Tänään teillä alkaa kuusivuotinen pesti Suomi-laivan päällikkönä. Toivotan osaltani teidät tervetulleeksi ja onnea vaativassa tehtävässänne.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuva: niinisto.fi

 

Minulla ei ole ennen ollut mahdollisuutta puhutella tasavallan presidenttiä kansallisen blogin muodossa, eikä minulle tule enää toista kertaa. Niinpä en malta jättää tätä tilaisuutta käyttämättä.

Uskon teidän onnistuvan tehtävässänne. Uskon myös kansan toteavan melko yksimielisesti (niin yksimielisesti kuin Suomen katajainen kansa ylipäätään voi esiintyä) vuonna 2018 että ”hyvinhän se meni”. Onhan se mahdollista että pyritte vielä toisellekin kaudelle, mutta yhtä mahdollista on, että toteatte silloin: ”Olen nyt 69-vuotias, olen jo huhkinut tarpeeksi tämän savotan eteen, joten taidanpa jäädä tästä täysin ansaitulle eläkkeelle.”

Tämän lehden bloggaajana edustan metsästäjiä ja urheiluampujia. Tiedän, että kumpikaan näistä ei ole lähellä sydäntänne, mutta ette ole esittänyt mitään hylkireaktioitakaan näistä aiheista. Olette viisaasti ja diplomaattisesti vaiennut näistä. Eivätkä ne kuulu tasavallan presidentin prioriteetteihinkaan.

Meillä oli oikea ampujapresidentti vv. 1931-1937, Pehr Evind Svinhufvud af Qvalstad (1861-1944). Svinhufvud oli myös Luumäen suojeluskunnan vääpeli. Tällaista presidenttiä tai tällaisia aikoja en usko Suomeen enää tulevan.

Kaikkien aikojen legendaarisin presidenttimme Urho Kaleva Kekkonen (1900-1986) oli virassa pitkään (1956-1982). Häneen liitettiin metsästäjän maine. Erikielisissä Wikipedioissa on kuvia hänen metsästysmatkoistaan silloisessa Neuvostoliitossa. Kerrotaan myös UKK:n isännöineen jahteja Ruotsin kuningas Kaarle Kustaalle. Emme tule nyt saamaan metsästävää presidenttiä.

Olette taustaltanne kokoomuslainen. Tasavallan presidentti on virallisesti puolueeton, ja olette ilmeisesti luopunut puolueen jäsenkirjasta hallintotavan ja perinteiden mukaisesti. Silti ajattelen – ja tiedän monen muunkin ajattelevan – että pitkän sosialistisen ja maalaisliittolaisen kauden jälkeen meillä on oikeistolainen tasavallan presidentti. 56 vuoden jälkeen! Joku voisi sanoa, että jo oli aikakin. Minä sanon, että vaihtelu virkistää.

Tasavallan presidentin tärkein tehtävä on ulkopolitiikan johtaminen. Uskon teillä, herra tasavallan presidentti, olevan hyvät edellytykset johtaa Suomen ulkopolitiikkaa ilman menneisyyden painolastia tai luurankoja kaapissa. Voitte aloittaa tältä osin puhtaalta pöydältä, ja edessänne on puhdas arkki paperia. Tiedätte hyvin, että Suomella on haastava tehtävä luovia suurten poliittisten ja taloudellisten voimien seassa neutraalisti, mutta kuitenkin pitäen oman mielen ja Suomen intressin kirkkaana mielessä. Tarvittaessa on esiinnyttävä ponnekkaastikin, kun pieni Suomi on jäämässä jalkoihin.

Toivotan onnea myös rouva Jenni Haukiolle valtakunnan ”First Ladyna”. Naistenlehdistö tullee luomaan paineita vertauksilla Jacqueline Kennedyyn. Mutta tämä on ammatinvalintakysymys eikä voi tulla yllätyksenä.

Lähetän viitteellisen leivän ja suolan Meilahden Mäntyniemeen odottamaan teitä, herra tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

 

Jenni Haukio. Kuva: Pasi Heiskanen / Wkipedia / Wikimedia Commons

Rouva Jenni Haukio, tasavallan presidentin puoliso

Kuva: Pasi Heiskanen