Suomen lehdistölle esiteltiin 7.9.2010 uusi haulikkotähtäin, jota nimitetään ainutlaatuiseksi maailmassa. Esisarjan tähtäimillä päästiin myös ampumaan.

Redring- haulikkotähtäin on uutuustuote Suomessa. Kuva:Redring AB

 

Tällaisen mahdollisuuden järjesti Pohjois-Hämeen AmpujienKokkovuoren ampumaradalla göteborgilainen Redring AB ja sen tuore maahantuoja, tamperelainen Oy K. Hjorth Ab.

 

Tuotetietoa

4-kertainen trapin maailmanmestari Satu Pusila opastaa Matti Erkkilää. Kuva: Pekka Suuronen

Laitetta voidaan kuvailla tähtäinkiskon päälle kiinnitettäväksi pienikokoiseksi ja kevyeksi (242 grammaa) hologrammitähtäimeksi. Sen pituus on 134 mm, leveys 44 mm ja korkeus 45,7 mm. Tähtäinkuva on punainen valaistu ympyrä. Tämä ympyrä edustaa keskivertoista haulikuviota (halkaisija 65 cm) 20 m päässä piipunsuusta. Valaisun intensiteetti säätyy automaattisesti maalin kirkkauteen sopivaksi.

 

Matti Erkkilä saa neuvoja nelinkertaiselta trapin maailmanmestarilta Satu Pusilalta.

 

Laite näyttää punaisen tähtäyskehän, mutta se ei laske eikä ehdota mitään ennakkoja, toisin kuin lentokoneiden tietokoneohjatut holotähtäimet. Ennakon arviointi on edelleen ampujan osaamista liikkuvan maalin osalta.

Tähtäin sopii päällekkäispiippuisiin ja yksipiippuisiin haulikoihin, joissa on kiinteä tähtäinkisko. Tehtaan edustajan ja käyttökouluttajan Henrik Berntssonin mukaan rinnakkaispiippuisiin haulikoihin ei tuotetta tulla valmistamaan. ”Never, ever.”

Redring- tähtäimessä on pyritty mahdollisimman matalaan asennukseen. Laite lepää ainoastaan 5 mm tähtäinkiskon yläpuolella. Tänä vuoksi laitteessa ei ole lainkaan säätöjä toisin kuin luotiaseiden tähtäimissä. Haulikon ampumamatkat ovat lyhyitä ja nopeasti leviävä haulikuvio kompensoi riittävästi alemman piippulinjan poikkeamaa tähtäinlinjasta. Hologrammitähtäimen periaatteen mukaan laite on parallaksivapaa. Se sietää sadetta.

Tähtäin kiinnitetään haulikon kiskoon, jonka leveys on 5,0 – 11,5 mm. Asennuksen kerrotaan sujuvan parissa minuutissa mukana tulevilla työkaluilla. Aseeseen tai tähtäinkiskoon ei tarvitse tehdä mitään muutoksia. Virtalähteenä on yksi AAAA- paristo, jonka kestoiäksi kerrotaan 400 tuntia. Laite sammuttaa itsensä 4 tunnin kuluttua. PC:n avulla tätä ajastusta voidaan muuttaa 2 tai 6 tuntiin. Laite liitetään tarvittaessa läppäriin tai pöytäkoneeseen USB- portin kautta, josta voidaan myös päivittää laitteen ohjelmistoa eli softaa.

 

Kokeilun tuloksia

Redringin kouluttaja Henrik Berntsson opastaa Pekka Suurosta. Kuva: Matti Erkkilä Kokkovuoren radalla Redringiä pääsivät kokeilemaan sekä kokeneet kiekkohaukat että vähemmän ampuneet tai taitonsa ruostumaan laskeneet. Kokeneilla tuntui olevan enemmän vaikeuksia omaksua Redringin käyttö. Alkukankeuden jälkeen he rupesivat nyökyttelemään hyväksyvästi Redringin suuntaan. Eli kyseessä lienee opitun läksyn uudelleen ohjelmointikysymys.
Redringin edustaja ja käyttökouluttaja Henrik Berntsson (vas.) opastaa Pekka Suurosta.

 

Toisaalta elektronisen tähtäimen käyttö on kiellettyä ISSF/SAL- lajeissa (trap, skeet). FITASC:in kantaa sporting– ammunnassa ei vielä tiedetä varmaksi tällä kirjoittamalla.

Redring- hologrammitähtäimen tähtäinkuva. Kuva: Redring AB

Redring on tarkoitettu etupäässä metsästäjille. Punainen rengas on suunniteltu siten, että 20 metrin päässä oleva hanhi mahtuu juuri ympyrän sisään. Jos hanhi näyttää ympyrässä pieneltä, on ampumamatka liian suuri. Redringiä voidaan täten pitää karkeana etäisyysmittarina.

Redringiä kokeilleet arvioivat suhteellisen kokemattoman metsästäjän saavan parhaan hyödyn laitteesta. Laitteen avulla on helpompi arvioida, miltä kohtaa tuli ammuttua ohi, tai minne päin ennakko oli pielessä.

Laite on suunniteltu ja valmistettu Ruotsissa. Sen takuu on 5 vuotta. Suositushinnaksi ilmoitetaan 790 euroa sisältäen jalustan. Toimitusten kauppoihin kerrotaan alkavan lokakuun alussa.

 

Lisätietoja: www.redringsights.com; www.hjorth.fi

Redring koeammunnassa Kokkovuoressa. Kuva: Matti Erkkilä