Kiväärin uudelleen tukittaminen on tavallista esim. USA:ssa…

GRS on uusi tukkimerkki Suomen markkinoilla. Kuva: Matti Erkkilä

 

…mutta Suomessa on lähtökohtaisesti tyydytty siihen, mikä aseen mukana tuli. Poikkeuksiakin on. Ampumahiihtotukit ovat pääsääntöisesti ampujalle tilaustyönä tehdyt, sillä säännöt eivät kovin tiukasti tukin muotoilua rajoita. Tunnetuin suomalainen tekijä on Antero Lauronen. Samoin kasa-ampujien tukit ovat olleet hyvin yksilöllisiä ja näyttäviä, jolloin omistaja on usein lisännyt show-mentaliteettia Amiirikan autojen mallin. Muutamat käteväsormiset SML-ampujat ovat nikkaroineet mielensä mukaisen tukin omaan aseeseen. Mutta metsästysaseisiin vaihtotukkien tarjonta on ollut Suomessa niukkaa.

Tilanteeseen tulee muutos, kun lapualainen NorDis tarjoaa norjalaisia GRS-tukkeja jälkimarkkinoille. Grodås Mønsterteknologi on outo lintu valmistajana. Se käsittelee sekä puuta että poluretaania tietokonesuunnittelulla ja työstötekniikalla valmistaen tyylihuonekaluista prototyyppeihin, malleihin ja kiväärintukkeihin. Nämä jälkimmäiset ovat tehtaan uusin aluevaltaus (www.grodasriflestocks.com) ja niiden valmistusta varten on hankittu 5-akselinen työstökeskus.

Tuloksena on sekä drop-in tukkeja että aihioita. Edellisten luvataan sopivan aseeseen heittämällä (”100 % drop-in”), jälkimmäisissä täytyy tehdä hieman puutöitä rautojen istutuksen suhteen. Metsästysmallisten drop-in tukkien luettelo on tällä kirjoittamalla seuraava:

• Howa 1500 (Long ja Short)
• Mauser M98 (lukkotapin kohdan sovitus jää ostajalle)
• Remington 700 BDL (myös vasenkätisenä)
• Sako 75 (Long ja Short)
• Sako 85 (Long ja Short)
• Sauer 202 (myös vasenkätisenä)
• Sauer 202 STR (myös vasenkätisenä)
• Tikka 595
• Tikka 695
• Tikka M65
• Tikka T3 Standard (myös vasenkätisenä)
• Tikka T3 Varmint (myös vasenkätisenä)
• Weatherby Vanguard (Long ja Short)

Lisäksi on samoihin aseisiin saatavana tarkkuusammuntatyyliset tukit (tehdas kutsuu näitä ”snipereiksi”). Grodåsilla on tukkeja myös Suomessa harvemmin nähtyihin merkkeihin kuten Remington X40, Hansen ja Schultz & Larsen. Ampumahiihtotukkeja löytyy Anschützin ja Izhmashin aseisiin. Lisäksi on vielä Safaritukit vahvistetuilla vastinpulteilla kivääreihin Brno 602, CZ 550 Magnum, Dakota M76, Hansen M78 sekä Mausereihin M98 ja M03.

Tukkimateriaali on öljyttyä, läpivärjättyä koivulaminaattipuuta, joten niitä voi hioa ja muotoilla värin kärsimättä. Poskipakassa ja perälevyssä on pikasäädöt. Perälevy on Limbsaver eli rekyyliä vaimentava. Pistoolikahvaa on käännetty pystyakselin suuntaan 6 asetta käden luonnollisemman asennon saavuttamiseksi. Tukin metalliosat ovat joko alumiinia tai rosteria, kaikki käytetyt ruuvit ovat ruostumatonta terästä. Värivalikoimaa löytyy alkuun musta ja ruskea, myöhemmin tulevat vihreä camo ja jakaranda. Tuotelinja on Suomessa uusi, joten aivan kaikkia ei löydy heti varastosta. Suositushinta drop-in tukille on 695 eur, aihiolle 620 eur.

Kun Grodås toimii tietokonepohjaisella CAD/CAM-teknologialla, on kynnys uusien tukkimallien lisäämiseksi ohjelmaan madaltunut. Samoin uuden tuotteen tilauksen ei tarvitse olla junanvaunullista, kuten vanhan teknologian aikaan tapana oli.

NorDis esitteli myös toisen uutuuden, kotimaista valmistetta olevan kiikaritähtäimen pikajalan. Tämä on mustaksi eloksoitua alumiinia. Kiinnitys tapahtuu aseen kiskoon kahta sormimutteria kiristämällä. Tällä kirjoittamalla pikajalkaa valmistetaan aseisiin Tikka T3 ja CZ 550, lisää on tulossa. Renkaat ovat joko 1″ tai 30 mm runkoputkelle. Nämä kiristetään kahdella kuusiokoloruuvilla per rengas. Pikajalan suositushinta on 240 euroa.

Sekä tukkien että pikajalkojen jakelukanavana ovat Suomen aseliikkeet.

 

NorDis markkinoi uutta suomalaista kiikaritähtäimen pikajalkaa. Kuva: Matti Erkkilä

Uusi kiikaritähtäimen pikajalka on suomalaista suunnittelua ja työtä