed syöttö. Lukonkehyksen petaus kahdelle rosteriharkolle. Vapaasti värähtelevä piippu. Ruger Marksman säädettävä laukaisulaite ”savagemaisella” apuliipaisimella, säätöalue 1,36 – 2,27 kg. Aseen paino 2780 – 2840 g. Mutta se hinta! Listahinta on 47 % alle Ruger M77 Mk. II Hawkeyen! Ruger aikoo nokittaa tällä kiväärillä mm. Browningit, Mossbergit, Remingtonit, Savaget ja Tikat.

Carl Zeiss (Oberkochen, Saksa) on perustanut tytäryhtiön Carl Zeiss Oy Tuusulaan. Emoyhtiöllä on 24.000 työntekijää yli 30 maassa ja se tekee 4 miljardin euron liikevaihtoa. Sports Optics eli urheiluoptiikka (esimerkiksi kiikaritähtäimet ja katselukiikarit) on vain joitain prosentteja koko valtavan Zeissin liikevaihdosta. Entinen maahantuoja All Optics (Vantaa) on siirtänyt merkin huollon ja jälkimarkkinoinnin Carl Zeiss Oy:lle (Tuusula) päivämäärällä 15.12.2011.

Steiner (Bayreuth, Saksa) on toinen optiikan uutinen. Se ei ole ikivanha brändi (per. 1947) eikä megasuuri (150 työntekijää), mutta sillä on vankka maine katselukiikareiden valmistajana ammattipiireissä, sekä ammattimerenkulussa että sotaväen käytössä. Steinerin astuminen kiikaritähtäinmarkkinoille on aivan uutta, samoin se, että Beretta on ostanut Steinerin. Myös aivan tuliterää on tieto että Sako tulee olemaan Steinerin Suomen maahantuoja. Tämän seurauksena Sako luopuu itävaltalaisesta Swarovskista. Steinerin Suomen hinnoittelu ei ole vielä valmis, mutta kyseessä on premium-luokan tuote myös hinnallisesti.

Heikki Taipalus Kauhajoen Ikkeläjärveltä tunnetaan kilpailuaseiden maahantuojana jo lähes 40 vuoden takaa. Hänen suojissaan on ollut tunnettuja merkkejä kuten Steyr, Morini, Matchguns, Hämmerli, Unique, TOZ, Centra, MEC, Karl Nill, Hakko jne. Nyt Heikki on katsonut tehneensä tarpeeksi suomalaisen urheiluammunnan eteen ja ansainneensa eläkepäivät. Hän myy loppuun varastonsa ja siirtää useimmat edustukset Lapuan tytäryhtiö NorDisille. Tällä on jo ennestään saksalainen kilpa-asemerkki Feinwerkbau.

Haulikkoammunnan maailmanennätyksiä. Arizonan Tucsonissa viime viikolla pidetyissä ISSF:n haulikon maailmancupin kilpailuissa ammuttiin maailmanennätyksiä. Britannian Peter Robert Russell Wilson, 25, ampui miesten kaksoistrapin uudeksi ME-tulokseksi 198 (148 + 50). Maailmanennätys parani kahdella kiekolla ja Wilson otti sen Kiinan Hu Binuanilta. Naisten skeetissä Yhdysvaltain Kimberly Rhode, 33, teki uuden ME:n tuloksella 99 (75 + 24). Rhoden peruskilpailun tulos 75 on uusi ME. Britannian Elena Little piti hallussaan edellistä ennätystä 74. Miesten skeetissä on jo aikaisemmin ammuttu täydet, joten voittajan, Kreikan Efthimios Mitasin, 40, tulos 150 (125 + 25) ”vain” sivuaa ME:tä.

Metsästysseuran käsikirja on uudistettu. Tiedot on ajantasaistettu ja mukaan on otettu paljon uutta. Kirjassa käsitellään muun muassa metsästysseuran hallintoa, jäsenasioita, verotusta, lupa-asioita, riistanhoitoa, viestintää, erilaisia tapahtumia ja paljon muuta. Käsikirjan kirjoittamiseen on osallistunut 33 suomalaista metsästysalan asiantuntijaa. Kirjaa myydään Suomen MetsästäjäliitonEräkontissa Riihimäellä ennakkohintaan 29,50 euroa huhtikuun 2012 loppuun saakka. Sen jälkeen kirja maksaa 39,50 euroa.

2500:lla SML:n jäsenseuralla tämä tieto jo onkin. Mutta Suomessa on vielä arviolta 2000 rekisteröityä metsästysseuraa, jotka eivät kuulu kattojärjestöön.

Lapuan patruunoilla putsattiin ampumahiihdon palkintopöydät. Kuluneella kaudella 2011-2012 kilpailtiin ampumahiihdossa kymmenessä maailmancupin kilpailussa, alkaen Ruotsin Östersundista, jatkuen Ruhpoldingin, Anterselvan ja Kontiolahden kautta lopulta Siperian Hanty-Mansijskiin. Tarjolla oli 189 mitalia. Lapualaisilla patruunoilla ammuttiin näistä 180. Lapua otti 59 kultamitalia 63:sta. Jäännösmitaleista Fiocchilla ammuttiin 6 ja RWS:llä 3. Lapuan markkinaosuus mitaleista oli yli 95 %. Maailmanmestari Kaisa Mäkäräinen ampuu lapualaisilla, totta kai.

Aguilan rikollinen avaimenperä. Kuva: Pekka Suuronen Avaimenperä takavarikoitiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Olimme lähdössä kukonlaulun aikaan Münchenin koneella IWA:an, kun seuralaiseni napattiin kiinni turvatarkastuksessa. Syynä oli ”patruunan salakuljetusyritys”. Autonavaimen perukkeessa oli akryyliin valettu Aguila-merkkinen 22LR-patruunan ”look-a-like”. Tietysti näköispatruuna, sillä oikea patruuna olisi lojahtanut siinä vaiheessa kun sen ympärille valetaan 170-asteista polymetyylimetakrylaattia. Mutta tätä oli turha selittää turvatarkastajille.

Avaimenperä oli 20 vuotta vanha muisto ajalta, jolloin toin maahan meksikolaisia Aguilan patruunoita. Nyt perä joutui Helsinki-Vantaan roskalaatikkoon. Tätä ennen sama avaimenperä oli lentänyt mm. useasti Atlantin yli. Nyt siitä tuli lainsuojaton v. 2012.

Kuulin IWA:ssa, että Dieter Anschützilta haluttiin aseet pois. Sattumalta olin käynyt ennen IWA:n alkua pyhiinvaellusmatkalla Thüringenin Zella-Mehlisissä, missä Julius Gottfried Anschütz aloitti aseiden valmistuksen v. 1856. Dieter Anschütz, 82, on Juliuksen pojanpojanpoika. V. 2012 Saksan poliisi halusi, että Dieter Anschütz luovuttaisi kaikki aseensa pois ja palauttaisi Waffenscheinit poliisille, koskapa ”hänen metsästyskorttinsa on vanhentunut”. Suku on valmistanut aseita 156 vuoden ajan. Eivätpä paljoa paina perinteet Saksanmaallakaan.

”And that’s the way it is today”, sanoi Amerikan legendaarinen TV-uutisankkuri Walter Cronkite (1916-2009) jokaisen uutislähetyksen päätteeksi. ”Näin maailma makaa tänä päivänä.”

 

"Vaarallisia esineitä" lentokentillä! Kuva: Pekka Suuronen

Tällaisten kanssa ei kannata mennä lentokentille! Alinna samanlainen akryyliin valettu Aguila 22LR- patruunan näköiskappale kuin takavarikoitu. Keskellä Lapuan antama kuulakärkikynä.

 

Hyvää pääsiäistä!