Vuoteni alkoi kolmella asenäyttelyllä: SHOT Show – Las Vegas, SCI Convention – Reno sekä IWA – Nürnberg. Kerron muutamasta mieleen jääneestä tuotteesta.

SHOT Show'ssa 2011 oli yli 1800 näytteilleasettajaa. Kuva: Pekka Suuronen

 

Ensiksi ennustan, että asevuodesta 2011 tulee uutuustuoteköyhä. Toiseksi, nämä esille nostetut tuotteet ovat omia henkilökohtaisia ajatuksiani. Kolmanneksi, tämä luettelo ei ole mitenkään lajiteltu tärkeysjärjestykseen.

Perazzi ja kiväärit. Haulikonvalmistajana kuuluisuutta saavuttanut Perazzi yllätti aseväen esittelemällä ensimmäisen kiväärinsä. Kyseessä on päällekkäispiippuinen kaksoiskivääri. Ensimmäisen kiväärin kaliiperi oli 9,3 x 74R, mutta tulevat ostajat saavat melkoisen vapaat kädet kaliiperivalinnassa. Mauro Perazzi ennakoi, että vuotuinen valmistusmäärä jää kahteenkymmeneen ja hinta alkaa 20 000 eurosta.

Hornady introsi teräshylsyisiä patruunoita SHOT Show'ssa 2011. Kuva: Hornady Hornady ja teräshylsyt. On sanottu, että keskisytytteisen luotipatruunan hinnassa messinkihylsyn osuus on 50 %. Hornady yrittää saada ampumisen kustannuksia alas lataamalla muutamia suurkulutuskaliipereita polymeeripäällysteisiin teräshylsyihin. Teräshylsyt eivät ole jälleenladattavissa, joten niissä käytetään Berdan- nallia. Kyseessä on kertakäyttötuote, jota jotkut voivat paheksuakin. Ladatut kaliiperit ovat IPSC:n Major– luokkaan 40 S&W, 45 ACP ja 308 Win., ja Minor– luokkaan 9 mm ja 223 Rem.. Patruunoiden nimi on Steel Match.

Sako ja 85- tuotepaletti. Sakon mallimerkinnässä 85 ei tarkoita syntymävuotta 1985, vaan Sakon 85- vuotisjuhlaa. Kivääriperhettä ruvettiin rakentamaan viisi vuotta sitten eli v. 2006. Se on kasvanut hiljalleen niin, että nyt se on käsittääkseni maailman monipuolisin asepaletti eli valikoima variaatioita yhdestä aseesta:
• Kuusi eri lukkopituutta (XS, S, SM, M, L, XL)
• 28 kaliiperia (204 Ruger – 500 Jeffery)
• Lukuisia piipunpituuksia ja piippuprofiileja, myös kevennettyjä (fluted)
• Sinistettyjä rautoja ja rosteria
• Kiinteä- ja irtolippaallisia malleja
• Rautatähtäimillä tai ilman
• Pähkinäpuutukki, laminoitu puutukki tai synteettinen tukki
• Made and engineered in Finland (se on joillekin tärkeää). Puheet ”italialaiskivääreistä” jätän aivan omaan arvoonsa. Sako 85 on Kari Kuparisen tiimin kädenjälkiä.

 

Sako 85 Brown Bear on vuoden 2011 uutuus. Kuva: Sako

Sako 85 Brown Bear on vuoden 2011 uutuuksia. Asetta tehdään kaliipereissa 338 Win. Mag. ja 375 H&H Mag. Ruskeahko puulaminaattitukki, syöttökotelolipas ja kantohihnan etummainen kiinnitysmahdollisuus piippusiteeseen ovat peruspiirteitä.

 

Barnes ja patruunat. Utahilainen Barnes Bullets on tunnettu luodeistaan jo vuosikymmenet, mutta nyt yritys ryhtyy tarjoamaan valmiita patruunoita. Merkki on VOR-TX (Vortex = pyörre). Maailmassa on paljon patruunanvalmistajia, mutta olen pitänyt Barnesin omistajaperhettä (Brooks) erityisessä arvossa. He ovat mormoneita. Yritteliäisyydessä voisi vetää analogiaa Suomen Pohjanmaalle. Olkoonpa, että Barnes Bullets on äskettäin myyty Freedom Groupille.

Browning ja 1911- pistooli. 100 vuotta vanha pistooli ei ole mikään uutuus, semminkin kun 1911- pistoolia tuntuu valmistavan jokainen ja sen velipuoli. Syitä, miksi otan tällaisen ”antiikkiaseen” kohokohtieni listoille, on kaksi: (1) Kesti 100 vuotta, ennen kuin suunnittelija John Moses Browning sai omaa nimeään kantavan 1911- mallin, (2) satun itse olemaan 1911- fani. Lisäksi Browning on valmistuttanut söpön ”scaled down” eli mittakaavassa pienennetyn replikan 22 LR- kaliiperissa, joka on ulkonäöllisesti mittasuhdetarkka.

Vlastimil Libra ja 17 Chihuahua. Olen ottanut tämän uutuuspatruunan listoille näyttääkseni, että asealallakin saa käyttää patruunan nimessä huumoria. Oikeastaan kyseessä on 17 Libra Magnum– kaliiperin uudelleen nimeäminen. Chihuahua on maailman pienin koirarotu ja Libran patruuna on pienimmästä päästä. 17- kaliiperin käyttökelpoisuus on kuitenkin kiistelty aihe. Myöskään 17 Libralle tai 17 Libra Magnumille pesitettyjä aseita ei jokaisen aseliikkeen hyllyltä löydy.

CZ ja Huglu.Ceská Zbrojovka on vanha (per. 1936) tsekkiläinen asetehdas, mm. haulikoistaan tunnettu, myös Suomessa. SHOT Show’ssa esiteltiin päällekkäisiä, rinnakkaisia ja itselataavia CZ- merkkisiä haulikoita, jotka valmistaa turkkilainen Huglu. Mainitsen tämän esimerkkinä haulikkohegemonian siirtymisestä Turkkiin, sillä moni muukin tunnettu asenimi ostaa näinä päivinä haulikkonsa turkkilaisilta valmistajilta. Jotkut kertovat tämän avoimesti – kuten CZ -, toiset ovat asiasta enemmän hys-hys.

CZ-USA on palkkanut markkinointimiehekseen näytöasmpuja Tom Knappin. Tom on esiintynyt Suomessakin, silloin Benellin mannekiinina. Nyt työkaluksi on vaihtunut itselataava CZ 712- haulikko.

Anthony Galazan ja Connecticut Shotgun Manufacturing Corp. Samaan hengenvetoon kun kerron turkkilaisista haulikoista, niin tuon esille rinnakkaispiippuisia haulikoita Made in USA. Ne tuotiin Nürnbergin IWA:an ilmeisellä tarkoituksella tulla Euroopan markkinoille. Connecticutilainen aseseppä ja parempien käytettyjen aseiden kauppias Tony Galazan on valmistanut 20 vuoden ajan hienoja reproduktioita Parkereista ja A.H. Foxeista, mutta nyt tullaan esille omalla brändillä. Rinnakkaispiippuisia haulikoita USA:sta – pitkästä aikaa!

Linden Leisure ja Gripstick. Vaatimattoman näköinen haulikon hylsyjä keräävä sauva olisi varmasti monen ampumaratavastaavan toivelistalla, sillä joillain ampumaradoilla hylsykurissa on toivomisen varaa… Gripstick- sauvan päässä on voimakas magneetti, joka nappaa kiinni jopa 50 hylsyä kerrallaan parin metrin säteeltä. Valmistaja on brittiläinen Linden Leisure.

 

”It was a very good year…”

Tämä kuuluisan balladin ovat levyttäneet lukuisat artistit Frank Sinatrasta Eartha Kittiin, Topi Sorsakoskesta Tapani Kansaan.

Asevuodesta 2011 ei voida sanoa, että se olisi ”very good year”. Syitä on monia, mutta varmasti eräs on USA:n uskomaton aseboomi, joka alkoi demokraattihallinnon valtaantulosta Barack Obaman valinnan myötä v. 2009. USA:ssa ei ole tietämäni mukaan kiristetty aselakeja, mutta tällaisen pelko on saanut ihmiset hamstraamaan sekä aseita että patruunoita. Kun kaikki menee kaupaksi mitä keritään tuottamaan, ei aseteollisuudella ole aikaa eikä porkkanaa kehittää uutta.

 

Anthony Galazanin reproduktio A.H. Fox- rinnakkaispiippuisesta haulikosta. Kuva: Connecticut Shotgun

Rinnakkaispiippuinen haulikko USA:sta! Anthony Galazanin reproduktio 1930- luvun A.H. Fox’ista.