Erän juuri ilmestyneessä printtilehdessä 6-2010 on Jukka Malisen raportti Nürnbergin IWA- näyttelystä. Tämä on Euroopan suurin vuosittainen asealan katselmus ja ammattimessut.

Krieghoff Essence on arvokas haulikko. Kuva: Krieghoff

Krieghoff Essencia on uusi haulikko Euroopassa.

Erän tilaajille lehti on jo kopsahtanut postilaatikkoon. Tilaamattomien tulee mennä kipinkapin Lehtipisteeseen ostamaan omansa.

Nürnbergin näyttely on valtava, näytteilleasettajia on yli 1100. Sen tarjonnasta mahtuu lehteen vain osa. Niinpä tarjoilen Nürnbergin rääppiäisiä, eli kerron parista vähän fiinimmästä aseesta.

Ulmista kotoisin oleva v. 1886 perustettu H. Krieghoff toi messuille rinnakkaispiippuisen haulikon nimeltä Essencia. Sivulukkoista Essenciaa on myyty USA:ssa jo muutaman vuoden ajan, mutta nyt se ensiesiteltiin Euroopan markkinoille. Essencia on käsin tehty, äärimmäisen perinteikäs side- by- side haulikko, ja arvokas sellainen. Aseessa on aidot kirjokarkaistut ja kaiverretut sivulukot, joiden sisukalut ovat kullatut korroosion ehkäisemiseksi. Tehdas kertoo, että Essencia on ”vertailukelpoinen Best Quality English Guns’ien kanssa”. Kertoo myös, että Essenciassa on ”Purdey– tyyppinen kolmas lukitussalpa” ja ”Holland & Holland– tyyliset ejektorit”. Ase toimitetaan nahkaisessa mittatyönä tehdyssä aselaukussa.

Essenciaa valmistetaan 12, 16, 20, 28 ja 410 väljyyksissä. Rungon kokoja on kaksi. Kaksikymppinen ja pienemmät väljyydet valmistetaan pienempään ja sirompaan lukkorunkoon.

Krieghoffilla on maahantuoja Suomessa, helsinkiläinen Finn Enterprise. En rupea spekuloimaan Essencen hinnalla, vaan kehotan halukkaita ostajia ottamaan yhteyden Willyyn. Aivan pikkuisen uskallan hintapuolesta vihjaista USA:ssa nähtyjen hintojen kautta. Essenciassa on normaalisti kaksi liipaisinta. Yksiliipaisinjärjestelmä on lisävaruste, optional extra. Tämän lisähinnalla saisi USA:ssa kolme Remingtonin pumppuhaulikkoa.

Essencian pohjalta valmistetaan myös taittuvaa yksipiippuista kertalaukauskivääriä. Tätä saa 12:ssa kaliiperissa 6,5 x 57R:stä 9,3 x 74R:ään.

Holloway & Naughtonin seinätaulu. Kuva: Pekka Suuronen

Jos Krieghoff on lähes custom- ase, niin brittiläinen Holloway & Naughton on sitä täysin. Tämä Billesdonissa, Leicestershiressä sijaitseva haulikonvalmistaja on perustettu 1909, mutta vaipui sitten pitkään Prinsessa Ruususen uneen. Uusi tuleminen tapahtui 1990- luvulla.

 

Holloway & Naughton valmistaa sekä rinnakkais- että päällekkäispiippuisia haulikoita ja rinnakkaispiippuisia kaksoiskivääreitä. Aseen laukaisulaitteet perustuvat modifioituun sivulukkoiseen Boss– järjestelmään.

Holloway & Naughtonilla ei ole tietääkseni maahantuojaa Suomessa, joten halukkaiden ostajien on otettava suoraan yhteyttä valmistajaan. Hintatasosta voin kertoa sen verran, että kun Englantiin saakka menee shekkivihon kanssa shoppailemaan, niin kannattaa miettiä etukäteen, ostaako tuomisiksi yhden Holloway & Naughtonin Britannia– haulikon vaiko kaksi X- tyypin Jaguaria. Saa suunnilleen samalla rahalla.

Nürnbergissä olivat esillä myös lontoolainen Holland & Holland ja botticinolainen Perazzi. Jälkimmäisellä oli erikoistarjous: yhdenmukainen setti metsästyshaulikoita neljässä väljyydessä (12, 20, 28, 410) messuhintaan, vain 290 400 euroa!

 

Perazzin haulikkosetti metsästäjälle. Kuva: Pekka Suuronen

Perazzin metsästyshaulikoita neljässä väljyydessä. Kullekin riistalle omansa!