Äänekoskella vaikuttaa aseseppä Jouko Kinnunen. Oikeampaa olisi sanoa asevalmistaja, sillä hän rakentaa itse koko aseen. Aseita on valmistunut jo 15 vuoden ajan.

Jouko Kinnunen ja McMillan-hiilikuitutukkinen metsästyskivääri kaliiperissa 6 mm BR Norma. Paino noin 2,5 kg ilman tähtäimiä. Hinta noin 3000 eur. Kuva: Pekka Suuronen

Vaikka Joukon oma laji on kasa-ammunta ja hän aloitti kasakiväärien valmistuksella, menee nykyään asetuotannosta leijonanosa metsästäjille. Hän on itse suunnitellut lukonkehyksen, lukon ja laukaisulaitteen eli aktion, ja valmistaa ne myös. Jouko ei valmista piippuja, mutta muotoilee ne profiililtaan ja pituudeltaan asiakkaan toivomuksen mukaisiksi, viimeistelee ne haluttuun pintakäsittelyyn ja laittaa äänenvaimentimen kierteet.

Piippuaihiot tulevat kuuluisilta nimiltä USA:sta: Krieger, Hart, Shilen, Adams & Bennett ja Bartlein. Border Barrelsin piiput tulevat Skotlannista. Piiput ovat joko nuorrutusterästä (mustana) tai ruostumatonta (kirkkaana). Metsästysaseisiin Jouko on viime aikoina käyttänyt Border Barrelsin piippuja, jotka ovat osoittautuneet eteviksi myös kasakivääreissä ja 300 m käytössä.

Keveyteen pyritään, tarkkuutta vaaditaan

Jouko Kinnusen kaksi vetonaulaa metsästyskivääreissä suurten tehtaiden tarjontaan verrattuna ovat keveys ja tarkkuus. Hän on esimerkiksi valmistanut 2,1 kg painavan kiväärin kaliiperissa 222 Rem. Keveyteen pyritään mm. rakentamalla lukonkehys alumiinista. Sen sisälle laitetaan karkaistu teräsinsertti, joka käsittää patruunapesän, piipunkierteet ja sulkuolakkeiden kuurnat. Titaaniakin hän on kokeillut lukonkehyksen aineena. Titaani on materiaalina 45 % kevyempää kuin teräs, erittäin väsymiskestävää ja erittäin kallista. Titaani kestää käden happoja ja sään elementtejä terästä ja alumiinia paremmin. Asiakkaan toivoessa lukonkehys voidaan yhä valmistaa myös teräksestä, joko ”mustana” tai rosterina.

Keveyteen vaikuttaa oleellisesti tukin valinta. Kinnunen käyttää mielellään amerikkalaisia hiilikuitutukkeja, esim. McMillania.

Jouko Kinunnen valmistaa erikokoisia aktioita tilauksen mukaan. Kuva: Pekka Suuronen

Kaliiperi on asiakkaan vapaasti valittavissa. Joukolla on suuri valikoima patruunapesän kalvaimia, ja jos jokin puuttuu, niin se teetetään. Kaliiperikirjo on tähän mennessä ollut 22 LR:stä 458 Lottiin. Pienoiskivääreitä on tehty toistaiseksi vain yksi kappale. Jouko on suunnitellut massasulkuisen ampumahiihtopienoiskiväärin, mutta hän ei ole vienyt asiaa pitemmälle. ”Minun aseeni olisi nopeakäyttöisempi kuin Anschütz-Fortner, mutta en ole perehtynyt sääntöihin niin paljoa, että olisin testannut konstruktiotani nykysääntöjä vasten. Sääntöherrojen kanssa taisteleminen voi olla pienyrittäjälle liian suuri pala.”

Kaliiperi liittyy oleellisesti tarkkuuteen. Joukon oma suosikki on 6 mm PPC, joka hallitsee nykyisin kasa-ammuntakilpailuja 300 metriin saakka. Siitä pitemmille matkoille hän käyttää 7 mm WSM:ää.

Jouko kertoo metsästäjien vaatimuksista: ”Muutama vuosi sitten moni metsästäjä tuumasi, että ei sen aseen tarkkuuden kanssa ole niin nuukaa. Nyt on menty toiseen äärilaitaan. Tänään metsästäjälle ei kelpaa edes se laatu mikä kelpaa kasa-ampujalle. Vaatimukset ovat menneet järkyttäviksi. Suomi on sellainen maa, missä mennään kaikissa asioissa laidasta laitaan, äärimmäisyyksissä päästä päähän.”

 

”Mitä lähempänä Suomen itärajaa asiakas asuu, sitä kovemmat vaatimukset hän esittää. Kuinkahan tarkkoja aseita siellä Venäjällä oikein käytetäänkään?”

Jouko kertoo esimerkin: ”Asiakas halusi 243 Win.-kiväärin, joka takaisi 5 mm tarkkuuden 150 metriltä. Tämä patruuna on kuuluisa siitä, ettei siihen tahdo saada käyntiä millään keinolla, etenkään metsästystukkisella aseella. Kerroin asiakkaalle, että jokainen kasa-ampuja olisi ikionnellinen, jos omistaisi noin tarkan kasa-ammuntakiväärin. Pyydät kuuta taivaalta, en pysty sitä sinulle antamaan. Metsästysaseen tukilla kun ei voi muutenkaan ampua tarkasti.”

Kustom-aseella on hintansa

Jouko Kinnusen kiväärituotanto on pienimuotoista. Hän pystyy valmistamaan vain 50-100 kivääriä vuodessa, sillä yrittäjänä hän joutuu jakamaan aikansa muiden toimintojen kanssa. Toimitusaika voi olla 2-3 kuukautta, työtilanteesta ja asiakkaan toivomuksista riippuen.

Hiilikuitutukkisen metsästyskiväärin tyypillinen hinta parhaalla piipulla ilman tähtäimiä on 2750 euroa, pelkkien rautojen ilman tukkia runsaat 2000 euroa. Täysiverisen ratakiväärin hinta on samaa luokkaa. Hinnat ovat lippaattomalle mallille. Lippaan rakentaminen lisää kustannuksia muutamalla sadalla eurolla.

Jouko kertoo, että pienriistakäyttöön tulevat metsästysaseet ovat olleet valtaosin lippaattomia. ”Yleensä asiakas aina haluaa lippaan, mutta kun keskustelemme asiasta, tilaus päätyy useimmiten lippaattomaksi. Pienriistaa, esim. lintua, metsästettäessä on yleensä käytettävissä vain yksi laukaus. Lintu joko putoaa tai lehahtaa lentoon. Miksi sitten maksaa tarpeettomasta?”, Kinnunen huomauttaa. ”Sitä paitsi lippaaton kivääri on jäykempi sekä lukonkehykseltään että tukiltaan. Molemmat edesauttavat tarkkuutta.”

Tämän hetken suosittu lintukaliiperi on 6 mm BR Norma. Siihen saa tehdaspatruunaa mm. Lapualta ja Normalta, mutta monet lataavat itse ja räätälöivät patruunan käyttötarkoitukseen sopivaksi. Luodin painon, rihlannousun ja lähtönopeuden on kaikkien oltava sopusoinnussa keskenään.

Jouko Kinnusen kiväärin tavaramerkki on JO-KI. ”Tiedän, että tämä on mielikuvituksetonta”, hän myöntää. ”Mutta olen ajatellut, että ei nimi tuotetta pahenna, jos ei tuote nimeä.”

Jouko Kinnusen yhteystiedot löytyvät alun linkistä. JO-KI-kiväärin tarkkuuden mallia näkyy alla. Alkuperäinen taulu on nähtävillä VT4 / E75-tien varrella, 15 km Hirvaskankaalta pohjoiseen Mämmen SEO-huoltoasemalla, jota Kinnunen pyörittää. Taulua ja Kinnusen palkintokokoelmaa voi ihailla ja ihmetellä baarin puolella tuoreen munkin kera.

 

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Jouko Kinnusen ampuma taulu itse valmistamallaan kiväärillä. Kuva: Pekka Suuronen

Jouko Kinnusen ampuma taulu. 100 m, 5 laukausta yhteen reikään