Itävaltalainen emigrantti Alexander F. Stoeger (1863-1945) perusti aseliikkeen New Yorkin ”Hell’s Kitcheniin” vuonna 1921 ja ryhtyi tuomaan aseita Saksasta.

Standard Catalog on yli 70 mm paksu ja painaa 2333 grammaa. Kuva: Pekka Suuronen

 

Hänen ensimmäiset edustuksensa olivat Mauser Werke ja DWM (Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken). Jälkimmäisen valmistamasta Pistole P-08:sta hän ryhtyi käyttämään pistoolin pääsuunnittelijan nimeä Luger ja onnistui rekisteröimään sen omaksi tavaramerkikseen, jota hän hallitsi vuosikymmenet. Tänä päivänäkin jenkit puhuvat ”Lugereista” eivätkä koskaan ”Parabellumeista” niin kuin me Suomessa teemme.

V. 1924 Stoeger päätti ryhtyä julkaisemaan aseluetteloa, jolla hän teki ensisijaisesti omia maahantuontimerkkejään tunnetuksi, mutta jossa oli myös muita hänen myymiään aseita. Tästä tuli välittömästi arvostettu alan käsikirja. Ensimmäisestä luettelosta otettiin peräti viisi painosta.

 

Ampujan raamattu silloin…

A. F. Stoeger kuoli New York Cityssä v. 1945, mutta hänen samanniminen poikansa (Junior) jatkoi yrityksen ja kirjan perinteitä. V. 1946 Stoeger Jr. antoi luettelolle nimeksi Shooter’s Bible (Ampujan raamattu). Vanhoista Bibleistä on tullut arvokkaita keräilykappaleita. Juhlapainos 100th Edition on erityisesti keräilijöiden haluama. Tänä päivänä menossa on 103th Edition. Kaikkiaan on Biblejä myyty jo yli 7 miljoonaa kappaletta.

Vuonna 1961 sain ensimmäisen oman aseeni. Samana vuonna ostin Sven-Eric Wadsteinilta hänen vasta perustamastaan Finn Enterprise-liikkeestä Helsingin Pohjoisrannassa muhkean kirjan Shooter’s Bible, 52th Edition. Sen sivuilla tein iltaisin haaveostoksia.

1960-luvun vaihteessa Suomessa vallitsi vielä tuontisäännöstely ja lisenssimenettely ”ylellisyystarvikkeiden” osalta, joiksi aseet tietysti katsottiin. Monien tänään jokapäiväisten läntisten asemerkkien saatavuus silloin oli huonoa tai olematonta. Suosituimmuusmenettelyn vuoksi aseita tuotiin maahan DDR:stä, Neuvostoliitosta, Unkarista ja Tšekkoslovakiasta. Näiltä ajoilta on peräisin Suomen voimakas asepopulaatio näistä maista.

Vuodet vierivät ja maailma muuttui. Minulle kerääntyi lisää asekirjoja. Shooter’s Biblein rinnalle tulivat Gun Digestit ja Guns Illustratedit. Jossain vaiheessa 2000-luvun alussa katsoin niiden vievän liikaa tilaa ja myin koko kirjaston Raahen suuntaan. Siitä tuli monta laatikollista lukemista.

 

…ja nyt

Mutta minkäs kissa karvoilleen mahtaa. Tuli tarjous, jolle en osannut sanoa ”ei”. Tuli tilattua minulle entuudestaan tuntematon hakuteos nimeltä Standard Catalog of Firearms. Se piti hakea postista kun se ei mahtunut postiluukkuun. Voi hyvä jysäys, minkälainen tiiliskivi! ”Tuli iso jytky!” 1472 sivua koossa 210 x 276 mm! Paksuus 70 mm! Paino 2 333 g! Yli 7 500 asekuvaa! Yli 12 000 asemerkkiä! Yli 26 000 luetteloitua asetta! Yli 110 000 hintaa!

Kirjassa on asemerkkejä, joista en ollut ennen kuullut, oletko sinä? Apalozo Hermanos, Bailons, Colton, Deane-Harding, Errasti, Fyrberg, Garbi, Hamilton, jne., ottaen esimerkkejä vain alkupään aakkosista. Tietysti jenkkikirja on jenkkivoittoinen, mutta kirjasta löytyy aivan pikavilkaisullakin mm. Finnish Lion (Suomen Leijona), Sakoa 5 sivua, Tikkaa pari sivua omalla nimellä ja lisää Ithacan alla. Valmet on jäänyt jostain syystä vähemmälle peitolle, mutta esim. Husqvarna, Carl Gustaf, Dansk Rekylriffel, Baikal ja Margolin ovat mukana. Tampereen Asepajan TAP-375 Lakelander löytyy lyhytikäisen amerikkalaisen maahantuojan alta.

Kirja on toteutettu amerikkalaisella formaatilla, jossa pyritään mahdollisimman edulliseen hintaan. Näin saadaan ihmiset ostamaan kirjoja. Paperi on kiillotonta, kuvat ovat mustavalkoisia (paitsi keskellä on 16-sivuinen väriliite erään asesepän kustom-aseista) ja koko teos on pehmeäkantinen, liimaselkäinen. Kovin ahkerassa käytössä selän luulisi ajan mittaan pettävän. Mutta so what, Gun Digestin myyntimiehet kuiskuttelevat, seuraavana vuonna tulee uusi ”Edition”, joten tottahan sen ostat? Right?

Ja juuri saamani tiedon mukaan vuoden 2012 Standard Catalog onkin jo ilmestynyt.

Kenelle suomalaiselle kirja sitten sopisi? Ainakin todelliselle die-hard asefriikille. Standard Catalog on hengästyttävä juttu. Pöydälle jätettynä – vaikkapa ampumaradan kahviossa – siitä varmasti syntyy keskustelua, se on todellinen conversation piece. Ostin omani kustantajalta Gun Digest Store’sta erään 1911-kirjan yhteydessä, mutta Amazon on myös tunnettu ja luotettava nettikirjakauppa. Huono puoli tällaisten jytkykirjojen tilaamisessa ulkomailta on, että toimituskulut ovat huomattavan suuret tuotteen hintaan verrattuna. Hyvä puoli on, että kirjat tulevat pääsääntöisesti suoraan kotiin ilman tullia ja alvia myös EU:n ulkopuolelta, kuten USA:sta.

Amazonin tapauksessa kannattaa katsoa, onko dollari edullisemmassa kurssissa kuin punta, vai kannattaako tilaus maksaa euroina. Tällä kirjoittamalla valuuttamarkkinat ovat levottomat.

 

24.12.2011 Hyvää joulua!

Standard Catalog on kaikkien luetteloiden äiti.

1472-sivuinen luettelo on näyttävä ilmestys