Hauskaa vappua! Kohta voi joillain olla kädessä tremolo, mutta teksasilaisella Erik Cortinalla ei sellaista varmasti ollut kun hän ampui 300 jaardilta tuloksen 600 – 49X.

Erik Cortina, Teksas, USA,  600 pistettä 300 jaardia

Cortinan tulos 600 tarkoittaa kuuttakymmentä kymppiä yhteen putkeen 300 jaardin (274,32 m) matkalta. Näistä 60:stä 49 oli napakymppejä (”X-ring”). Tulos ei ole suoraan verrannollinen ISSF -kilpailujen tulokseen monestakin syystä. Mutta yleissivistyksen vuoksi muistutan mieliin, että ensimmäisen kerran ISSF:n 300 m kilpailuissa täydet 600 pistettä ammuttiin Moskovassa 15.8.1990. Ampuja oli norjalainen Harald Stenvaag. Hän ampui itseladatuilla 308 Win. -patruunoilla, joissa oli LapuaScenar -luoti. Suomessa 600 pisteen raja rikottiin ensi kertaa Tammisaaressa 7.6.2003, ampujana oli Tapio Säynevirta. Sen jälkeen täydet 600 ovat ampuneet Keijo Minkkinen (2003), Kari Pennanen (2005), Aarne Markko (2006) ja Henri Häkkinen (2008). Henri ampui SE:nsä tehdaspatruunalla, silloin uudella Lapua 6,5 x 47:llä.

Ingressissä kerrottu tulos 600-49X on ammuttu Euroopassa lähes tuntemattomassa F-Class Open -luokassa, joten tätä ennätystä voidaan pitää USAn-Kanadan kansallisena ennätyksenä. F-Class -luokasta on kerrottu mm. Savagen sivulla. Lyhyesti, lajissa ammutaan säädettävältä etutuelta (rest) ja perätuelta (sandbag). Kaliiperi on .35 tai alle, aseen paino max. 10 kg, etutukin leveys enintään 3″, kiikaritähtäin sallittu ja vapaa. Sääntöjä ja muuta tietoutta F -luokasta tästä ja tästä. F-Class Openissa pienennettiin maalitaulua, jotta erot tulisivat selvemmiksi. 300 jaardin taulussa X-renkaan halkaisija on 36 mm, kympin renkaan 72,4 mm. Vertailun vuoksi SAL/ISSF:n numerot: Sisäkymppi (X-rengas) 50 mm, 10-rengas 100 mm.

1000 jaardin ampumamatkat ovat USA:ssa vallan mahdollisia. Kuva: www.chuckhawks.com

300 jaardin lisäksi F -luokassa ammutaan jenkkitapaan myös pitempiä matkoja 600:sta aina 1000 jaardiin asti. USA:ssa maan topografia ja liberaalimpi suhtautuminen ampumaharrastukseen mahdollistavat pitkät ampumamatkat ei-niin-muodollisilla radoilla.

Tässä urheilussa ammutaan tuelta, mutta ei aivan niin tukevalta kuin kasa- ammunnassa. Laji on syntynyt ikääntyviä ampujia ajatellen.

F-Class Openia voidaan kutsua välineurheiluksi. Niinpä suomalaista lämmittää tieto, että tämä 300 jaardin ennätys ammuttiin Lapuan 6,5 x 47 -hylsyillä ja 9 g Lapua Scenar -luodilla. Ase oli pesitetty tälle kaliiperi-luoti-yhdistelmälle niin, että luoti uppoaa rihloihin 0,508 mm.

Ruutina Erik käytti Alliant Reloder 17:aa sen verran tanakasti, ettei hän halua edes sanoa määrää ääneen. Lähtönopeus oli yli 950 m/s. F-Class Open on siinä sukua kasa-ammunnalle, että ammutaan kireitä latauksia. Hauskuuden hintana on usein lyhytikäinen piippu. Reloder 17:aa ei saa Suomesta, mutta myös Hodgdon Vargetia on käytetty F -luokassa ja sitä saa. Ja tietenkin 6,5 x 47 -kaliiperille on useita reseptejä VihtaVuoren latausoppaissa.

Erik Cortina kertoo Lapuan hylsyjen tasalaatuisuudesta: ”Ajattelin lajitella hylsyt painon mukaan, mutta kun kävin läpi 300 hylsyä ja sain painoeroksi kevyimmän ja raskaimman välillä vain 0,3 grainia (0,019 grammaa), niin latasin ne kaikki ja lähdin radalle.”

Erik ampui ennätyksensä Houstonissa maaliskuussa 2010 ihanteellisissa olosuhteissa. Tuuli vasemmalta 0,5-1,5 m/s ja lämpötila +18°C. Ennätys ammuttiin kolmeen tauluun: 200-17X, 200-16X ja 200-16X. Rautatavarasta kerrotaan, että aktio on Lawton 7500 RBRP, rosteripiippu Krieger 28″ 1:8″ nousulla, tukki tuli West Custom Rifles’lta ja aseen rakensi Tumbleweed Custom Rifles.

Lukkolaite on tämäntyyppisissä aseissa aina lippaaton paremman lukonkehyksen jäykkyyden saamiseksi. Kirjaimet RBRP tarkoittavat Right Hand Bolt, Right Hand Port, eli lukon kampi oikealla, aukko oikealla. Valinnanvaraa olisi molemmissa kumpaankin suuntaan. Pelkkä Lawton -lukkolaite maksaa USA:ssa puolentoista Tikka T3 -kiväärin verran.

 

Erik Cortinan ennätystaulut 600 - 49X. Houston, maaliskuu 2010

60 kymppiä, joista 49 napakymppiä (X). Napakympin halkaisija 36 mm. Matka 300 jaardia.