Takavuosina ainoa tapa saada tietoa luodin lentoradasta oli printattu ballistiikkataulukko. Näitä julkaisivat pääasiassa patruunoiden ja luotien valmistajat. Eräs laajimmista tuli Hornadylta.

Hornadyn 472- sivuinen lentoratataulukko printtimuodossa on "iso jytky".

 

Kirjahyllyssäni on Hornady Handbook of Cartridge Reloading, 4th Edition, Vol. 2. Tämä kovakantinen 476- sivuinen kirja sisältää pelkästään lentoratataulukoita. Vol. 1 (ykkösosa) oli tavanomainen latausmanuaali resepteineen ja muine tietoineen.

En halua edes arvioida kuinka monta numerosarjaa tässä Hornadyn lentoratakirjassa on. Otetaan esimerkiksi yleinen 30- kaliiperinen 180 grs- metsästysluoti. Sille annetaan nopeus- ja energia-arvot piipunsuulla, 100, 200, 300, 400, 500 ja 600 jaardin päässä. Sitten samat kuudella eri kohdistusetäisyydellä (zero). Ja kaikki nämä 19:lle lähtönopeudelle. Sitten vielä taulukot uudelleen pitkille matkoille, 1000 jaardiin. Ja kuinka monta erilaista luotia Hornadylla olikaan jo silloin 20 vuotta sitten!

Hienojahan nuo kirjat olivat. Ja ne ovat yhä vielä haluttuja. Esim. Amazonissa myydään vielä tätä Hornadyn 4th Editionia vuodelta 1991, ei sen tieto mitenkään vanhentunutta ole. Kirjamanuaaleja tehdään edelleen, nyt on menossa 8th Edition. Mutta kirjojen painatus tulee hintoihinsa. Hornadyn 8th Edition maksaa USA:ssa lähes 40 dollaria.

 

Tietoa netissä – ilmaiseksi

Henkilökohtainen tietokone (PC) syntyi v. 1981 ja ”läppäri” (laptop computer) paria vuotta myöhemmin. Koneisiin tuli vääntöä, softat kehittyivät ja MS Windows syntyi PC- arkkitehtuuriin v. 1985 Applen graafisen käyttöliittymän kilpailijaksi. Näiden myötä markkinoille tuli myös kuluttajille suunnattuja ballistiikkaohjelmia. Ne olivat alkuun hintavia, niin kuin olivat henkilökohtaiset tietokoneetkin.

Viime aikoina on tullut markkinoille uusi sukupolvi ballistiikkaohjelmia, joilla on yhteinen ja kaunis piirre: Ne ovat ilmaiseksi netistä ladattavissa tai käytettävissä on-line. Kerron seuraavassa muutamista. Useimpia näistä en ole lainkaan itse käyttänyt, joten savolaiseen tapaan vastuu siirtyy kuulijalle. Poikkeuksena ruotsalainen Norma, jota voin lämpimästi suositella.

Hornadylla on kirjojen lisäksi tietoa myös netissä. Yrityksestä on suhteellisen lyhyessä ajassa (per. 1949) tullut vallan merkittävä toimija luodeissa, patruunoissa ja jälleenlatauslaitteistoissa. Hornady on erittäin innovatiivinen ja rohkea valmistaja.

Nebraskalaisella Hornadylla on netissä ballistiikan pikakurssi, joka käsittää sisä- (interior), ulko- (exterior) ja maaliballistiikan (terminal) sekä ballistiikkalaskimen (calculator). Kaikki ovat erittäin suositeltavia opiskeltavia, mutta vaativat tietysti englannin kielen taitoa. Laskimen mittayksiköt ovat vain British, siis luodin painot graineja, nopeudet jalkaa sekunnissa, etäsyydet jaardeja ja energiat jalkapaunoja. No, taskulaskimellahan nämä muunnetaan metrisiksi. Laskimeen voi syöttää muitakin kuin Hornadyn luoteja, kun tiedossa on paino ja B.C. Sivuilta löytyy linkki, josta voi ladata ballistiikkataulukon metrisissä yksiköissä PDF:nä. Tästä voi printata itseä kiinnostavat osiot.

Winchester Ammunition (Olin Corporation) on USA:n Illinois’ssa ja Mississippissä toimiva vanha (per. 1892) ja nimekäs patruunanvalmistaja, joka valmistaa sekä luoti- että haulipatruunoita, ja myös reunasytytteisiä luotipatruunoita. Winchesterillä on on-line- käyttöinen uusittu ballistiikkaohjelma, jota en ole päässyt tutkimaan. Se nimittäin ehdottaa Microsoft Silverlight– liitännäisohjelman asentamista. Olen asentanut sen vaikka kuinka monta kertaa, mutta tuloksena on ollut umpikuja. Toivottavasti lukijoita lykästää paremmin.

Remington (Freedom Group, Cerberus Capital Corp.) on vanha asevalmistaja (per. 1816), josta tuli myös patruunatalo v. 1888 yrityskaupan kautta. Union Metallic Cartridge (UMC) osti vaikeuksiin joutuneen Remingtonin. Tänä päivänä Remington käyttää sekä Remingtonin että UMC:n brändejä patruunoissaan, joita valmistetaan kivääreihin, haulikoihin ja yhdenkäden aseisiin. Myös reunasytytteisissä patruunoissa Remington on vahva.

Remingtonilla on on-line- ballistiikkaohjelma, joka kattaa yrityksen omat tuotteet. Se kertoo kiväärikaliipereissa nopeudet ja energiat 500 jaardiin asti, samoin lentorata annetaan taulukkomuodossa erilaisille kohdistusetäisyyksille. Mittayksiköt ovat vain British. Hyvää on, että luotien ballistiset kertoimet on ilmoitettu. Kielenä vain englanti.

Remingtonilla on myös imuroitava ohjelma, joka vaatii liittymistä ”kerhoon” My Remington Country. Tällöin saa omalle tietokoneelleen lentoradan näkyviin myös graafisena kuvaajana.

Norma (RUAG Ammotec)  on ruotsalainen patruunavalmistaja (per. 1902). Norman kotisivun kautta pääsee ulkoiseen on-line- ballistiikkaohjelmaan (Ballistik/Ballistic), joka on mielestäni erittäin käyttökelpoinen. Sen ulkoasu on nykyajan peligurujen ja tietokonenörttien mielestä naurettavan karu, mutta siinäpä ei olekaan mitään turhaa krusiduulia. Käyttäjä voi valita metristen ja British- mittayksiköiden välillä. Norman omien luotien lisäksi ohjelma laskee minkä tahansa luodin lentoradan, kunhan sen paino, B.C. ja lähtönopeus tunnetaan. Tärkeimmät muuttujat syötetään näppäimistöllä ja hiirellä. Käyttökielet ovat ruotsi, englanti ja saksa. Voi olla, että suomikin joskus nähdään (= SA, sivistynyt arvaus).

Lentorata kännykkään

Lapualla (Nammo AS)  (per. 1923) on valtavirrasta poikkeava sovellus. Ensinnäkin, ohjelma ladataan matkapuhelimeen, joka kulkee helposti metsästäjän tai rata-ampujan mukana. Toiseksi, data on todennettua eikä tietokoneella laskettua. Lentoradat on mitattu doppler– tutkalla.

Sovellukseen käytettävän puhelimen tarvitsee toimia puhelimena vain asennuksen aikana. Muutoin laitevaatimukset ovat kevyet: (1) Java ME- tuki, (2) WAP– selain, (3) tallennustilaa 70 kB (ainoastaan!), (4) SIM- kortti (vain asennuksen aikana), (5) mahdollisuus kytkeä puhelin latauksen ajaksi tietokoneeseen (esim. mini-USB), (6) Symbian- käyttöjärjestelmä (esim. Nokia). Ja tietysti toimiva näyttö. Suomessa on 7,7 miljoonaa matkapuhelinliittymää, joten käytettyjä puhelimia pitäisi saada puoli-ilmaiseksi. Lapua arvioi, että maailmalla on 3 miljardia tarkoitukseen käyvää puhelinta.

Puhelimen muistiin voidaan tallentaa valmiiksi erilaisia ase- ja patruunayhdistelmiä sekä kunkin aseen piippulinjan ja tähtäyslinjan väliset erot. Ampuja syöttää radalla tai metsästystilanteessa vain muuttuvia parametreja kuten tiedetyn tai arvioidun ampumaetäisyyden, ilman lämpötilan, ilmanpaineen, tuulen suunnan ja voimakkuuden, ylä- tai alamäkeen ampumisen jne. Näyttöruudulta nähdään reaaliajassa tarvittavien tähtäimen korjausnapsujen määrä ja suunta.

Lapuan ballistisen laskimen voi ladata ilmaiseksi tästä.

Tässä oli pintaraapaisu saatavilla olevista ilmaisohjelmista. Blogin tarkoituksena on saattaa muutama uusi käyttäjä ulkoballististen sovellusten piiriin. Esimerkiksi, jos hakusessa on mahdollisimman laakea lentorata – näiden perään moni tuntuu haikailevan ainakin mikäli keskustelupalstaan on uskomista – niin vastaushan löytyy nimenomaan nästä sovelluksista.

 

Lapuan ballistiikkalaskimen näkymä puhelimessa. Kuva: Nammo Lapua

Lapuan ballistiikkaohjelma näyttää puhelimen näytössä tällaiselta.

 

Toivotan lukijoilleni hyvää pääsiäsistä!