Remington on Yhdysvaltain vanhin asevalmistaja (est. 1816). Se on sisaryhtiöidensä kanssa myös maailman suurin siviiliaseiden valmistaja yli miljoonan vuosituotannolla.

Remingtonin uudet Versa Max haulikot. Kuva: AmmoLand

 

Remington Versa Max itselataava haulikko

Remington on tuonut markkinoille evoluutioversion itselataavasta 1100 / 11-87– haulikkoperheestään. Sen uutuutena on automaattinen kaasunsäätelyjärjestelmä, jonka avulla haulikon kerrotaan toimivan kaikilla 12- väljyyden haulikonpatruunoilla 70 ja 89 mm hylsynpituuden väliltä, haulikuormasta riippumatta, ilman mitään käsin tehtyjä säätötoimenpiteitä. Toimintaperiaatteen näet animoituna tästä.

Itsesäätyvän Remington VersaPortin periaate. Kuva: AmmoLand Versa Maxin ideana on kupata lataamistoimintoon tarvittavat ruutikaasut aivan patruunan edestä. Lyhyt patruuna jättää 7 kaasureikää avoimeksi, 76 mm magnum 4, ja pitkä 89 mm supermagnum vain 3 reikää avoimeksi kompensoidakseen magnumin kehittämää suurempaa painetta. Ajatus kuulostaa yksinkertaisuudessaan erinomaiselta.

Erään tiedon mukaan järjestelmä on patentoitu jo v. 1999, mutta vasta nyt se on sovellettu käyttöön. Aiemmin on esim. Beretta käyttänyt turbomoottoreista tuttua hukkaporttijärjestelmää (wastegate). Tässä jousikuormitteinen venttiili annostelee latausliikkeen tarvitseman kaasumäärän ja laskee ylimääräiset paineet taivasalle. Tällainen järjestelmä on osoittanut toimivuutensa, mutta se on kalliimpi valmistaa kuin Remingtonin nyt esittelemä.

Remingtonin maahantuoja, korpilahtelainen Normark aikoo suorittaa Versa Maxilla toimintakokeita tämän syksyn aikana, joten haulikkouutuus tulee Suomen markkinoille vasta metsästyskaudelle 2011.

Remington HyperSonic Steel

Remington on tuonut markkinoille haulikonpatruunan, jota se kutsuu nimellä HyperSonic Steel. Nimi kertoo, että haulikuorman lähtönopeus on suurempi kuin aikaisemmin, noin 520 m/s. Aiemmat Remingtonin lataukset ovat lähteneet enintään 440 m/s:n nopeudella. Tavanomaisen metsästyspatruunan lähtönopeus on 360-400 m/s.

Remingtonin Hypersonic Steel haulikonpatruuna. Kuva: Remington Arms Suurempi lähtönopeus merkitsee suurempaa iskutehoa maalissa, mutta nopeus vaikuttaa myös ennakkoon. Tarvittava ennakko pienenee 35 m päässä 20 cm eli noin sorsanmitan verran.

Nopeuden noston ja turvallisen painemaksimin yhdistelmä on saatu aikaan kaksivaiheisella ruudin syttymisellä. Alkupanos syttyy välitulpan sisällä sijaitsevassa poterossa, josta palaminen leviää sitten pienellä viiveellä varsinaiseen ajopanokseen. Toiminnan voit nähdä animoituna tästä.

Xeleratoriksi kutsuttu välitulppa on tavallista tukevampaa tekoa. Myös nallin kerrotaan olevan uuden ja ”kuumemman”.

Haulikuorma on terästä. Valittavana on 32, 35 ja 39 gramman lataukset amerikkalaisessa haulikoossa BB, 1, 2 ja 4 (halkaisijat 4,5 – 3,25 mm). Kaliiperi on aina 12, mutta hylsyn pituus on haulikuormasta riippuen joko 76 tai 89 mm.

Patruunoilta Suomessa vaadittava C.I.P. -sertifiointi ottaa aikansa, joten tämän syksyn sorsastuksessa ei ”hypersoonisia” haulikonpatruunoita keritä näkemään.

Freedom Group

Kun alussa sanoin, että Remington on ”maailman suurin asevalmistaja”, kuuluisi sanoa ”läntisen maailman suurin”, sillä ”itäinen maailma” ei julkista omia lukujaan samalla glasnostilla kuin esim. Yhdysvallat. Täällä tuotantoluvut on saatettava julki lain velvoittamana. Tiedot tulevat tosin muutaman vuoden viiveellä, jotta kilpailijat eivät saisi tietoonsa toisten markkinaosuuksia aivan reaaliajassa. Vuoden 2006 tuotantolukujen mukaan Freedom Groupiin kuuluvien asevalmistajien vuosituotanto oli yli miljoona asetta. Näistä Remington- brändin osuus oli noin 600.000 kpl. Tiettävästi Sakon vuosituotanto on noin 60-70.000 asetta. Sakon emoyhtiö Berettan vuosituotanto on noin 550-600.000 asetta, ja se lienee maailman kakkonen siviiliaseiden tuotannossa. Kolmas on todennäköisesti Smith & Wesson varsinkin Thompson/Centerin oston jälkeen (2007). Vuoden 2006 tuotanto oli hieman alle 500.000 asetta S & W ja T/C yhteenlaskettuina.

Olen yllä sanonut ”siviiliaseita”. Kun sotilasaseet lasketaan mukaan, on painosten kuningas kenraali Mihail Timofejevitsh Kalashnikovin suunnittelema AK-47 johdannaisineen ja evoluutiomalleineen. Näitä on valmistettu yli 100 miljoonaa. Izhevskissä sijaitseva OJSC Izhmash on valmistanut näistä suuren osan mutta ei läheskään kaikkia.

Freedom Groupiin kuuluvat brändit Remington, Marlin, H & R 1871, NEF, Bushmaster, DPMS-Panther, Dakota, Parker, Remingtonin MPD-, PMPD- ja LE- divisioonat, Barnes Bullets, Advanced Armament, EOTAC sekä Mountain Khakis. Freedom Groupilla on valmistusta useissa USA:n osavaltioissa ja se työllistää 2800 henkeä.

Freedom Groupin omistaa Cerberus Capital Management, L.P., New York Cityssä päämajaansa pitävä pääoma- ja sijoitusyhtiö. Cerberus hankki Remingtonin omistukseensa v. 2007 ja muodosti sen ympärille v. 2008 konsernin nimeltä Freedom Group.