Italialaiset asevalmistajat Caesar Guerini s.r.l. ja Fabarm S.p.A. ovat ilmoittaneet yhdistäneensä voimansa.

Petri Palo (SSG) on sportingin hallitseva Suomen mestari ja tuore Guerini- ampuja. Kuva: Matti Erkkilä

Guerini ilmoittaa ostaneensa ”equitya” Fabarmista. Tämä tarkoittaa arkikielessä, että Guerini on ostanut osuuden Fabarmin osakkeista, mutta eri suunnilta tulleista indikaatioista pääsee sellaiseen tulokseen, että Guerini olisi ostanut ”ajajan pallin” eli äänivallan enemmistöön oikeuttavat osakkeet. Jos näin on, niin pienempi on ostanut suuremman. Guerini ilmoittaa, että fuusion tuloksena syntyi Italian toiseksi suurin haulikonvalmistaja. Beretta lienee se numero ykkönen, sillä Beretta on koko maailman siviiliasetuotannon numero 2.

 

Vanha konkari asevalmistaja…

Fabarm on lyhenne sanoista Fabbrica Bresciana Armi S.p.A. Yrityksen juuret juontavat vuoteen 1900. Fabarm on profiloitunut edullisten ja keskihintaisten haulikoiden valmistajana, mutta v. 2009 se astui myös kiväärimarkkinoille esitellessään pulttilukkoisen kiväärin nimeltä Iris. Fabarm on suomalaisille tuttu mm. siitä, että se valmisti Sakolle Tikka- brändättyjä haulikoita sinä aikavälinä kun Sako oli ottanut haltuunsa Valmetin ja Tikan asetuotannon, mutta Beretta ei ollut vielä ostanut Sakoa. Puhumme siis aikakaudesta noin 1990-2000.

Fabarm on suuri haulikonpiippujen valmistaja ja tekee niitä oman tarpeen lisäksi myös alihankintana lukuisille muille merkeille ja muihin maihin.

Fabarm on toiminut asemessuilla näyttävästi ja näkyvästi. Joka vuosi on esitelty jotain uutta, ainakin uusi asemallin nimi, ellei merkittävämpää ole ollut tarjolla. Fabarmin mallisto onkin hyvin laaja. On päällekkäispiippuisia haulikoita (Axis, Elos), rinnakkaispiippuisia (Classis, Nobile), itselataavia (XLR, Lion), kaksoiskivääreitä (Asper), rihlakoita (Dual) ja sitten tuo pulttilukkokivääri (Iris).

Viime vuosien Fabarm- uutuuksista ovat jääneet mieleen mm. 1630 barin koeammunta, huippupitkän ylimenokartion Tri-Bore- piiput, hienoa puuta imitoiva tukin pinnoite, äänenvaimennetut haulikot (Laportelle) jne.

Fabarmin maahantuojana on toiminut nurmijärveläinen Juhani Sinisalo Oy jo parinkymmenen vuoden ajan.

 

…versus korttelin uusi kaveri

Se on sitten tämä Caesar Guerini. Se on valmistajana uusi (perustettu v. 2001) ja uusi Suomessakin, sillä tamperelainen Hjorth toi ensimmäiset myytävät haulikot Suomeen vasta tämän vuoden maaliskuussa. Ei Guerini ole tyhjästä haulikkobisnestä polkaissut, vaan takana on ”sukurasitetta”. Veljekset Giorgio ja Antonio Guerini ovat äidin puolelta Rizzinin sukua. Ja kun Brescian seudulla on valmistettu aseita yli 500 vuotta, niin jokainen Trompian laaksossa asuva lienee imenyt aseosaamisen perustiedot jo äidinmaidossa.

Guerinin päätuotteita ovat päällekkäispiippuiset haulikot. Metsästysmalleja on kymmenkunta, samoin ratahaulikoita. Itselataavia haulikoita on kaksi, ne toimivat inertiaperiaatteella. Kaksoiskivääreitä Guerini valmistaa aina kaliiperiin 9,3 x 74R asti.

Kaikkia Guerinin malleja ei ollut ensimmäisissä lähetyksissä Suomeen, mutta Hjorth lupaa hankkia toimitusmyyntinä sen mitä varasto-ohjelmasta puuttuu. Nyt varastossa olevien mallien alkaen- hintoja: Kiekkohaulikko Temper 1990 euroa, metsästyshaulikko Tempio 2100 euroa. Kallein kiekkomalli Summit Impact maksaa 3700 euroa, kallein metsästyshaulikko Apex 4950 euroa. Guerinin hintojen voisi luonnehtia olevan kiekkohaulikoiden osalta alempaa keskitasoa, metsästyshaulikoiden osalta taas ylempää keskitasoa.

Helsinkiläinen Petri Palo, viisinkertainen Suomen mestari ja hallitseva sportinging Suomen mestari, on tuore Guerini- ampuja. Hän kertoo arvostavansa Guerinissa sen hinta-laatu-suhdetta ja varusteiden monipuolisuutta. Hänen haulikkonsa on Summit Black Impact.

Presidentti Giorgio Guerini antoi eräälle lehdelle haastattelun, jossa hän näkee suurimmat kasvupotentiaalit USA:ssa ja Venäjällä. USA:ssa Guerini on jo saavuttanut rata-ampujien keskuudessa vankan jalansijan ällistyttävän lyhyessä ajassa, vajaassa 10 vuodessa. Täällä on markkinointi mennyt nappiin. Ehkä Guerinin Fabarm- osto on strategiaa ja liittyy mahdolliseen tulevaan Venäjän kampanjaan. Fabarmilta Guerini saa siltä itseltään puuttuvaa valmistuskapasiteettia.

Mutta keskitytään me omiin markkinoihimme. Näyttää siltä, että pitkästä aikaa Suomessa on uusi haulikkomerkki – Turkin ulkopuolelta – jota tuodaan päättäväisesti rata-ampujien ja metsästäjien tietoisuuteen. Unohtamatta tärkeää huoltopuolta. Maahantuoja on tehnyt sopimuksen Guerinin huolto- ja takuuasioista tamperelaisen Pirkan Aseen kanssa. Tämän Harri Laaksonen on tätä kirjoitettaessani juuri palannut Italiasta tehtaan koulutuksesta.

Guerini tarjoaa kiekkohaulikoissaan 8 supistinta. Kuva: Matti Erkkilä