Aseiden tekniikkaan liittyy mystinen aura, vaikka teknisenä laitteena tavanomainen metsästys- tai urheiluase onkin melko yksinkertainen vempele verrattuna esim. nykyauton tekniikkaan. Silti lienee totuus, että monet metsästäjät ja urheiluampujat välittävät työkalustaan yllättävän vähän, saati sitten, että ymmärtävät sen sisukaluja, tai miten ase yleensäkään toimii.

Uusi asekirja Aseiden anatomiaa 1

 

Tätä aukkoa täyttämään on kuopiolainen aseinsinööri Tapio Suihko (70) kirjoittanut kirjan Aseiden Anatomiaa. Perässä on vielä 1 (numero ykkönen). Hän ilmoittaa, että jo vuoden päästä saattaa ilmestyä numero kakkonen.

Tapio Suihko on pitkän linjan aseammattilainen. Hän on toiminut Puolustusvoimissa aseteknikkona ja aseinsinöörinä 1960- luvulta alkaen. Hän on ollut mm. Optisen laitoksen korjaamon johtajana Helsingissä, Asekoulun opettajana Kuopiossa ja Kokkolassa sekä viimeksi Puolustusvoimien Kuopion Asevarikon tuotantopäällikkönä, mistä jäi reserviin insinöörieverstiluutnanttina. Tapiolla on ollut asekorjaamo yli kaksikymmentä vuotta. Tämä T:mi Aseinsinööri hoitaa mm. Elorannan maahantuomien aseiden takuukorjaukset (Finnclassic, Marocchi, Merkel, Gamo…).

Kirjan formaatti on 150 x 210 mm eli A5. Siinä on 164 sivua. Kirja on kierresidottu, joten se pysyy auki halutulta kohdalta eikä siitä mene käytössä ”niskat nurin”. Myös paperilaatu on valittu normaalia kirjanlehteä paksummaksi kovaa käyttöä ajatellen.

Ja sitten sisältöön. Johdannossa Tapio Suihko kertoo: ”Aseiden anatomia tarjoaa asetietoutta lautasellisen kustakin aiheesta, jotka ovat tulleet esiin päivittäisen asekorjauksen haasteina ja asiakkaiden kysymyksinä.” Kyseessä on siis joko kootut teokset, niksikirja tai sillisalaatti, miten vain. Näihin kansiin on koottu kolumneja, blogeja, lehtiartikkeleita ja suullisia neuvoja, joita Suihko on vuosien varrella laatinut ja jakanut. Lisämausteena on asehistoriaa ja kuvia vanhoista aseista. Varsinaista punaista lankaa ei ole.

Kirjassa on erittäin runsas kuvitus. Näiden lähteet ovat moninaiset. Kuvituskin on ”kootut teokset”, mutta kuvat ovat selkeitä, mikä on pääasia.

Mieleen tulee yhtäläisyys aseniksikirjojen klassikkoon ”Gunsmith Kinks”, jonka USA-lainen aseseppä ja asekirjoittaja F. R. ”Bob” Brownell kokosi vuonna 1969. Alkuperäisen jälkeen on tullut jo kolme jatko-osaakin. Ajatus on sama niin Suihkolla kuin Brownellillakin. Jos joku haluaa ”Kinks”- kirjoja (suosittelen aseiden ”kotisepille” ja ”tuunaajille”), niin helpoiten niitä voi tilata Amazonilta. Näiden kirjojen kieli on tietysti englanti.

Suihkon Aseiden anatomiaa on tarkoitettu henkilölle, joka haluaa perehtyä aseisiin tavanomaista piipunrassausta syvemmälti. Aivan asetekniikan perusteokseksi suosittelisin kuitenkin mieluummin saman tekijän aikaisempaa teosta Aseiden Rakenne ja toiminta, joka maksaa 35 euroa. Kirjan esittelyn voit lukea tästä. Nyt julkaistu kirja on mielestäni ”jatkokurssitusta” . Se soveltuu luettavaksi jokaiselle, joka tietää tarpeeksi osatakseen olla nöyrä. Eli ymmärtää, kuinka paljon vielä onkaan opittavaa.

Oma värkkäilyni aseiden kanssa alkoi olympiakesänä v. 1952. Ammuin ensimmäiset laukaukseni hienolla 22 LR- kiväärillä Winchester Model 52 vuosimallia 1933. Ampuminen ja aseharrastus on jatkunut siitä lähtien vaihtelevalla intensiteetillä. Sellaista kirjaa ei ole vielä vastaan tullutkaan, josta en olisi oppinut jotain uutta. Tämä pätee myös teokseen Aseiden anatomiaa.

Tapio Suihko on toteuttanut kirjansa omakustanteena ja hoitaa itse myös jakelun. Sitä on saatavana ainoastaan T:mi Aseinsinööriltä joko nettitilauksena tai puhelimitse 040 542 1256. Kirjan hinta on 40 euroa sisältäen postikulut.

 

Aseiden anatomiaa 1 sisäkansi