New York Cityn 8. Avenuella sijaitsevan pääpostitoimiston NY 10001 komean julkisivun pilariston yläpuolella on luettavissa kuuluisa motto:

New York Cityn pääpostiaseman pylväikön päällä seisoo motto

”Neither snow nor rain nor heat nor gloom of night stays these couriers from the swift completion of their appointed rounds.” Erittäin vapaasti suomennettuna: ”Postin jakelun ripeätä ja aikataulunmukaista kulkua eivät haittaa lumentulo, sade, hehkuva helle eikä yön pimeys, vaan posteljooni tulee aina ajallaan perille.” Tätä juhlavaa iskulausetta on muistini mukaan siteerattu Aku Ankassakin, Carl Barksin tarinassa ”The Persistent Postman” (1958).

Suomen posti aloitti (silloin Ruotsin kuningaskunnan alaisena) vuonna 1638. Nykyinen Itella Oyj on perustettu v. 2007. Se kehuu kansainvälistyneensä kovasti Suomen rajojen ulkopuolellekin. Toisaalta Suomessa kuuluu nurinaa, että kotimaan postiasioiden hoito huononee jatkuvasti mm. konttoriverkoston karsimisen myötä. Aseväelle annettiin erittäin paha niitti, kun ilmoitettiin että vuodenvaihteesta lähtien

 

Posti ei enää kuljeta aseita

Tätä aiheutuu metsästäjille, urheiluampujille ja asealan elinkeinon harjoittajille suurta haittaa. Monelle asekauppiaalle aseiden postimyynti muodostaa merkittävän osan liikevaihdosta. Asetalo Virroilla, Ahti Huvila Soinissa, Reijo Rantanen Humppilassa, Heikki Taipalus Ikkeläjärvellä, Ano Tenhunen Pudasjärvellä, Riistamaa Oravannahkatorilla…, nämä ovat vain muutamia esimerkkejä vuosikymmeniä toimineista liikkeistä, joiden fasaadipuoti ei sijaitse missään suuressa marketissa, hyvien liikenneyhteyksien varrella, vaan monen ostajan mielestä kovasti ”syrjässä” tai ainakin melkoisen kaukana omasta kodosta. Nämä liikkeet ovat luoneet maineensa postimyynnillä. Mutta nyt termin postimyynti voi aseiden osalta unohtaa – kirjaimellisesti!

Aseen omistaja ei voi enää lähettää asettaan postitse asesepälle korjattavaksi. Tai juuri ostettua asetta maahantuojan huoltoon mahdolliseen takuukorjaukseen. Myöskään kahden yksityishenkilön välinen asekauppa – tai edes aseen osien kauppa – postitse ei enää käy. On kehitettävä vaihtoehtoinen kuljetustapa. Valitettavasti yksityinen postinkuljetus on vielä lapsenkengissään ja maailman suurin kuriiri UPS vasta aloittelee Suomessa, joten jäljelle jää Matkahuolto, Kaukokiito ja VR Transpoint.

Yksityishenkilölle Matkahuollon verkosto lienee kattavin. Yrityksen omalta sivulta: ”Matkahuollon palveluverkostoon kuuluu noin 2000 palvelupistettä, joista 60 on yhtiön omia toimipaikkoja. Asiamiessopimuksin Matkahuollon palveluja markkinoidaan ja myydään noin 400 paikkakunnalla. Tämän lisäksi verkkokaupan ja postimyynnin pakettipalveluja saa Suomen Lähikauppa Oy:n toimipaikoista, joita ovat Siwa-myymälät, EuroMarketit ja Valintatalot.”

 

Posti ei kuljeta seuraavia tavaroita

Voit katsoa postin oman luettelon tästä. Aseväen kannalta tärkeimmät kieltolistalla olevat nimikkeet ovat ”aseet, niiden lukot, lippaat, vaimentimet, patruunat ja näitä vastaavat osat, ja samat liittyen ilma-aseisiin, kaasupistooleihin ja niiden panosten laukaisemiseen tarkoitettuihin laitteisiin; sekä aseiden jäljennökset”. Siis oikeiden ilma-aseiden lisäksi myös muovikuula-aseet ja oikean aseen näköiset asereplikat (”leikkiaseet”) ovat nyt Itellan pannassa. Tätä ennen on jo ollut kiellettyä elävien patruunoiden, ruudin ja nallien lähettäminen postitse. Sallittua on sentään vielä tyhjien asekoteloiden, puhdistusvälineiden ja aseoptiikan lähettäminen, esim. kiikaritähtäimet.

Posti toteaa ohjeissaan, että yllä luetellut tuotteet kuuluvat luokkaan ”Muut kielletyt aineet ja esineet”. Itellan pakettipalvelujen johtaja Aku Happo kertoo, että kyseessä on Itellan tekemä sisäinen turvallisuuslinjaus. Säännöt ovat johtaja Hapon mukaan olleet voimassa ”jo aiemmin”, mutta nyt Itella tiukentaa valvontaa. Pakettien sisältöä valvotaan tiukennetusti Itellan omien turvallisuusmääräysten mukaisesti 1.1.2012 alkaen. Valvontamenetelmiä Itella ei halua kertoa julkisuuteen.

Kiellettyjen aineiden tai tavaroiden lähettäjä ei syyllisty rikokseen. Kyseessä ovat Itellan omat säännöt, kielto ei perustu Suomen lakiin tai asetukseeen. Siksi rikosoikeudellista sanktiota ei aseen postittajalle lankea, vaan lähetys palautuu lähettäjälleen. Maksettua postimaksua ei hyvitetä, koska lähettäjä on toiminut postin ohjeistuksen vastaisesti.

Kysyin erityisesti ja erikseen, oikein tivaamalla, Itellan johdon perusteluja tällaiselle päätökselle, mutta minulle kerrottiin ainoastaan: ”Linjauksemme perustuu omiin turvallisuusmääräyksiimme.” Samoin Aselaki.Infon aktivistina tunnettu Marko Tammelin on kysynyt  postin toiminnasta vastaavalta asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurulta (sd, Satakunnan vaalipiiri), onko postilla oikeus kieltäytyä aseiden kuljettamisesta. Ministeri Kiuru oli kaivanut esille Maailman Postiliiton yleissopimuksesta artiklan, jonka perusteella hän päättää 13.12.2011 päivätyn vastauksensa Marko Tammelinille: ”Ministeriö…ei näe, että Itellan toiminta olisi syrjivää tai että asiakkaan oikeuksia olisi loukattu.”

Kuluttajalle ei jääne muuta mahdollisuutta kuin ”panna Itellan naama mieleen ja maksaa potut pottuina”, niin kuin ennen vanhaan ruukattiin sanoa. Ja puida taskussa nyrkkiä.

 

Herodotosin lause ei päde Suomessa

Alussa mainittu ylväs toiminta-ajatus, jonka alkuperäiseksi isäksi on mainittu kreikkalainen historijoitsija Herodotos (n. 485 – 420 e.a.a.), kaiverrettiin New York Cityn General Post Officen korinttilaisen pylväikön yläpalkkiin v. 1912, sata vuotta sitten. Tekstin mukaan postin kulkua ei estä lumi eikä sade jne. Itellan nykyjohdon edessä Posti-Kustikin on kuitenkin voimaton. Polkimet hyytyvät mitä aseiden kuljetukseen tulee.

 

Hyvää uutta vuotta!

 

P.S. Tämän blogin valmistumisen jälkeen Itella on antanut tiedotteen ”Aseiden ja niiden osien lähettäminen postitse kiellettyä”. Voit lukea koko tiedotteen tästä. Sen viimeinen lause kuuluu: ”Tarkennetut listat kielletyistä tuotteista julkaistaan Postin verkkosivuilla 2.1.2012.”

Itella on entinen Suomen Posti Itella ei enää kuljeta aseita