Yhdysvaltalainen asemerkki Hi-Standard oli kaikkien pistooliampujien tuntema 30-40 vuotta sitten. Merkin valmistus loppui v. 1984.

Hi-Standard Supermatic Trophy ca. 1970's. Kuva: Widforss

Viime aikoina on markkinoille tullut paljon käytettyjä Hi-Standard- pistooleita. Minulla on syistä aavistuskin. Ensinnäkin, disipliiniammunta pistoolilla oli huomattavasti vilkkaampaa 30-40 vuotta sitten kuin nykyään. Hi-Standardeja hankittiin eritoten puulaakiluokan aseiksi. Nyt on tullut ampujien sukupolvenvaihdos. Toiseksi, monet näistä pistooleista ovat pesitetyt patruunalle 22 Short. Tätä patruunaa pidettiin erityisen sopivana sisärata-ammuntoihin pienen rekyylin ja vaisun laukausäänen vuoksi. Kun olympiapistoolissa (rapid fire) siirryttiin 22 Shortista 22 Long Rifleen, Shortien patruunatarjonta pieneni huomattavasti ja ne kallistuivat. Kolmanneksi, ampumamahdollisuuksia eli ampumapaikkoja on nykyään paljon heikommin kuin 30-40 vuotta sitten. Monet ovat luopuneet ampumaharrastuksestaan kun matka radalle tuli liian pitkäksi. Neljänneksi, aseluvan haltijan kuoltua on perikunnan vaikeampi saada pistoolille – mukaan lukien Hi-Standardit – aselupaa kuin pitkälle aseelle. Melko paljon pistooleja on siten annettu poliisin haltuun huutokaupattavaksi.

Erä- lehden 1-1989- numerossa ilmestyi juttuni ”High Standardin nousu ja tuho”. Se perustui yhdysvaltalaisen Charles E. Pettyn American Rifleman– lehdessä olleeseen artikkeliin. Charles E. Petty on disipliiniampuja, U.S.A.F. Shooting Teamin aseseppä, ballistiikan tutkija, asetoimittaja, kolumnisti, Hi-Standard- fani ja tehtaan historian kirjoittaja. Tämä blogi perustuu näihin artikkeleihin sekä asenäyttelyistä ja internetistä myöhemmin saatuun tietoon.

 

Ruotsalaiset juuret

High Standardin perustaja oli ruotsalainen emigrantti Carl Gustav Swebilius (1879-1948). Hän oli muuttanut USA:an Vingåkerista, Södermanlandista. Swebilius oli ollut töissä Marlinilla ja Winchesterillä. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän kehitti Marlinilla tahdistimen, jonka avulla lentokoneen runkokonekiväärillä voitiin ampua potkurinlapojen läpi. Swebilius perusti v. 1926 High Standard Arms Manufacturing Companyn, joka valmisti piippuporia asetehtaille. V. 1932 hän osti konkurssiin menneen Hartford Arms & Equipment Companyn, jonka mukana tuli itselataavan pistoolin Model 1925 valmistusoikeudet. Swebilius kehitti tästä pistoolista Hi-Standard Model B:n.

Huomaa, että yrityksen nimi ja aseen nimi eli brändi kirjoitettiin eri tavalla. Yritys High Standard toimi Hamden, Connecticutissa, kuuluisassa Connecticut Riverin ”aselaaksossa”, 10 mailia New Havenista pohjoiseen. Tällä seudulla toimivat myös asetehtaat Winchester, Marlin ja Mossberg.

USA:n sotaan joutumiseen mennessä (7.12.1941) Hi-Standardilla oli täysi paletti 22- pistooleita plinkkereistä vakaviin tarkkuuspistooleihin. Näitä pistooleita kutsuttiin nimellä ”letter model”, sillä tyyppimerkinnät olivat A:sta E:hen. Kirjaimia ei jostain syystä annettu aakkosjärjestyksessä. Kirjainmalleja valmistettiin yhteensä noin 96.000 kpl.

Toisen maailmansodan aikana High Standard keskittyi sotaponnisteluihin niin kuin kaikki muutkin asetehtaat. High Standardin osaksi tuli J. M. Browningin suunnittelema kuulu 50- kaliiperin konekivääri M2, joita valmistettiin lentokoneisiin, panssarivaunuihin, aluksiin ja maavoimien käyttöön. Parhaimmillaan High Standardilla oli 4.000 työntekijää ja sen mukaiset tehdastilat Hamdenin Dixwell Avenuella.

Sodan jälkeen High Standard oli samanlaisen kriisin edessä kuin muutkin aseita valmistaneet tehtaat. Valmistuskapasiteettia ja henkilöstöä oli valtavasti, mutta mitä tuotteeksi?

 

H-D Military

Carl Swebilius järkeili, että tehdään mitä parhaiten osataan, eli itselataavaa tarkkuus- ja/tai virkistysammuntapistoolia. Uusi ase perustui sodan aikaiseen äänenvaimennettuun OSS– pistooliin HDM, joka taas perustui John Moses Browningin suunnittelemaan Colt Woodsmaniin. Kotiin palaavia sotilaita ajatellen ulkoinen iskuvasara, hallintalaitteet ja muu tuntuma valittiin 1911- sotapistoolin mukaisiksi. Veto osoittautui vallan onnistuneeksi. Kotiutuneet G.I.:t halusivat ostaa pistooleita siviilissäkin ja aseet kävivät loistavasti kaupaksi. Nimeksi laitettiin H-D Military (H = Hammer, D = Model D, Military = juuret sotilasmallissa) ja sitä myytiin 150.000 kpl.

H-D Militarysta kehittyi sarja 22- pistooleita, jotka loivat High Standardille sen taloudellisen selkärangan sekä maineen, mistä merkki Suomessa lähinnä tunnetaan.

Hi-Standard H-D Military pistol. Kuva: Guns & Treasures

Hi-Standard H-D Military on sodanjälkeinen tarkkuuspistoolien klassikko.

 

31.12.2010    Toivotan lukijoilleni hyvää uutta vuotta 2011!