Belgialaisen FN:n minihistoriikin edelliset osat voit lukea klikkaamalla näitä: osa 1, osa 2 ja osa 3.

Browning Maxus on uusi itselataava haulikko. Kuva Browning Int'l.

Vuodet 1989-1992 olivat Euroopassa suurten myllerrysten aikaa. Berliinin muuri kaatui. Saksat yhdistyivät. Neuvostoliitto lakkautettiin ja tilalle tuli Itsenäisten valtioiden yhteisö ja myöhemmin Venäjän Federaatio. Kylmä sota lientyi. Euroopan Unioni syntyi ja laajeni.

Ranskalaisen sotatarvikevalmistaja GIAT:in omistuksessa FN:n sotilasasepuoli kasvoi ja profiloitui. Erityisesti Yhdysvalloissa FN otti markkinaosuuksia perinteisiltä asevalmistajilta, esim. Coltilta. FN teki selvän pesäeron brändeissään. FN- nimeä käytettiin enää vain sotilasaseissa ja valmistajan nimi oli FN Herstal S.A. Siviiliyhtiön nimi oli Browning S.A. Siviilibrändit olivat vanha Browning (1900-luvun alusta) ja v. 1987 hankittu Winchester. Monimutkaisen ristiinomistuksen kautta voitiin sanoa Mirokun kuuluvan Browningin ”talliin”, vaikkakin Miroku valmisti aseita myös omalla nimellään ja markkinoi ne omien kanaviensa kautta.

Tästä eteenpäin jätän sotilasaseet kokonaan kirjoitukseni ulkopuolelle. Ne muodostivat yli puolet Groupe Herstalin liikevaihdosta.

Takaisin belgialaisomistukseen

GIAT:ille oli kerääntynyt talousvaikeuksia sotatarvikekysynnän vähennyttyä idän ja lännen liennytyspyrkimysten myötä. Se halusi sopeuttaa kapasiteettiaan ja pani Groupe Herstalin myyntiin. Kauppaa hierottiin monta vuotta.

Vahvimmaksi ostajakanditaatiksi kehittyi yhdysvaltalainen Colt’s Manufacturing Company. Oli kuitenkin epäilys, että Colt oli tekemässä ”kemijärven sellutehtaat”, eli ostamassa Groupe Herstalin vain saadakseen haltuunsa USA:n toiminnot (mm. M16- kiväärin valmistuksen takaisin), lopettaakseen FN:n toiminnot Belgiassa, pienentääkseen alan tuotantokapasiteettia ja saadakseen sitä kautta hintatasoa nostettua.

Tämä olisi merkinnyt tuhansien työpaikkojen menetystä Belgiassa. Poliittisen ja taloudellisen kädenväännön jälkeen Belgian Vallonian alue hankki kesäkuussa 1998 Groupe Herstal S.A.:n 100 %:een omistukseensa. Yritys oli pelastettu, mutta edessä oli silti pakon sanelema voimallinen saneeraus. Projektia kutsuttiin nimellä ”Herstal 2000”.

Kun sotilasaseilla oli mennyt kovaa, niin siviiliaseet olivat jääneet lapsipuolen asemaan. Erityisesti Winchesterin eli U.S.R.A.C.:n mallisto oli vanhentunut. M70 pulttilukkokivääri oli asekirjoittajien lellikki, mutta se oli syntynyt jo 1936. Toinen legenda, M1894 vipulukko ja sen 30-30 Win.– patruuna olivat jo 100 vuoden ikäiset. Tuotantotilat olivat vanhanaikaiset.

Browning S.A. investoi uuteen Winchesterin tehdasrakennukseen New Havenissa, mutta aseiden myynti jäi kuitenkin vuositavoitteesta – 4-500.000 aseesta – jatkuvasti jälkeen 150-250.000 asetta. New Havenin tehdas tuotti tappiota vuosi toisensa jälkeen. Browning International sulki sen lopullisesti v. 2006.

Sen sijaan Euroopassa meni paremmin. Herstalissa investoitiin 18:aan täysautomaattiseen työstökeskukseen. Piipunvalmistaja Delcourille rakennettiin uusi tehdas. Portugalin Vianan tehdasta laajennettiin. Tuotekehitykseen panostettiin voimakkaasti uusien asemallien luomiseksi. Siviilipuolella aseet katsottiin ydintoiminta-alueeksi ja rönsyt myytiin. Mm. kalastusvälineet myytiin amerikkalaiselle Zebcolle. Tennis- ja golf- välineet sekä surffi- ja purjelaudat olivat saaneet lähteä jo aikaisemmin.

 

Uusia tuotteita

Tuotekehitysprojektin seurauksena julistettiin ”suuri laatuohjelma”, joka koski sekä Browning- että Winchester- aseita. Uusia asemalleja syntyi paljon, joitain synnytettiin uudestaan ja joillekin annettiin perusteellinen facelift. Seuraava luettelo ei ole täydellinen.

• Browning BOSS säädettävä suujarru (1994)
• Browning B425 päällekkäispiippuinen haulikko (1995)
• Browning A-Bolt Series II pulttilukkokivääri (1995)
• Browning BPR pumppukivääri (1997)
• Browning Gold itselataava haulikko (1998)
• Browning BAR Light itselataava kivääri (1998)
• Winchester SX2, SX3 itselataava haulikko (1999)
• Browning Acera suoravetolukkoinen kivääri (1999)
• Browning Eurobolt pulttilukkokivääri(2000)
• Browning Dualis pumppukivääri (2001)
• Browning BAR Evolve itselataava kivääri (2002)
• Browning BAR ShortTrac, LongTrac itselataava kivääri (2003)
• Browning Cynergy päällekkäispiippuinen haulikko (2003)
• Browning B525 päällekkäispiippuinen haulikko (2003)
• Winchester Select päällekkäispiippuinen haulikko (2004)
• Browning Fusion itselataava haulikko (2004)
• Winchester SXR Vulcan itselataava kivääri (2006)
• Browning Silver itselataava haulikko (2006)
• Browning T-Bolt 22 suoravetolukkoinen kivääri (2007)
• Winchester Wildcat 22 pulttilukkokivääri (2007)
• Browning Ultra kilpailuhaulikko (2007)
• Winchester M1892 vipulukkokivääri (2007)
• Winchester M70 pulttilukkokivääri (2008)
• Browning X-Bolt pulttilukkokivääri (2008)
• Winchester SXP pumppuhaulikko (2008)
• Winchester M1895 vipulukkokivääri (2008)
• Browning Maxus itselataava haulikko (2009)
• Winchester M1894 vipulukkokivääri (2010)

Browning International teki 2000-luvulla sopimuksen Winchester- patruunoiden maahantuonnista ja markkinoinnista Euroopassa. Patruunat valmistaa Olin Corporation Illinois’ssa, USA:ssa. Aseiden osalta Browningilla on oikeus Winchester- nimen käyttöön vuoteen 2021 saakka.

 

Myötätuulessa 2010- luvulle

Tänään Groupe Herstal työllistää noin 3000 ihmistä, joista 1000 Herstalissa, 1000 USA:ssa ja 500 Portugalissa.

Siviiliasebrändien Browning ja Winchester osuus on 40 % Groupe Herstalin liikevaihdosta. Beretta ja Browning – Winchester näyttävät olevat voimakkaita Euroopassa kun taas Remington – Marlin – H&R – Bushmaster ja Smith & Wesson – Thompson/Center ovat Pohjois-Amerikka- vetoisia. Haastattelin muutama vuosi sitten maailman suurimman siviiliaseiden valmistajan Remingtonin pääjohtajaa. Hän kertoi, että Remingtonin vienti on vain noin 10 % aseiden myynnistä. Ja Kanadakin laskettiin vienniksi!

Vuonna 2010 Browningin ohjelmassa on 275 riviä haulikoita ja 350 riviä kivääreitä. ”Rivit” syntyvät eri kaliipereista ja spesifikaatioista. 128:n asepatentin mies, John Moses Browning (1855-1926) voi katsella jostain tyytyväisenä ja todeta nimensä ikuistuneen metsästys- ja urheiluaseissa.

Jos kansainvälisissä asenäyttelyissä yrityksen voimaa peilataan näyttelyosaston panostuksella ja koolla, pelaa Browning International S.A. mestaruussarjassa. Tuotevalikoima on laaja ja modernisoitu. Tuotantolaitoksia on Belgiassa, Portugalissa ja Yhdysvalloissa, lisäksi Miroku Japanissa. Herstalin Custom Shop pystyy tuottamaan aseita vaikka kuinka vaativaan makuun. Sen lippulaivana on edelleen Browning B25- haulikko, joka on alunperin vuodelta 1931. Browning Custom Shop valmistaa näitä ainoastaan tilauksesta. Hinta alkaa 25.000 eurosta ja toimitusaika on n. 15 kuukautta.

Browningin ja Winchesterin tuotepaletin toisessa ääripäässä on edullisia ostoaseita Serbiasta ja Venäjältä.

Suomessa Gyttorp Finland tuo maahan Browning- ja Winchester- merkkisiä aseita. Hjorth tuo Winchester- aseita ja patruunoita.

Winchester M70:n uusi tuleminen Columbia, SC, tehtaalta. Kuva: Browning Int'l.

Winchester M70 pulttilukkoista kivääriä valmistetaan nyt FNM:n tehtaalla Columbia, South Carolinassa. Perusase on vuodelta 1936. Kivääriä kutsutaan epiteetillä ”Rifleman’s rifle”.

 

Tämä blogi perustuu teokseen ”Ars Mechanica, The Ultimate FN Book”, by Auguste Francotte – Claude Gaier – Robert Karlshausen. ISBN 978-2-87415-877-3. Lähteinä on käytetty myös Herstal Groupin, Browning International S.A.:n ja Winchester Repeating Armsin kotisivuja.

 

6.12.2010 Toivotan lukijoilleni hyvää itsenäisyyspäivää!