Iltalehdessä 26.10.2009 oli kirjoitus otsikolla ”Poliisi riisuu kansaa aseista”, alaotsikko ”Aselupia on tänä vuonna peruttu ennätysmäärä”. Sivulaatikon otsikko oli ”Yhä enemmän peruutuksia”.

Artikkelissa kerrotaan, että tämän vuoden tammi-elokuussa on peruutettu yli 1300 aselupaa. Siinä ennakoidaan, että vuoden loppusaldo olisi yli 2000. Vuonna 2008 peruutettiin yli 1700 aselupaa.

Iltalehti 26.10.2009 sivu 19

 

Kainalolaatikosta käy ilmi, että Asekauppiaiden liitto ry, NRA Kansallinen kivääriyhdistys ja Suomen asehistoriallinen seura ovat kritisoineet viranomaisten menettelytapoja. Heidän mukaansa ongelmia on ollut eritoten Helsingissä ja Turussa. Helsingissä väitetään aselupia perutun ylinopeussakkojen perusteella. Turussa taas olisi peruttu iäkkään henkilön luvat, kun tämä oli jättänyt riistanhoitomaksun maksamatta.

Helsingin poliisilaitoksen tarkastaja Jukka Kaski vastaa, että ”useimmissa tapauksissa peruutukset johtuvat väkivaltaisesta käyttäytymisestä, runsaasta ja pitkäaikaisesta päihteiden käytöstä sekä huolimattomasta aseiden säilytyksestä”. Turussa ylikomisario Taina Holstila kiistää, että hänellä olisi missio riisua Varsinais-Suomi aseista. ”Täällä on ollut suhteellisen paljon peruutuksia vain sen vuoksi, että meillä on seurantajärjestelmä kunnossa”, hän sanoo.

Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella ilmestyvä suurilevikkinen Länsiväylä kertoi samansuuntaista 24.-25.10.2009 numerossaan. ”Espoolaisten aselupia perutaan kiihtyvää vauhtia”, lehti otsikoi. Sivulaatikon otsikko: ”Aseyhdistykset: Aselupia peruutetaan mielivaltaisesti”.

 

Länsiväylä 24.-25.10.2009

 

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Jyrki Kallio kertoo, että ”niin käsi- kuin metsästysaselupiakin on peruttu tänä vuonna selvästi enemmän kuin aikaisemmin”. Myös hän viittaa väkivaltaiseen käytökseen, rikosepäilyihin ja päihdeongelmiin, ja toteaa: ”Tällä hetkellä aselupiin puuttumisen kynnys on hyvin matalalla.” Pelkästään Espoossa on tähän mennessä peruttu 86 aselupaa, kun viime vuonna koko vuoden saldo Espoossa ja Kirkkonummella yhteensä oli 106.

Samoin lupahakemuksia on tänä vuonna hylätty jo 31, kun koko viime vuoden luku oli 32. Toisaalta hylkyprosentti on vain kahden luokkaa, sillä tähän mennessä hakemuksia oli Espooseen tullut 1870. Näistä 250 lupahakemusta oli yhdenkäden aseille. Länsi-Uudenmaan kokonaislupamäärä on tällä hetkellä 77 700, joista 16 000 yhdenkäden aseille.

11.3.2009 Sisäministeriö järjesti medialle tiedotustilaisuuden, josta raportoin välittömästi sen jälkeen blogissani. Sisäministeri Anne Holmlund ja poliisiylijohtaja Mikko Paatero eivät sanoneet tätä ääneen eikä näillä sanoilla, mutta viesti oli selvä: ”Ylimääräiset ja tarpeettomat aseet pyritään imuroimaan pois markkinoilta.” Aikahan oli melko pian Kauhajoen tapauksen jälkeen.

Nykyisen ampuma-aselain 43 §:ssä luetellaan hankintaluvan myöntämisen perusteet. Laissa ei selkokielisesti sanota, että jos alkuperäinen käyttötarkoitus ei ole enää voimassa – esimerkiksi jos metsästysaseen haltijalla ei ole enää ”metsästyskorttia” – niin aselupa voidaan tai pitää peruuttaa.

Jos viranomainen ottaa tällaisen kannan ja rupeaa syynäämään aseluvan haltijoita tiheällä kammalla, niin peruutuksia tulee valtavasti. Tämä tarkoittaa, että AAHY:n huutokaupat menevät tukkoon (jos niitä jatketaan), ja käytettyjen aseiden arvo tulee romahtamaan.

Kirjoitus on seinällä.