Nürnbergin IWA:ssa esiteltiin kaksi uutta suoravetolukkoista kivääriä, Blaser ja Merkel. Suomalainen versio teemasta eli Pirkan Aseen Lynx oli myös näyttävästi esillä.

Erikoistilauksesta kirjokarkaistu Lynx. Kuva Pekka Suuronen.

Tämä Lynx -kivääri on asiakkaan pyynnöstä kirjokarkaistu. Harvinaisempi näky nykyajan suomalaisessa aseteollisuudessa. Kuva: Pekka Suuronen

Tämä antoi aiheen kysyä Lynxin suunnittelijalta Torsti Laaksoselta, mitkä hänen mielestään ovat suoravetolukon edut verrattuna normaaliin pultti- eli kampi- eli sylinterilukkoiseen toimintatapaan.

”Suunnittelin Lynxin alun perin ratahirven parilaukauksiin, mutta säännöt ehtivät muuttua ennen kuin ase valmistui. Niinpä siitä tehtiin metsästyskivääri. Sillä ampuu seurantalaukauksen lähes yhtä nopeasti kuin itselataavallakin”, Torsti kertoo. ”Hjorth vei Lynxejä Saksaan heti uutuuttaan 1990-luvulla, ja nythän suoravetolukkoisia sitten on tullut Saksasta ja Itävallasta usealtakin valmistajalta. Minun lukkoaktiotani ei ole kopioitu, vaan saksalaiset ovat toteuttaneet lukituksen omalla tavallaan, joka on monimutkaisempi ratkaisu moninokkaisine etulukituksineen.”

”Lynx on valmistuksen kannalta tuotantotaloudellinen ase. Sekä lukko että lukonkehys ovat yksinkertaiset koneistaa. Käyttäjän kannalta eräs suoravetolukon etuja on, että lukon kampi ei häiritse kiikaritähtäimen asennusta. Ja kun Lynxin rakenteella saadaan tehtyä jäykkä lukonkehys, on asekin sitten tarkkakäyntinen. Tämä lukonkehys ei lepata rekyylin alla. Ja lukon liike on sutjakka, parempi kuin monessa pulttilukossa”, vakuuttaa Torsti.

 

IWA:n uutuudet

IWA:ssa oli esillä kaksi saksalaista suoravetolukkoista uutuuskivääriä: Blaser R8 ja Merkel RX.Helix. (Nimessä ”X” muuten merkitsee roomalaista numeraalia kymmenen eikä X-kirjainta.) Molemmissa on tuo Torstin mainitsema etulukitus ja vaihdettava lukon sulkupää. Sama järjestelmä on myös itävaltalaisessa Strasser RS05:ssä. Tämä on seurausta vaihtokaliiperiajattelusta, joka on näissä kaikissa kolmessa. Kaliiperia eli piippua vaihdettaessa tarvitsee vaihtaa vain lukon sulkupää eikä koko lukkoa. Vaihtopiippuisuus taas on seurausta Keski-Euroopan maiden aselaeista, joissa henkilön omistamien aseiden määrällä on yläraja.

Asioilla on etupuoli ja takapuoli. Torsti Laaksonen katsoo asiaa asekonstruktöörin ja valmistajan näkövinkkelistä ja lausahtaa: ”On ne ainakin melko monimutkaisia konstruktioita. Näyttäisi, että niiden valmistaminen vaatii monimutkaisia työvaiheita ja kalliita koneita.” Blaserin ja Merkelin hintalaput vahvistavat Torstin ajatuksia, mutta toisaalta saksalaiset rakentavat muutenkin aseet kovin fiineiksi, suorastaan luksusesineiksi. Blaserin tapauksessa vaihtoehtoja ja lisäkomistuksia tarjoava hinnasto on 57 -sivuinen, jossa pelkästään tukkipuulaatuja on tarjolla yksitoista. Kalleimman luksustukin lisähinnalla ostaisi viisi Tikka -kivääriä.

Suoravetolukkoinen uutuuskivääri Blaser R8. Kuva: Blaser

Suoravetolukkoinen, käsiviritteinen ja vaihtokaliiperinen Blaser R8 oli IWA 2010:n uutuusaseita. Kuva: Blaser

Toinen eurooppalainen erikoispiirre, joka yleistyy hyvää vauhtia, on kiväärin käsiviritys (Handspannung). Tämä on järkiään uusissa aseissa mutta sitä ruvetaan asentamaan jälkiasennuksena myös vanhoihin aseisiin aina Mauser 98:aa myöten. Jopa Sako 85 oli joutunut saksalaisen Manfred Albertsin käsittelyyn ja siihen oli rakennettu käsiviritys.

Käsiviritysaseessa lukon sulkeminen pesittää patruunan ja lukitsee sulun, mutta ei viritä iskuria. Tämä on tehtävä erikseen vivusta, joka sijaitsee usein aseen kaulalla. Se on kuin tyypillinen haulikkovarmistin edestakaisella liikeradalla, mutta kooltaan jämerämpi ja toiminnaltaan jäykempi.

En osaa sanoa onko tämä muoti-ilmiö vai pysyväksi jäävä toiminne. Maalaisjärjellä ajateltuna järjestelmässä vaikuttaa olevan sekä logiikkaa että turvallisuutta. Ase viritetään vasta juuri ennen ampumista. Sitä ennen ase ei laukea vaikka liipaisimeen vahingossa koskettaisiinkin.

Merkel RX ja Handspannung. Kuva: Merkel

Merkel RX.Helix on uusi suoravetolukkoinen metsästyskivääri. Aseen kaulalla näkyy musta käsiviritin, ”Handspanner”. Kuva: Merkel