Poliisihallituksen huutokaupassa Riihimäellä oli tarjolla lähes 350 asetta. Kuten tavallista, aseiden taso ja laatu vaihtelivat laidasta laitaan.

Myytyjä aseita. Toinen puoli on joutunut romulavalle. Kuva: Pekka Suuronen

Huutokaupan kallein huuto tehtiin hyväkuntoisesta Beretta S686E-haulikosta 12/76 (1200 eur). Kakkosena oli rosterinen Sako 75 Leupold-kiikaritähtäimellä ja suujarrulla kaliiperissa 9,3 x 62 (1000 eur). Nämä hinnat olivat aivan käypäisiä, tai mielestäni jopa yläkanttiin. Keräilyllisiä hintoja maksettiin odotetusti John Waynen kuuluisaksi tekemästä Winsusta eli Winchester M1892:sta kaliiperissa 32-40 Win. (920 eur), alkuperäiskuntoisesta ”ryssän winsusta” Winchester M1895 7,62 x 53R (750 eur), Parabellumista Pistole -08 9 mm Para (500 eur) ja hyvännäköisestä m/28-30 kivääristä 7,62 x 53R (420 eur).

Kalliimman pään metsästysaseita olivat Sako AII 308 Win. (750 eur), Valmet 412S 12/76 (610 eur), Tikka LSA-55 308 Win. (500 eur) ja Tikka M590 308 Win. (400 eur). Kolme haluttua haulirihlaa Tikka 66-67 12/70/222 Rem. menivät hintaan 310, 320 ja 400 eur.

Toisaalta 50-100 euron pintaan huudettiin paljon käypäisiä metsästysaseita, eritoten haulikoita. Kiväärit menivät yleisesti hieman kalliimmalla, mutta 50 eurollakin sai toimivan metsästyskiväärin, esim. Tampereen Asepajan tai Sakon sportteeraaman sotapyssyn.

Tässä huutokaupassa pantiin huomattava määrä aseita pataan, kun kukaan ei aukaissut kukkaron nyörejä 50 euron eli minimihuudon vertaa. Peräti 154 kappaletta eli 45,6 % koko määrästä, lähes puolet, joutuvat Koverharin tai Taalintehtaan sulattoon. Yhdellä tapaa olen hyvilläni, että saadaan romuaseita pois kierrosta. Myös asekauppiaat lienevät samaa mieltä. Toisella sydänpuoliskolla suren hyvien varaosien – kuten lippaiden, etutukkien tai piippuparien – joutumista sulatukseen tai polttoon.

Vanhan totuuden mukaan rautaan ei saa rakastua, ei sen paremmin aseisiin kuin autoihinkaan. Siitä huolimatta aseihmisen ”syvänalast sieppas” kun tällaisia aseita heitettiin roskalavalle silputtavaksi ja sulatettavaksi:

• FN Auto-5 12/70 (2 kpl)
• Husqvarna rinnakkaispiippuinen 16/65
• Suhl rinnakkaispiippuinen 12/70 (3 kpl)
• SKB itselataava (piippurekyylinen) 12/70
• Sauer (vorm.) Suhl rinnakkaispiippuinen
• Baikal IJ-26 rinnakkaispiippuinen 12/70 (3 kpl)
• Brno rinnakkaispiippuinen 12/70
• Brno päällekkäispiippuinen 12/70
• Simson rinnakkaispiippuinen 12/70
• Valmet Leijona päällekkäispiippuinen 16/70
• Winchester XTR 1500 itselataava 12/70
• Sako P46 22 LR
• Valmet Orava 22 LR (2 kpl)
• FN Target pistooli 22 LR
• Walther OSP olympiapistooli 22 Short (2 kpl)
• PAV kertalaukeava pistooli (loukkuase!) 22 LR (3 kpl)
• Margolin pistooli 22 LR
• Smith & Wesson M16 revolveri 32 S&W Long

Yksipiippuiset haulikot eivät tuntuneet kelpaavan kenellekään. Lavalle meni kasapäin Baikal IJ-18:ia, lisäksi esimerkiksi Valmet Tapioita, Tikka H-45:ia, Remington-Husqvarnoja, Stevenseja ja Iver Johnsoneita. Pienoiskiväärit eivät myöskään tuntuneet kiinnostavan, sillä roskalava kolisi ahkeraan.

Siis minkä tahansa yllä olevista olisi saanut 50 euron huudolla.

 

Ei enää leipää ja sirkushuveja

Kaksikymmentäviisi vuotta sitten olin pienen kaupungin asehuutokaupassa, jonka paikallinen poliisilaitos järjesti omalla takapihallaan. Tästä huutokaupasta tuli mieleen vanha roomalainen sanonta ”leipää ja sirkushuveja”. Tänne saattoi ja sai osallistua kirjaimellisesti ”mies kadulta” ja huutaa, vaikkei aseista mitään tiennytkään. Ilmeisesti ajateltiin, että kun kerran poliisi pyssyn myy, niin kaipa samasta talosta saadaan aseelle lupakin.

Riihimäen huutokaupassa 7.9.2011 vallitsi vallan toisenlainen ja ammattimaisempi meininki. Jos mielit seuraavasta huutokaupasta asetta, sen saattaa saada edullisesti. Annan ensikertalaiselle kävijälle seuraavia neuvoja:

• Printtaa kotona huutokauppaluettelo netistä
• Ota mukaan hankkimislupa ja henkilöllisyystodistus (ilman näitä et edes pääse sisään), tehokas valaisin, bore light, suurennuslasi, sateenvarjo (varoiksi), retkituoli ja juotavaa
• Ota mukaan käteistä rahaa yli aiotun huutosumman
• Päätä etukäteen maksimisumma jonka aiot sijoittaa, äläkä anna huutopsykoosin vallata mieltä
• Ruksaa etukäteen huutokauppaluetteloon aikomasi aseet (numerot), etsi se (ne) näyttötilaisuudessa ja keskity vain siihen (niihin)
• Jos ”sitä oikeata” ei ole nyt, niin odota seuraavaa huutokauppaa (tai osta liikkeestä, jos polte on kova)
• Jos et tunne kohdeasetta kunnolla, ota mukaan tämän aseen asiantuntija
• Varaa aikaa pysäköintipaikan etsimiseen
• Ole ajoissa näyttötilaisuudessa sillä se kestää vain tunnin
• Meklarin tahti on hirmuinen, joten älä jää ”taktikoimaan” tai ”vunteeraamaan”, vaan huuda heti ja kuuluvalla äänellä omaan limiittiisi asti
• Anna huudostasi myös reilusti näkyvä merkki, samoin huudosta luopumisesta
• Muista, että aseilla ei ole minkäänlaista kuntotakuuta, joten aseta maksimihuutosi sen mukaisesti
• Jätä hintaan riittävä kunnon epävarmuuden marginaali ja varaudu siihen, että voit lyödä kätesi lietteeseen
• Oman kriteerini mukaan aseen on lähdettävä huutokaupassa alle 60 %:lla käyvästä hinnasta, mutta jokainen asettaa omat sääntönsä
• Kovasti muunnellut aseet (esim. kaliiperimuunnetut) kannattaa laskea enempää miettimättä ”pataan”
• Varaudu siihen, että huutokauppaan menee koko päivä

Seuraava huutokauppa on marraskuussa, ja pölkyllä lienee jälleen 300-400 asetta. Tiedote ja huutokauppaluettelo julkaistaan poliisin nettisivuilla muutamaa viikkoa ennen tilaisuutta. Löytyy poliisin etusivulta kohdasta ”Huutokaupat”.

 

Meklari Ilkka Leino ja PoHa:n Asehallinnon Pertti Toura ovat hoitaneet lähes kaikki huutokaupat. Kuva: Pekka Suuronen

Meklari Ilkka Leino ja Asehallinnon Pertti Toura ovat tuttuja kasvoja huutokauppayleisölle