Näin kerrotaan julistetun Ranskassa 1400-luvulta lähtien kun vanha kuningas oli saatettu haudan lepoon ja uusi hallitsija oli asetettu valtaan.

Vaalivoittaja Sauli Niinistö ja Jenni Haukio

 

Tapa otettiin käyttöön myöhemmin Englannissa ja jopa Tanskassakin. Alkuperäinen idea lienee valtatyhjiön välttäminen, jollainen olisi johtanut valtataisteluun tai jopa sisällissotaan. Haluttiin kertoa kansalle, että valta on siirtynyt saumattomasti hallitsijalta toiselle.

Näin tapahtui Suomessakin eilen illalla. Sauli Väinämö Niinistö, 63, äänestettiin Suomen 12. presidentiksi yli 1,8 miljoonalla äänellä (62,6 %). Voitto on Suomen suoran presidentinvaalin historian suurin ja selvin. Miinuspuolelta mainittuna äänestysvilkkaus oli vaalihistorian huonoin, vain 68,9 %. Hylättyjä ääniäkin oli ennätysmäärä, 34 000. Näistä voisi ounailla protestimielialaa, mutta toiset selittävät huonoa äänestysprosenttia sunnuntaipäivän paukkupakkasilla. Joka tapauksessa ”kansa on äänestänyt, pulinat pois”, kuten Timo Soini olisi sanonut. Sosialistinen 30-vuotinen hegemonia murtui ja Suomi sai porvaripresidentin.

Salolainen presidentti

Sauli Niinistö on syntynyt ja vaikuttanut Salossa, mutta hän on asunut Espoossa jo vuosia. Tämä vei omat ajatukseni Varsinais-Suomeen ja Saloon. Muutin New York Cityn kupeesta New Jerseystä, USA:sta, Saloon v. 1985 ja asuin siellä vuoteen 1993. Oli muuten kohtalainen elämäntavan, kulttuurin ja maiseman muutos.

Menin töihin pertteliläiseen yritykseen, johon Niinistö viittasi vaalikampanjansa TV-mainoksissa. Yritys tunnetaan nykyisin nimellä Hella Lighting Finland ja Perttelikin on nykyisin osa Salon kaupunkia.

Silloinen (edesmennyt) vaimoni oli töissä matkaviestimiä valmistavassa yrityksessä, jonka nimi oli Mobira. Hakulaitteet eli piipparitkin olivat silloin ohjelmassa. Pian yrityksen nimi muutettiin muotoon Nokia Mobile Phones. Vaimoni hoiti perintätoimia. Hän antoi sitkeät tapaukset Asianajotoimisto Korvenoja & Niinistön hoitoon ja lakiperintään. Tänä päivänä Nokia Mobile Phonesin nimi on Nokia Oyj ja sen pääkonttori sijaitsee Espoon Kultahammasrannikolla. Lakiasiaintoimiston nimi on nykyisin Asianajotoimisto Niinistö Oy ja se sijaitsee edelleen Salossa. Sauli Niinistö luopui osakkuudesta siihen v. 1988. Hän asuu tällä hetkellä Espoossa mutta muuttaa perheineen Helsinkiin kuudeksi vuodeksi 1.3.2012.

Muistoja Salosta

Salon vuodet olivat omalta osaltani tuottoisinta kirjoitusaikaa. Tein siihen aikaan Erä-lehteen paljon asejuttuja. Liityin Salon Seudun Ampujiin, joilla oli ja on Halikon Hevonpäässä hieno ampumarata. Tutustuin siellä moniin ampujiin ja metsästäjiin, joilta sain neuvoja ja apua mm. koeammunnoissa. Kaikki olivat innokkaita metsästäjiä. Useimmat olivat kotoisin ympäristökunnista, jotka liitettiin Saloon 2009.

Pentti Kataja on toimittajakollega, historian tallentaja, ilmapistooliampuja ja vielä 79-vuotiaana aktiivinen mustaruutiampuja. Hänellä on voimassa oleva suomenennätys mustaruutilajissa. Teimme yhdessä ilmapistoolivertailuja. Skeettari Olavi Lintula oli Salon parhaan asemyymälän hoitaja, nykyisin hänet löytää samoista tehtävistä Raision Budget Sportista. Olli koeampui haulikoita, mutta suurin anti oli hänen henkilöverkostonsa. Hän tiesi neuvoa erikoismiehen joka lähtöön. Kimmo Iivosella on toistasataa metsästysammunnan suomen- ja euroopanmestaruutta ja hän on saavuttanut maailmanmestaruuksia myös kiväärisiluetissa. Hän koeampui kivääreitä. Villikarjuampuja Juha Rannikkoa pyysin suorittamaan koeammuntoja haulikon täyteisillä, mikä oli siihen aikaan kuuma peruna ja asetoimittaja P.T.K.:n ”fiksi-idea”. Täyteiset sitten myöhemmin sallittiinkin metsästyksessä. Juha osallistui ammunnan MM-kisoihin 1978 ja 1979 tuoden sieltä sekä henkilökohtaisia että joukkuekultamitaleita ja joukkuemaailmanennätyksen. Lisäksi hänellä on lukuisia EM-, PM- ja SM-saavutuksia. Hän osallistui myös Moskovan olympialaisiin 1980. Viisinkertainen maailmanmestari (1978, 1994) ja Turun Seudun Ampujien ikoni Seppo Mäkinen auttoi useiden projektien koeammunnoissa vakio- ja isopistooleilla Kupittaan hallissa. Reino Heikkilä harjoitti hirvenhiihtoa ja hirvenjuoksua ja koeampui minulle ampumahiihtokivääreitä. Aseseppä Pekka Heleniuksella oli verstas aivan työpaikkani vieressä. Hän oli tiiviisti mukana kupariluodin kehitystyössä, josta syntyi sittemmin Lapua Naturalis.

Salo oli ja on hienoa seutua, missä on mahdollisuus harjoittaa ampumista ja metsästystä. Ja se näkyy myös henkilöiden saavutuksissa.

Aseala on elossa ja voi hyvin

Tarkoitan että maailmalla, en Suomessa. Maailman suurin asenäyttely, SHOT Show, on pidetty Las Vegasissa. Ennätyksiä kerrotaan sekä kävijämäärän (36 383), median edustajien (2466) että solmittujen kauppojen suhteen. Suhteellisen tuore juttu, Media Day at the Range, missä toimittajat pääsevät kokeilemaan aseita ampumaradalla livenä, veti 1200 toimittajaa Boulderin autiomaahan.

USA:n asemarkkinoilla teemat ”itsepuolustus” ja ”kodinturvaaminen” jatkuvat voimakkaina. Koetaankohan siellä sitten tulevaisuus niin uhatuksi? Esimerkkinä Hornadyn kodinpuolustuspatruunan nimi: ”Zombie Max – Just In Case”!

Poimin seuraavaan muutamia uutisia ja uutuuksia vuoden 2012 SHOT Show’sta:

• Kallein perinteisessä Show-huutokaupassa myyty ase oli kaiverrettu Glock ”Statue of Liberty” (Vapaudenpatsas). Se huudettiin yli 15 000 dollarilla
• Anschütz liittyy metsästyskaliiperisten kiväärien tarjoajiin mallilla 1780 D FL: 308 Win., 30-06, 8 x 57 ja 9,3 x 62
• Winchester tuo 12/89 pesityksen Super X-pumppuhaulikkoon
• Marlin karsii mallistostaan 11 asetta
• Remington M700 täyttää 50 vuotta. Sen kunniaksi valmistetaan juhlamalli kaliiperissa 7 mm Rem. Mag.
• CZ-USA laajentaa huomattavasti haulikkomallistoaan. Aseet valmistetaan Turkissa
• Weatherby Vanguardiin tulee ”kilpaluokan laukaisulaite” (Match Trigger)
• Mossberg introaa modulaarisen pumppuhaulikon FLEX
• Ithaca tuo markkinoille nostalgiapainoksia vanhoista haulikkomalleistaan, alkaen vuodelta 1922
• Ruger lisää laserosoittimia pieniin pistooleihin ja revolvereihin
• Para USA (mm. 1911-pistoolien valmistaja) siirtyy Freedom Groupin omistukseen
• SIG Sauer tarjoaa kahta uutta pistoolia, P224 ja P938
• Charter Arms on kehittänyt revolverin, jolla voi ampua urakantapatruunoita ilman lisäklipsejä (alkuun 40 S&W)
• Chiappa introaa pistoolin, joka on ulkoisesti kuten 1911, mutta joka toimii toisella periaatteella (viivästetty massasulku)
• Kaliiperiviidakkoa sekoitetaan lisäämällä uusi patruuna 300 AAC Blackout
• Hornady ”kunniallistaa” kaksi villikissaa, 17 Hornet ja 300 Whisper
• Fiocchi tuo (jälleen kerran) markkinoille haulikon valojuovapatruunat hintaan kaksi taalaa kappale
• Burris introaa kiikaritähtäinmalliston MTAC 30 mm putkella
• Kiikareistaan kuuluisa Steiner lisää malleja tuoreeseen kiikaritähtäinten valikoimaan
• Trijicon tuo markkinoille valopisteperiaatteella toimivan haulikkotähtäimen SRS (Sealed Reflex Sight)
• Uudehko tähtäinbrändi Vortex introaa etäisyysmittarin
• CCI esittelee uuden aliäänisen 22LR-patruunan
• Barnes laajentaa Vor-TX-tehdaspatruunatarjontaa
• Federal tuo markkinoille lyijyttömän kupariluodin Trophy Copper alkuun viidessä kaliiperissa
• Remington laajentaa kupariluotilinjaansa Premier Copper Solid
• Rockford Arsenal esittelee hobby-hintaisen ultraäänipuhdistuslaitteen esim. hylsyille ja aseen osille
• ATK-konserniin kuuluva Champion lähtee kilpailuun bipodimarkkinoista
• Crosman on sinnitellyt ilma-asemarkkinoilla amerikkalaisena valmistajana vuodesta 1923. Se kertoo säilyttävänsä isänmaallisena tekona 110 työpaikkaa USA:ssa New Yorkin ylävaltiossa

Maaliskuussa messutaan Nürnbergissä IWA 2012. Sen tarjonta on pääsääntöisesti lähempänä eurooppalaista makua. Pysy kanavalla!