Kirjassa ”Ruutia ja hauleja” kerrotaan, miten Tampereen Haulitehtaan Oy:n valmistamat haulit olivat pyöreitä ja virheettömiä. Tätä Tampereen tehtaan tasalaatuisuutta pidettiin myyntiargumenttina.

Winchester Blind Side noppahaulien premiääri tapahtui SHOT Show'ssa 2011. Kuva Pekka Suuronen

 

Kolmekymmentä vuotta sitten latasin haulikonpatruunoita Suomessa tuntemattomalla mutta USA:ssa legendaarisen maineen saaneella haulimerkillä – Lawrence Brand. Näistä muistettiin kehua, miten ne ovat ”true and round”. Tosipyöreän haulin kerrottiin lentävän suoraan ja pisimmälle. Tämä varmaan pitääkin paikkansa.

 

Winchester Blind Side

Winchester Blind Side noppahauleja. Kuva Winchester Ammunition.

Mikään ei ole enää pyhää. Vuoden 2011 SHOT Show’ssa Winchester Ammunition esitteli kuution muotoisen haulin, josta käytetään nimitystä Blind Side. Nimen suomentaminen ei ole ihan yksinkertaista, sillä ”blind” voi tarkoittaa esim. naamioitua ampumakojua. Ja haulit eivät ole aivan kuutiomaisia geometrisiä heksaedrejä, vaan ne ovat kulmistaan pyöristettyjä. Las Vegasissa kun oltiin, niin mieleeni tulivat heti arpanopat ja craps- pöydät. Niinpä nimitin mielessäni nämä uudet haulit noppahauleiksi, vaikka Winchester paheksuisi tätä nimitystä.

Winchester sanoo suoraan, että kuutio ei lennä niin hyvin kuin pyöreä. Siksi kuution kulmat ovat pyöristetyt ”juuri optimaalisesti”, että lento-ominaisuudet eivät dramaattisesti huononisi. Winsulla nimittäin on pointtina, että kuutiohauli tappaa paremmin. Esitteessä luvataan jopa ”250 % more trauma” eli tappotehoa. Toinen argumentti on, että noppahaulit täyttävät hylsyn paremmin. Pyöreiden haulien väliinhän jää väkisin ilmaa. Niinpä Winchester kertoo, että hylsyn ”täyttöaste” on noppahauleilla 15 % parempi. 3″ hylsyyn mahtuu 39 grammaa hauleja, 3&12;” hylsyyn 46 g.

Blind Siden haulit ovat terästä. Winchester katsoo, että teräs on hinnaltaan sellainen korvaava materiaali, jonka kuluttaja vielä hyväksyy. Muita korvaavia materiaaleja Winchester pitää liian kalliina ratkaisuina.

Alkuun Blind Sidea on vain neljänä 12- väljyyden latauksena, 3″ (76 mm) ja 3&12;” (89 mm). Haulikoot ovat numerot (Am.) 2 ja BB. Kaikki neljä lähtevät 427 m/s suunopeudella. Uusiin patruunoihin on lisätty uusi välitulppa, Diamond Cut Wad, jonka ilmajarrut avautuvat piipun jälkeen antaen hauliparven jatkaa matkaansa häiriöttä.

Federal Premium Prairie Storm

Arkkikilpailija, nykyisin ATK- konserniin kuuluva Federal Premium toi kehiin vastineensa. Tämäkään hauli ei ole pyöreä, vaan siinä on ikään kuin Saturnuksen renkaat ympärillä. Hauli näyttää niin kuin olisi kaksi kahvikuppia liitetty vastakkain. Haulin nimi on Flite Stopper. Haulimateriaalina voi valita teräksen ja lyijyn väliltä. Mutta jotta ei olisi liian yksinkertaista, Federal laittaa samaan hylsyyn 50 % Flite Stopperia ja 50 % pyöreitä teräshauleja. Lyijyhauliversiossa on 70 % kuparoituja lyijyhauleja ja 30 % niklattuja lyijyisiä Flite Stoppereita. Patruunan nimike on Prairie Storm. Hienoksi menee.

Federal Flite Stopper teräshauli on kuin Saturnus. Kuva Federal Premium. Federalilla on 12 ja 20 väljyyden 3″ (76 mm) teräsversiot Prairie Stormista. Isommassa on 32 g numero (Am.) 3 tai 4 haulia, jotka lähtevät 488 m/s. 20:ssä on 25 g samansuuruisia hauleja, ja ne lähtevät 457 m/s. Lyijyssä löytyy enemmän vaihtoehtoja. 12- ja 20- väljyydet, molemmissa 2 3/4″ ja 3″ hylsynpituudet, haulikoot (Am.) 4, 5 ja 6, haulikuormat 28 ja 46 g väliltä. Lähtönopeudet 396 – 488 m/s välillä. Varsin vihaisia patruunoita siis.

Myös Federalilla on oma erikoinen välitulppansa näille patruunoille, nimeltään Flitecontrol. Siinä on sama idea kuin Wnchesterilläkin. Tulpasta poksahtaa ulos eräänlainen ilmajarru, joka hidastaa tulpan lentoa.

Federalille on annettava erityismaininta vuoden 2011 luettelon informaatio-osasta. Siinä ballistiikkataulukot par excellence. Luotien nimet ja painot grs/g, nopeudet, energiat, tuulipoikkeamat ja lentoradat 0, 100, 200, 300, 400 ja 500 jaardia. Näitä on viisi aukeamaa hienolla printillä. Myös haulikonpatruunoista on hyvää tietoa, mm. haulimäärälaskuri. Luettelon voi downloadata Federalin sivuilta. Varoituksena, siinä on tavaraa melkoisesti.

Federalin maahantuoja on HW-Hunt Kokkolassa. Winchesteriä tuo maahan tamperelainen K. Hjorth.

Federal Prairie Stormin patruunoissa on erikoisen muotoisia Flite Stopper- hauleja. Kuva Federal Premium.