Uusi vuosi asealalla alkaa perinteisesti SHOT Show’lla. Tämä maailman premieeri ja maailman suurin asenäyttely pidetään Las Vegasissa 17.-20. tammikuuta.

SHOT Show on maailman suurin asenäyttely. Kuva: Pekka Suuronen

Sähköpostini on pukannut lehdistötiedotteita jo joulusta lähtien, joten olen saanut ennakkoon kalpean aavistuksen asevuodesta 2012. Yhdistän tähän USA:sta saapuneita tietoja, joissa ase- ja patruunatehtaat julkistavat ennätysmyyntejään. Esimerkiksi kiitospäivän jälkeisenä perjantaina USA:n vähittäiskaupassa myytiin 130.000 asettayhdessä päivässä. Tietojen mukaan myös vienti on vetänyt, osin varmaankin edullisen dollarin vuoksi.

Kun kauppa käy, kannattaa pitää sorvit suihkimassa eikä satsata uuden tuotteen suunnitteluun. Niinpä odotettavissa on niukasti aseuutuuksia. Enkä odota patruunapuoleltakaan ihmeellisiä. Maailman suurin siviilipatruunoiden valmistaja Winchester Ammunition hehkuttaa vuoden 2012 uusina tuotteina PDX1 Defender– linjastoa, joka on tarkoitettu ”henkilökohtaiseen puolustautumiseen”. Nämä eivät ole urheiluampujan tai metsästäjän juttuja, eivätkä onneksi Suomessa tarpeellisia.

Seuraava suuri messutapahtuma on IWA 2012 Nürnbergissä parin kuukauden päästä, 9.-12.3.2012. Tämän näyttelyn anti on tyypillisesti lähempänä suomalaista käyttäjää. Toistaiseksi minulle ei ole tullut yhtään ennakkotietoa mahdollisista uutuuksista. IWA-näyttelystä on raportoitu Erä-lehdessä jo lähes 30 vuoden ajan, joten pysy kanavalla…

 

Lupapolitiikasta

Aseluvan hinta on ollut viime vuoden alusta 72 euroa. Tämä on paljon rahaa. Poliisihallitus on ilmoittanut hieman epämääräisesti, että ”aselupiin liittyvät suoritteet ja suoritemaksut uudistetaan kokonaisuudessaan vuoden 2012 kuluessa”. Tämä on pelottavasti sanottu. En usko lupien halpenevankaan.

Aselain uudet pykälät tulivat voimaan 13.6.2011. Aselain II vaiheesta on puhuttu paljon, mutta se elää ilmeisesti hiljaiseloa byrokratian syövereissä. Jos ja kun II-vaihe putkahtaa esille, en usko sen näillä näkymillä vaikuttavan lupapolitiikkaan sinänsä, mutta aseiden ja patruunoiden säilytyksen vaatimuksia se saattaa tiukentaa. Samoin ampumaratalainsäädäntöä tullaan uudistamaan, mikä onkin jo korkea aika. II-vaiheen sisällöstä tai voimaantulosta ei ole mitään konkreettista. Oman arvioni mukaan konkretia siirtyy vuoteen 2013.

Sisäasiainministeriö järjesti 27.9.2011 eduskunnassa keskustelutilaisuuden aseturvallisuudesta. Tähän symposiumiin otti osaa 13 järjestöä. Intressiryhmien edustajat toivat tilaisuudessa näkemyksiään esille. Aihe on tärkeä ja ajatus hyvä. Seurantatilaisuus järjestetään torstaina 19.1.2012 sisäministeriössä. Syksyn symposiumin tulosten raportti luovutetaan samana päivänä sisäasiainministeri Päivi Räsäselle (kd).

 

Hakemuksen knoppologiaa

Kävin Turun poliisilaitoksella tapaamassa ylikonstaapeli Ilkka Leinoa. Hänet tunnetaan hyvin Poliisihallituksen huutokauppojen meklaroinnistaan, mutta hän suorittaa myös aseluvanhakijoiden haastatteluja ja asetarkastuksia Turussa. Ilkka Leino lähetti muutamia neuvoja aseen hankkimisluvan hakijoille.

Kannattaa olla huolellinen, kun ruksii hankkimislupaan toimintatavan. Lomakkeessa on neljä mahdollisuutta: Kertatuli, lippaallinen kertatuli, itselataava kertatuli ja sarjatuli. Tyypillisen hirvi- tai metsästyskiväärin toimintatapa on lippaallinen kertatuli. Samoin revolverit ja pienoisrevolverit kuuluvat tähän ryhmään. Rulla eli rumpu on ”lipas”.

Joskus tullaan näyttöön esittämään asetta jossa on lipas, mutta hankkimisluvan toimintatavaksi on merkitty kertatuli. Hakija on ajatellut, että kerranhan se ase laukeaa, kun liipaisimesta puristetaan. Tästä kohdasta on kieltämättä muodostunut knoppi. Myös Ilkka Leino ihmettelee, miksi yleensäkään on tarpeen erotella nämä kaksi toimintatapaa toisistaan? Ketä tämä tieto hyödyttää?

Tavanomaisen taittuvapiippuisen haulikon toimintatapa on kertatuli. Meillä harvinaisemmat lippaattomat kiväärit ja pistoolit kuuluvat tähän kategoriaan. Lisäksi kaksoiskiväärit, haulirihlat, drillingit ja vierlingit.

Itselataava kertatuli on toimintatapa, jota virheellisesti kansankielessä puoliautomaatiksi nimitetään. Ase suorittaa latausliikkeen ja lataa lippaasta uuden patruunan ilman ampujan suorittamaa toimenpidettä. Itselataavia aseita ovat useimmat pistoolit ja pienoispistoolit, monet haulikot, muutamat kiväärit ja useat pienoiskiväärit. Sarjatuliaseille ei tavalliselle pulliaiselle lupaa myönnetä.

Jos ostettu ase on hankkimisluvan toimintatavan vastainen, kyseessä on ampuma-aserikkomus. Olen kuullut tapauksesta, jossa henkilö on kiväärin (7,62 x 53R) ostoluvalla hankkinut pienoiskiväärin (22 LR). Ostaja ja myyjä olivat ajatelleet, että ”pienoiskivääri on vähemmän tehokas ja vähemmän vaarallinen” ja että ”isomman luvalla voi myydä ja ostaa pienemmän”. Poliisi ja oikeus eivät ajattele tällä tavalla.

Hankkimislupaa haettaessa kannattaa kaliiperin kohdalle laittaa tarpeeksi vaihtoehtoja, mutta linjakkaasti. Voisin kuvitella, että jos laittaa yhteen ja samaan hakemukseen kaliiperivaihtoehdoiksi 222 Rem., 308 Win. ja 458 Win. Mag., niin tämä herättäisi luvanmyöntäjässä kovasti kysymyksiä. Mihin tarkoitukseen hakija oikeasti on asetta hankkimassa?

Turkulainen Ilkka Leino on poliisi, aseasiantuntija, huutokauppameklari ja metsästäjä. Kuva: Matti Erkkilä

Käy äänestämässä!

Vaikka tasavallan presidentti ei aselupa-asioihin puutukaan, muistutan, että nyt on meneillään presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Ennakkoäänestys on jo alkanut ja se jatkuu tiistaihin 17.1. saakka. Ennakkoäänestyspaikkojen luettelon näet tästä. Niitä on lähes sadassa kauppakeskuksessa, 65 postitoimistossa ja 241 paikassa ulkomailla. Suomessa on 4,4 miljoonaa äänioikeutettua ja kahdeksan presidenttiehdokasta.

Voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa ensi tiistaihin asti. Tarvitset äänioikeuden lisäksi vain henkilöllisyystodistuksen. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 22.1.2012. Silloin voit äänestää vain oman vaalipiirin siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty kotiin tulleeseen ilmoituskorttiin.

(Edit 25.1.2012: Kuten tunnettua, toiselle kierrokselle pääsi kaksi ehdokasta. Ennakkoäänestys alkoi tänään ja jatkuu tiistaihin 31.1.2012 saakka. Ennakkoäänestys on helppoa, kuten yllä on todettu. Esimerkin vuoksi, lähelläni olevassa Prismassa ei ole minkäänlaisia jonoja.)