Sanotaan, että erehtyminen on inhimillistä. Mutta… erään yrityksen mottona kerrotaan olleen: ”Anteeksi antaminen ei kuulu yrityksemme toimintaperiaatteisiin”.

Kuva:

Samalla lailla kohdellaan ampujia ja metsästäjiä. Mokaaminen on kielletty. Jos mokaat, niin karttakeppi viuhuu.

Erehdyksiähän ihmiselle sattuu. Muutama esimerkki:

1962, Helsinki, Eläintarhanajot: Eräs Suomen kuuluisimmista ratamoottoripyöräilijöistä kaatuu Moukaripörssin alamäessä. Takapyörä hirttää lukkoon täydessä vauhdissa eikä kytkimen painaminen vapauta sitä. Vaihteisto on leikannut kiinni. Syy: Vaihdelaatikossa ei ole öljyä. Hondan TT-pyörä oli tuotu Saksasta Eltsun ajoihin. Sekä moottorista että vaihdelaatikosta oli tyhjennetty öljyt laivakuljetuksen ajaksi. Moottoriin oltiin laitettu öljyä, mutta vaihdelaatikkoon ei.

1980, Tuusula, kynnöspelto: Vuokrattu Piper Cherokee tekee pakkolaskun, kun moottori pysähtyy ilmassa. Syy: Polttoaineen loppuminen. Vuokraaja kertoo, että hän on luullut polttoainemittareiden kirjaimen ”E” merkitsevän ”täyttä”. Hän oli uskonut lähtevänsä lentoon lähes täysin tankein. Hän pyytää uutta konetta tilalle jatkaakseen matkaa.

2009, Espoo, rautakaupan palvelutiski: Asiakas tulee reklamoimaan kun juuri ostetun Husqvarna- ruohonleikkurin moottori leikkaa kiinni muutaman minuutin käytön jälkeen. Syy: Moottorissa ei ole öljyä. Asiakas sanoo, ettei hänelle oltu erikseen kerrottu, että moottori on tehtaan paketissa ”kuiva”. Asiakas vaatii uutta leikkuria tilalle.

 

Aseasiat ovat erityisesti luupin alla

Helmikuu 2010, Kuusamo, maaseutukylä: Lähestymiskiellossa oleva mies ampuu ex-anoppinsa luvattomalla katkaistulla haulikolla. Oikeus katsoo tapauksen suunnitelluksi ja täten murhaksi.

Kesäkuu 2010, Lahti, kerrostaloasunto: Neljä miestä viettää iltaa, jolloin yksi rupeaa leikkimään luvattomalla 22 LR- aseella. Muut kysyvät, onko aseessa patruunoita. Aseella leikkinyt sanoo, että ei ole ja ampuu kaksi kertaa ”tyhjää”. Sitten hän asettaa aseen ohimolleen ja vetää liipaisimesta. Ase laukeaa ja mies saa vakavia vammoja. Uutisointi on puutteellista, mutta kerrottu viittaa vahvasti revolveriin ja venäläiseen rulettiin.

Ensimmäinen tapaus oli harkittu rikos, perheriitojen aiheuttama. Toinen taas oli silkkaa typeryyttä, Kuningas Alkoholin aiheuttama. Suomen media uutisoi näitä tuhansilla palstamillimetreillä (pmm), koska tapauksiin liittyy ampuma-ase.

Vietin kirjastossa tunteja tutkien heinäkuun sanomalehdistä kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien uutisia. Tulin siihen tulokseen, että suurissa päivälehdissä ihmisen väkivaltainen kuolema on 40-70 pmm:n arvoinen. Esimerkiksi kahden ihmisen kuolema ultrakevyen lentokoneen maahansyöksyssä kuitattiin 40 pmm:llä.

Heinäkuussa hukkui 53 ihmistä ja 36 kuoli liikenneonnettomuuksissa. Väkivaltaiseen kuolemaan turrutaan, se ei enää nosta suuria otsikoita. Yritin etsiä verrokiksi ampuma-asekuolemasta uutisointia, mutta en löytänyt heinäkuulta yhtään. Nämä ovat näyttävästä uutisoinnistaan huolimatta loppuviimeiksi harvinaisia Suomessa.

Tietysti yksikin väkivaltainen kuolema on liikaa. Erityisesti ampuma-aseilla aiheutetut, sillä sellainen on uuden ampuma-aselain valmistelun aikaan herkkä asia. Aseita on käsiteltävä aivan erityisellä huolella! Aina ei tässä ole onnistuttu.

 

Yhteiskunnan vispikermakin on syyllistynyt

1959, Kirkkonummi, Thorsvikin kartano: ”Me viikarimaisesti innostuttiin, kun siellä Thorsvikissa oli se vanha venäläinen puhelinlinja, ja siinä oli eristäjiä. Pekka [Herlin] sanoi, että vedäpäs tuo eristäjä alas tuolta. No, minähän ammuin tietysti. Niitä ammuttiin sitten rivistä. Pekka sai useampia niitä alas ja voitti sen kisan!”

Aikuiset ihmiset ampuvat kiväärillä hupia yläkulmaan asutulla Porkkalanniemellä. Ohi ammuttu luoti lentää useita kilometrejä. (Lähde: John Simon, ”Koneen ruhtinas: Pekka Herlinin elämä”. Kertoja on Niilo Salmi, Herlinin Thorsvikin tilanhoitaja ja Pekan metsästystoveri.)

1995, Helsinki, Etu-Töölö: 16- vuotias poika esittelee yksityisasunnossa kaverilleen isänsä tuliaseita tämän ollessa illanvietossa. Poika ottaa asetelineestä hirvikiväärin ja tähtää kiikaritähtäimellä kadun yli toiseen asuntoon. Täällä on valot, ja asunnossa näkyy ihminen. Poika laukaisee ihmistä kohti ajatellen suorittavansa ”kuivalaukauksen”. Patruunapesään on kuitenkin jäänyt elävä patruuna hirvijahdin jäljiltä. Ammuttu henkilö loukkaantuu hengenvaarallisesti. (Lähde: Ilta-Sanomat 9.11.1996.)

Hirvikiväärin omistaja kuuluu valtakunnan merkittäviin vaikuttajiin.

 

Kuva: Pixyard.com