Tämä laki astui voimaan 1.10.2003. Sen tarkoituksena oli mm. korvata useiden kaupunkien ja kuntien järjestyssäännöt yhtenäisellä lailla sekä puuttua häiriökäyttäytymiseen.

Järjestyslaki voimaan 1.10.2003

 

Lain 1 § kiteyttää ytimekkäästi: ”Tämän lain tarkoituksena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta.” Laki kokonaisuudessaan löytyy tästä. Järjestyslaki ei ole laiksi kohtuuttoman laaja, vain 25 pykälää ja noin 18 400 merkkiä, eli viisisivuisen aikakauslehtijutun verran.

Monet lukevat kevyesti Tekniikan Maailman viisisivuisen autotestin eikä tee tiukkaakaan. Järjestyslain lukeminen näyttää kuitenkin olleen tahmaisempaa. Laki tunnetaan huonosti, vaikka hakusana ”Järjestyslaki” tuo Googlessa noin 59 800 tulosta ajassa 0,24 sekuntia. Lukumateriaalista ei siis ole pulaa. Wikipediassa on yksinkertaistettu yhteenveto järjestyslaista. Sen pituus on noin 4900 merkkiä eli tämän blogin verran. Voit lukea ”kansanpainoksen” tästä.

Järjestyslaki käsittelee monia arjen tekemisiä kuten koirien ja kissojen ulkoiluttamista, ratsastamista tai katoilta putoavaa lunta ja jäätä. Mutta se käsittelee myös elämän nurjia puolia kuten häiritsevää metelöintiä, uhkailua, esineiden heittelyä, päihdyttävien aineiden nauttimista, kailotuksia, häikäisevän valon käyttöä, julkista seksikauppaa, nurkkiin kuseskelua, töhrimistä ja vaarallisten esineiden hallussapitoa julkisella paikalla.

Kertaus on opintojen äiti. Asetoimittaja kun olen, niin referoin muutamia järjestyslain kohtia, jotka liittyvät ampuma-aseisiin tai niiden näköisiin.

• Ampuminen yleisellä paikalla on kielletty. (Koskee myös ilotulitteiden ampumista valopistoolilla tai haulikolla. Molemmat ovat ampuma-aseita lain silmissä.)

• Ilma-aseiden myyminen ja pysyvä luovuttaminen alle 18-vuotiaille on kielletty ilman huoltajan suostumusta. (Ilma-aseisiin luetaan myös jousitoimiset aseet. Jotkut airsoft- eli muovikuula-aseet toimivat sähkömoottorin virittämällä jousella, eritoten ”sarjatuliaseet”.)

• Ilma-aseiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty. (Koskee myös airsoft- eli muovikuula- ja värikuula-aseita.)

• Ampuma-asetta erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty. (Useat muovikuula-aseiden valmistajat oikein kehuvat, miten ostavat näköisaseen osia ”oikeilta” asevalmistajilta, jotta ulkonäkö, paino jne. vastaisivat mahdollisimman tarkoin esikuvaansa.)

 

Mediassa on kerrottu lisääntyvässä määrin ”asemiehen” aiheuttamista hälytyksistä. ”Ase” on sitten osoittautunut näköisaseeksi, airsoft-muovikuula-aseeksi tai värikuula-aseeksi. Usein ”asemies” on ollut punssissa tai pilvessä, joskus taas on yliskamarissa ollut häkää. Näille tapauksillehan eivät mitkään lait mitään mahda. Huolestuttavampaa on, jos hälytys on aiheutunut nuoren henkilön ajattelemattomuudesta tai tahattomuudesta. Järjestyslain seuraamuspykälä (18 §) määrää tällaisesta teosta sakkoa tai jopa 6 kuukautta vankeutta. Jos hälytyksen kustannukset tuomitaan aiheuttajan maksettavaksi, pieti voi olla ankara. Esimerkiksi Rajavartiolaitoksen Agusta-Bell 412– helikopterin lentotunnin hinnaksi on mainittu tuhansia euroja. Karhukoplan ja Pasin tuntiveloitusta en tiedä, mutta kallista sekin varmasti on.

Näiden rinnalla Järjestyslain 21 §:ssä mainittu rikoksentekovälineen menettämisseuraamus on maapähkinöitä. Mainittakoon, että pidättämiseen oikeuttavalla virkamiehellä (poliisilla) on tietyin edellytyksin oikeus hävittää väline paikan päällä.

Muutama lähimmäinen, jolta olen kysynyt heidän tietämystään järjestyslaista, on sanonut rehellisesti, ettei ole koko laista kuullutkaan. Kuitenkin jokaiselta aikuiselta edellytetään lain tuntemista. Tämä on mahtava vaatimus. Tätä blogia varten skannasin lakikirjan kannen (kuva alla). Nykyinen Suomen laki on kirjallisena kolmessa osassa. Tuossa skannatussa kakkososassa on 2515 sivua. Tämä sitten kolme kertaa.

Mutta siitä huolimatta, Ignorantia juris non excusat, sanottiin jo Rooman valtakunnanlaeissa lähes 2500 vuotta sitten. ”Tietämättömyys laista ei kelpaa verukkeeksi”, tai ”Jokainen on velvollinen tuntemaan lain”.

En yritä elvistellä, että minulla on kotona lakikirjoja iltalukemiseksi. Sellainen ei ole nettiaikana tarpeen, kun Finlexistä saa kaiken tarvittavan ajantasaisena, ja vieläpä hakukoneen avulla näppärämmin kuin kirjaa selaamalla. Olen ostanut kirjastosta poistettuja lakikirjoja pilkkahintaan muulla motiivilla. Kun 300 Win. Mag.:illa posauttaa erilaisia luoteja lakikirjaan, niin on helppo tehdä vertailuja. ”Jahasse, XYZ-luoti kahlasi 1932 sivua…” Ei tarvita enää mittanauhaa.

 

Suomen Laki