Monen mielestä Vancouverin olympialaiset menivät mitalimielessä alle odotusten. Laitan balsamia haavoihin ja kerron, että tuli sieltä kultaakin, vieläpä moneen kertaan. Tosin välinepuolella.

Lapuan ampumahiihtopatruuna Polar Biathlon. Kuva: Nammo Lapua

Laji oli ampumahiihto. Se on Suomessa aliarvostettu laji, mutta Keski-Euroopassa supersuosittu ja minun mielestäni olympialaisten jännittävin laji katsoa. Eritoten minua kiehtoo ampumahiihtoviesti, jossa tilanne voi muuttua dramaattisesti jokaisella ampumapaikalla.

 

Lapuan patruunat

Lapua GmbH:n edustaja piti Vancouverissa tarkkaa kirjanpitoa, kuka ampui milläkin merkillä. Henkilökohtaisissa kilpailuissa Lapuan patruunoilla ammuttiin 7 kultaa, 7 hopeaa ja 5 pronssia. Viesteissä Lapua sai 1 kullan, 1 hopean ja 2 pronssia. Kaikkiaan Lapuan patruunoilla ammuttiin 23 mitalia 30:sta mahdollisesta. Muut mitalit menivät merkeille RWS R10 ja Eley Tenex. Lapuan käytetyt patruunat olivat valtaosin Polar Biathlonia, mutta Anastasija Kuzmina (SVK) (kultaa ja hopeaa) ampui X-Actilla ja Marie Dorin (FRA) (pronssia) Midas +:lla.

Lapuan patruunoiden markkinaosuus Vancouverin kymmenessä ampumahiihtotapahtumassa oli 88,0 %. Luku rupeaa olemaan sitä luokkaa, että liiketaloudellisessa mielessä ollaan huipulla. 100 % markkinaosuuteen pyrkiminen on vapaan kilpailun vallitessa ylettömän kallista.

 

Laurosen tukit

Antero Lauronen on tukintekijä ja metsästäjä. Kuva: Antero Lauronen

 

Toinen Vancouverin ampumahiihtokisojen televisioinnissa paljon nähty – mutta vähän tiedetty – suomalainen tuote oli kiväärien tukit. Suomussalmelainen Antero Lauronen (63) oli valmistanut tukit kultamitalisteille Jevgeni Ustjugov (RUS) ja Olga Medvedtseva (RUS), hopeamitalistille Sandrine Bailly (FRA) sekä Venäjän viestin pronssijoukkueen Ustjugoville ja Anton Shipulinille. Lisäksi usean maan ampumahiihtäjät Vancouverissa käyttivät Laurosen tukkeja, kuten Suomen, Viron, Latvian, Tshekin, Kazakstanin, Valkovenäjän, Bulgarian, Moldovan ja Japanin urheilijat. Tukkeja on viety Suomussalmelta jo 18 maahan.

Lauronen arvioi, että hänen tukeillaan on ammuttu 50-60 arvokisamitalia sitten vuoden 2001. Tuona vuonna Paavo Puurunen voitti MM-kultaa

20 kilometrillä Pokljukassa, Sloveniassa. Puurunen ampui maailmanmestaruuden Laurosen tukilla ja siitä maine alkoi leviämään.

Rajavartiolaitoksesta eläkkeellä oleva Antero Lauronen on valmistanut aseiden tukkeja yritysmuotoisesti vuodesta 1985. Viimeiset 10 vuotta hän on valmistanut ainoastaan luotiaseiden tukkeja. Nyt Antero on kouluttamassa jatkajaa työlleen oppisopimuksella, jotta hän pääsisi eläköitymään jo toisen kerran ja keskittymään mieliharrasteisiinsa metsästykseen ja metsänhoitoon.

 

Anschützin kiväärit

Anschütz on saksalainen asemerkki (perustettu 1865), mutta otan sen aasinsillan kautta tähän mukaan. Saksalaiset ampumahiihtokiväärin raudat istutetaan usein suomalaiseen Laurosen tukkiin ja aseilla ammutaan valtaosin Lapuan patruunoita!

Suoravetolukkoinen Anschütz (System Fortner) suorastaan omistaa ampumahiihdon asepuolen. Vancouverissa Ansu sai 29 30:sta mahdollisesta mitalista. Se ainoa ”non-Ansu” kilpailija oli 15 km hopeamitalinainen, Kazakstanin Elena Khrustaleva, joka todennäköisesti ampui Izhmash-kiväärillä.

Anschütz kertoo omistavansa ampumahiihdossa 95 % markkinaosuuden. Olen kertonut Fortnerista blogissani 23.12.2008.

Ampumahiihtokivääri Anschütz (System Fortner). Kuva: Anschütz

Anschütz 1827 Fortner hallitsee ampumahiihtoa vahvalla kädellä. Lajin tukkisäännöt ovat melko vapaat, joten monet kilpailijat rakennuttavat itselleen custom-tukin. Kuvassa tehtaan oma tukki.