Sako esitteli SHOT Show’ssa Las Vegasissa  uuden pitkän lukkolaitteen. Sakon 90- vuotisjuhlakivääri ja XL- lukkolaite. Kuva: Sako.

 

Tälle annettiin nimikkeeksi XL. Nyt Sakolla on kuudenmittaisia lukkolaitteita tuotannossa. Sakon pisin lukkolaite esiteltiin arvokkaalla tavalla, sillä vuosi 2011 on myös Sakon 90 v– juhlavuosi. Sen kunniaksi valmistettiin 10 kpl erityisen hienosti kaiverrettuja ja kullalla koristeltuja (Berettan kaivertaja teki työn) Sako 85 XL Safari Grade– aseita. Näistä ensimmäinen asetettiin huutokauppaan Las Vegasissa, toinen viikkoa myöhemmin Renossa, Nevadassa, Safari Club Internationalin konventissa. Kolmannesta aseesta voi jättää suljettuja tarjouksia (silent auction) 11.-14. maaliskuuta Nürnbergin IWA Show’n yhteydessä Sakon osastolle. Lomakkeessa on valmistajan hinta-arvioksi esitetty 25.500 euroa. Kaliiperiltaan ase on 450 Rigby. Aseen päällä on Swarovski Z6i 1-6×24 EE kiikaritähtäin Optilock kiikarinjaloilla. Kivääri on nahkalaukussa, joka sisältää tarvikkeet ja Sakon valmistamia patruunoita.

Numerot 4 – 9 myydään Beretta gallerioissa Milanossa, Pariisissa, Lontoossa, New Yorkissa, Dallasissa ja Buenos Airesissa. Numero 10 jää Sakon museoon Riihimäelle.

 

Huikea määrä variaatioita

Samaa Safari Grade- asetta, vain hieman maanläheisemmin koristeltuna, voi ostaa Suomessakin. Hinta on 20.000 euroa. Näitä valmistetaan tilausten mukaan 90 kpl sarjanumeroituna siten, että 90 vuoden merkkipaalu käy siitä ilmi. Kaliiperit ovat 375 H&H Mag., 416 Rigby tai 450 Rigby. Tarkemmat tiedot tästä.

XL- lukkolaitteen mukana Sakolla on nyt siis kuusi lukkopituutta: XS (kaliiperit 204 Ruger, 222 Rem., 223 Rem. 8″ ja 12″), S (22-250 Rem., 243 Win., 260 Rem., 7mm-08, 308 Win., 338 Federal), SM (270 WSM, 300 WSM), M (25-06 Rem., 6,5 x 55SE, 270 Win., 7 x 64, 30-06, 8 x 57JS, 9,3 x 62, 9,3 x 66 Sako), L (7 mm Rem. Mag., 300 Win. Mag., 338 Win. Mag., 375 H&H Mag) ja XL (416 Rigby, 450 Rigby ja 500 Jeffery). Laskujeni mukaan näistä kertyy 28 kaliiperia, joista Sako 85:ssa voi valita. Sitten vielä neljä viimeistelyn tasoa: Classic, Deluxe, Classic DeLuxe ja Safari Grade. Tukkityyli Bavarian tai kokotukki (Bavarian Carbine). Black Bear synteettisellä tukilla, Brown Bear puutukilla tai Kodiak laminaattitukilla. Rosteriraudat laminaatti- tai puutukilla tai synteettisellä mustalla. Finnlight tai Varmint Stainless uritetulla piipulla. Varmint raskaalla piipulla. Rautatähtäimillä tai ilman tähtäimiä. Kaiken kaikkiaan Sakolla on nyt 85- mallissaan sellainen määrä eri vaihtoehtoja, että tuskin kenelläkään muualla sarjatuotantoaseiden valmistajalla maailmassa on. Jos olen väärässä, kertokaa kenellä on enemmän.

Lisäksi tulee tietysti Sakon valmistama Tikka- tuoteperhe, joka sekin on varsin laaja.

 

Miksi kuusi lukkopituutta?

Muilla valmistajilla on kaksi lukkopituutta (esim. Marlin) tai kolme (esim. Ruger). Joillain on vain yksi, esimerkiksi Remington M700 tai Winchester M70. – Miksi Sako valmistaa peräti kuutta lukkopituutta? Kysyin tätä Sakon tuotekehitysjohtaja Kari Kupariselta, jolla on takanaan jo 35 Sako- vuotta:

Kari Kuparinen johtaa Sakon tuotekehitystä. Kuva: Matti Erkkilä

”Ihan sen vuoksi, että on olemassa eripituisia patruunoita. Sakolla on filosofia, jonka mukaan lukkolaitteen tulee vastata mahdollisimman tarkasti patruunan ominaisuuksia. Patruuna sanelee mm. lukon toimintapituuden ja lippaan koon. Oikeanpituinen lukko on nopea käyttää ja se liukuu takertelematta. Sekä patruunan syöttö että ulosheitto ovat optimaaliset. Samoin lippaan koko on mitoitettu juuri oikeanlaiseksi.”

– Eikö tästä aiheudu logistiikkaongelmia, kun kaikkea pitää olla kuutta erilaista?

”Ei nyt sentään ihan kaikkea. Sako on kustomkiväärien valmistajan ja sarjatuotannon välimuoto. Olemme lähteneet tälle linjalle jo Sakon 75- mallista lähtien ja kehitys on nyt kulminoitunut 85- mallissa kuuteen lukkolaitteeseen. Totta kai tämä heijastuu jonkin verran aseen hintaan. Taloudellisuutta etsiville asiakkaille meillä on tarjota edullisempi vaihtoehto, nimittäin Tikka T3.”

 

Sakon 90-vuotisjuhlamallia valmistetaan vain 90 kappaletta. Kuva: Sako.

Sakon 90- vuotisjuhlakivääriä valmistetaan vain 90 kpl. Kaliiperimahdollisuudet 375 H&H, 416 Rigby tai 450 Rigby.