Sako kertoili kuulumisiaan ja uutuuksiaan Riihimäellä. Tietoa tuli niin paljon, että blogista seuraa toinen osa viikon kuluessa.

Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen esitteli Sako-konsernin tilanteen. Kuva: Pekka Suuronen

Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen esitteli Sako-konsernin.

Ensinnäkin muutamia tunnuslukuja yrityksestä. Viime vuonna Sako valmisti lähes 60.000 kivääriä ja runsaat 6 miljoonaa patruunaa. Valmistunut aseiden määrä oli Sakon ennätys. Tällä määrällä Sako on kirkkaasti Euroopan suurin kiväärivalmistaja. Viime vuonna Sakon osuus merkkien Sako ja Tikka kesken kasvoi suhteessa enemmän. Pohjois-Amerikka on aina vaan Sakon suurin vientimarkkina-alue. Sakoa viedään kuuteen maanosaan. Ainoastaan Etelämantereelta puuttuu virallinen maahantuoja, mutta varmasti sielläkin on Sakoja käytössä.

Sakon liikevaihto oli 55 miljoonaa euroa. Tekijöitä Riihimäellä ja Hausjärvellä (patruunat) on 210 henkeä. Ja vanhaa tietoa on, että Sako on kuulunut Beretta Holding– konserniin vuodesta 2000. Sitä ennen omistajina olivat Metso ja Nokia (jälkimmäinen vuoteen 1999 saakka). Sodan jälkeen Sako oli Suomen Punaisen Ristin omistuksessa yli 10 vuoden ajan.

Sako A7 nyt myös Suomen markkinoille

Pohjois-Amerikan kilpailuille markkinoille kehitettiin v. 2007 Sako-malli A7. Nyt se tulee myyntiin myös Suomessa. Se sijoittuu hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan Sakon ja Tikan puoliväliin ollen edullisin Sakon nimeä kantava kivääri. Muutamia A7:n ominaisuuksia:
• Mustat tai kirkkaat raudat
• Musta synteettinen tukki, jossa lämmin Soft Touch-pinnoite
• Tukin muotoilu suora ”Classic”
• Kaksi lukkopituutta S ja M
• S-kaliiperit 22-250 Rem., 243 Win., 7mm-08 Rem., 308 Win., 338 Federal, 270 WSM, 300 WSM
• M-kaliiperit 25-06 Rem., 270 Win., 30-06 Sprg., 7mm Rem. Mag., 300 Win. Mag.
• Piipun pituus 20-23″ riippuen kaliiperista
• Vapaasti värähtelevä piippu
• Ei rautatähtäimiä
• Pyöreäselkäinen lukonkehys
• Ruuvikiinnitteiset Weaver-palat Picatinny-hahloin kiikaritähtäimen kiinnitykseen
• Kolmiasentoinen varmistin
• Kolminokkainen sulku, lukonkammen liikerata 70°
• Lukon peräkappale muovia, viritysilmaisin
• Syöttötapa push feed
• Plunger-tyyppinen jousivoimainen hylsyn ulosheittäjä
• Laukaisuvastus säädettävissä 1-2kg
• Yksirivinen irtolipas, jonka voi täyttää irrotettuna tai päältä lipas kiinni aseessa
• Lippaassa muovikuoret mutta teräksiset huulet
• Lippaassa risuvarmistin
• Patruunakapasiteetti 3 + 1
• Paino 2,9 – 3,0 kg riippuen kaliiperista

 

Sako 85-sarjan uutuuksia

Sakon kiväärien nykyinen perusmalli on 4 v. sitten esitelty Sako 85. Ns. ”karhumallien” jatkoksi on 85-mallistoon lisätty Grizzly (harmaakarhu). Se on rakennettu eurooppalaisen maun mukaiseksi. Mattaviimeistelty tukki, mattamustat raudat, uritettu piippu, rautatähtäimet, etummainen kantohihnan lenkki pannalla piipussa kiinni. Lukkopituuksia on kaksi: S-kaliiperit 308 Win. ja 338 Federal sekä M-kaliiperit 30-06 Sprg., 7 x 64, 8 x 57IS, 9,3 x 62 ja 9,3 x 66 Sako (tunnetaan ison veden takana myös nimellä 370 Sako Magnum).

Aiemmin esitellyt ”karhu-Sakot” ovat Black Bear, Brown Bear ja Kodiak. Ja palanen historiaa mukaan: Sako L61R tunnettiin aikoinaan nimellä Finnbear.

 

Tuotekehitysjohtaja Kari Kuparinen kertoi Sakon uusista tuotteista. Kuva: Pekka Suuronen

Sako 85:stä on tehty täysvasurimalli Hunter-tasoisena. Myös varmistin on siirretty lukonkehyksen vasemmalle puolelle. Sekä tukki että raudat ovat mattaviimeistellyt. Ei rautatähtäimiä. Lukkopituutena ainoastaan M, kaliiperivalikoima 25-06 Rem., 6,5 x 55SE, 270 Win., 7 x 64, 30-06 Sprg., 8 x 57IS, 9,3 x 62 ja 9,3 x 66 Sako.

 

Sako Quad Range

Sakon vaihtokaliiperinen pienoiskivääri Quad Range on tukitettu Sporter-tyyppisellä ruskealla laminaattitukilla, jossa on hyvin monipuoliset säädöt. Quadin kaliiperit ovat 22 LR, 22 WMR, 17 HMR ja 17 Mach 2. Aseen voi ostaa yhdellä kaliiperilla tai neljän kaliiperin pakettina, jolloin säästää aseluvan hinnassa jonkin verran. Mainittakoon, että aselain silmissä 22 LR ja 22 WMR ovat ”pienoiskivääreitä”, 17 HMR ja 17 Mach 2 ovat ”kivääreitä”. Tällä on merkitystä hankkimislupaa haettaessa.

Tälle aseelle tulee uutta nostetta tämän vuoden alusta, kun SML:n sääntömuutosten johdosta nuoret saavat ampua pienoiskiväärillä metsästysluodikko-kilpailut. Quad Range on ”ison” kiväärin näköinen, makuinen ja painoinen, vain rekyyli on pienempi ja patruunat halvemmat. Quad Rangessa on äänenvaimentimen kierteet valmiina piipunsuussa.

 

Sako 90 v juhla-ase

Tällaisia on vielä saatavana. Olen kertonut tästä aikaisemmassa blogissani ja löytyypä sieltä kuvakin aseesta. Kivääri, Swarovskin Z6i-kiikari, juhlapatruunoita ja laukku yhteensä noin 20.000 euroa. Ne myydään Sako First Class-aseliikkeiden kautta.

Myös Tikalla on uutuuksia. Niistä ja Sakon patruunoista enemmän ensi viikolla.

 

Niina Rinne on Sakon viestintäpäällikkö. Kuva: Pekka Suuronen

Viestintäpäällikkö Niina Rinne informoi Sakon uusista tuotteista ja tuulista.