Vuonna 2001 Suomessa säädettiin, että tietty määrä tietyntyyppisiä aseita on säilytettävä turvakaapissa. Vuodesta 2003 lähtien tällaiselle kaapille on ollut määritelty standardi SFS 5870.

Corrosafe- kaapit valmistetaan Torniossa. Kuva: NorDis

Euroopan parlamentin velvoittamana alkuperäistä ampuma-aselakia vuodelta 1998 päivitettiin 29.6.2001 muutossäädöksellä (voimaantulo 1.3.2002). Säädöksen kokonaisuudessaan voi lukea tästä, mutta laiskureita varten referoin:

Aselain 106 § mukaan aseet on säilytettävä lukitussa turvakaapissa, jos säilytettävänä on [yksikin ERVA-ase tai] yhteensä yli viisi pistoolia, revolveria, itselataavaa kivääriä tai ”muuta ampuma-asetta”.Muulla ampuma-aseella viitataan aselain 6 § 2 mom 12 kohtaan. Haulikot eivät siis kuulu kaappipakon kiintiömäärään, eivät itselataavat eivätkä muutkaan. Eivät myöskään muut kiväärit kuin itselataavat.

Turvakaapin vaihtoehtona on poliisin hyväksymä säilytystila. Tällaisia voivat olla esim. säilytysholvit, turvahuoneet tai ”oikeat” kassakaapit.

Totta kai turvakaapissa – kun sellainen hankitaan – kannattaa säilyttää kaikki talon aseet ja lisäksi muutakin perheen arvotavaraa, kuten korut, arvopaperit jne. Näin onkin menetelty maailman sivu esim. Yhdysvalloissa. Siellä turvakaapit ovatkin lähempänä oikeita kassakaappeja ja ne ovat paljon isompia kuin meillä, kuinkas muuten. Myös Suomessa kannattaa turvakaappia hankkiessa miettiä, mitä muuta sinne laitettaisiin aseiden lisäksi ja mitoittaa ostos sen mukaan.

 

Hyväksytty turvakaappi

 

Muutosasetuksen 29.6.2001/601 mukaisesti edellä mainitut aseet tulee säilyttää turvakaapissa kahden vuoden kuluessa lain voimaantulosta, eli turvakaappivelvoite on ollut olemassa päivämäärästä 1.3.2004 lähtien. Sisäministeriön asetus 163/2002 ampuma-aseiden säilytykseen tarkoitetusta turvakaapista annettiin 26.2.2002 (voimaan 1.3.2002). Lyhyen asetuksen voi lukea tästä, mutta referoin siitä kaksi ydinkohtaa: (1) Kaapin tulee täyttää standardin SFS 5870 vaatimukset, (2) alle 150 kg painava kaappi on ankkuroitava seinään tai lattiaan.

SFS 5870 taas on otettu melko suoraan Ruotsin standardista SS 3492, johon myös Suomen standardissa viitataan. Löytyy myös uudempi turvakaappien eurostandardi EN 14450:2005, jonka muutamat turvakaappien valmistajat ja maahantuojat katsovat täyttävän ja ylittävän SFS 5870:n vaatimukset.

Standardeja voi hankkia esim. tästä, mutta ne eivät ehkä ole maukka perusjätkän normikupponen teetä. Sinänsä SFS 5870 on mielenkiintoinen dokumentti, sehän on kuin murtovarkaan kirjekurssi.

On epätodennäköistä, että kukaan tulee tarkastamaan aseiden säilytystapaa, paitsi jos jotain sattuu. Sen vuoksi kannattaa samaan konkurssiin hankkia kaappi, joka on pykälälaillinen, kun kerran toimeen ryhdytään.

 

Turvakaappien tarjontaa

 

Markkinoilla on hyvä joukko asetuksen 163/2002 täyttäviä turvakaappeja. Tiettävästi ainoa kotimainen valmistaja on Steel House Corrotech, jonka tuotantolaitokset sijaitsevat Torniossa ja Haaparannassa. Corrosafe- turvakaapit ovat SS 3492- standardin mukaiset. Ne mahduttavat 6 – 30 asetta. Mielenkiintoinen uusi sisustussovellus on aseiden karuselli. Corrosafe- kaapit markkinoi lapualainen NorDis, eli käytännössä kaappi tilataan omasta aseliikkeestä.

Corrosafe- kaappien hinnat vaihtelevat 810 ja 1510 euron haarukassa, painot 80 ja 225 kilon välillä.

Safepower on ruotsalainen kaappimerkki ja sellaisena SS 3492 vaatimusten mukainen. Virtolainen Asetalo maahantuo ja markkinoi Safepower- kaappeja sekä pistooleille että pitkille aseille. Näiden painot vaihtelevat 30 ja 200 kilon sekä hintahaitari 490 ja 870 euron välillä.

Helsinkiläinen Urheiluase tuo maahan italialaisia Metalk– merkkisiä kaappeja. Ne valmistetaan EN 14450- standardin mukaisesti. Näitä ei ole tarkoitettu piilotettavaksi vaatekomeroon, vaan ne on valmistettu huonekalujen näköisiksi ja suunniteltu olevan näkyvissä. Valittavana on useita eri ”puulaatuja”. Puun syyrakenteen jäljittelyä teräspinnalla kutsutaan ootraukseksi eli puunmukailumaalaukseksi.

Metalkin erilaisesta filosofiasta kertoo sekin, että valikoimassa on lasi-ikkunalla varustettuja asekaappeja. Ideana on, että kauniit ja kalliit aseet olisivat myös nähtävänä. Tämähän tuntuu siltä kuin kutsuisi murtovarkaan kylään, mutta Metalk vakuuttaa panssarilasin kestävän siinä missä teräskin. Metalk- kaappien hintahaitari on 870 – 5490 euroa ja painojen 81 – 392 kiloa.

Tässä esiteltyjen esimerkkien lisäksi markkinoilla on useita muita merkkejä. Turvakaapin ostajan kannattaa selvittää, miten tuote toimitetaan perille ja paljonko toimitus maksaa. Sijoituspaikka kotona kannattaa pohtia etukäteen, samoin mahdollinen kaapin ankkurointi.

Turvakaappien maahantuojat kertovat markkinoiden olevan lievästi nousujohteiset, vaikka asekauppa itsessään on laskusuunnassa. On oletettavaa, että lisääntyvät murtovarkaudet ovat herättäneet ihmiset ajattelemaan kaapille muutakin käyttöä kuin lakisääteinen aseiden säilytys.

 

Amerikkalaismallinen Browning- kassakaappi. Kuva:  Gunsafeguide.com