Kajaanin jälleenlatausguru Esa Paananen on julkaissut neljännen version jälleenlatausmanuaalistaan. Lähes kahden vuosikymmenen työ ja kokemus sekä 3500 koeammuntaa on koottu näiden kansien väliin. Se on parasta tietoa mitä suomenkielisenä on julkaistu. Tämä tietopaketti olisi kova sana myös kansainvälisillä markkinoilla.

Kuva: Esa Paananen

 

Kirjassa ”Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus”  on kolme osiota. Ensin on 60 sivua yleistietoa ja neuvoja jälleenlataamisen prosessista. Sitten 400 sivua kaliiperiesittelyjä ja latausreseptejä. Lopulta 67 sivua syventävää tietoutta, kuten C.I.P vs. SAAMI, ruudit ja ballistiikkaa. Näiden vieraskyninä on asealan ammattilaisia kuten Erkki Kauppi, Vesa Toivonen ja Mikko Vuoristo.

Manuaalien julkaisijoilla on yleensä jokin oma kaupallinen lehmä ojassa, oli se sitten luoti tai ruuti. Esalla ei ole ollut näitä rasitteita, vaan hän on ottanut koeammuntoihin käyttöön vähän kaikkea. Tällä osastolla Paanasen manuaali on omaa luokkaansa.

Mustaruutilataukset on jätetty pois, arvatenkin syystä että patruunaan ladattu mustaruutiammunta on Suomessa hyvin marginaalista.

SAL:n mustaruutijaostonkin sisällä on oppiriita siitä onko mustaruudilla ladattu hylsypatruuna sääntömukaista MR-ampumista ollenkaan. Kattojärjestön nimi kun on ”Muzzle Loaders…” eli ”suustaladattavat”.

Reseptisivuilla löytyy 74 kiväärikaliiperia 17 Remingtonista 50 BMG:een. Pistooli- ja revolverikaliipereita on 25 kpl 6,35 Browningista 500 Smith & Wessoniin. Lisäksi tulevat vielä kirjan varsinainen aarre, eli 10 suomalaiskansallista kummajaista 5,7 x 51:stä 12,0 x 75 oravapyssyyn asti. Paananen kutsuu näitä suomalaisiksi muunnospatruunoiksi. Ne ovat peräisin sodanjälkeiseltä ajalta 1940-50-luvuilta. Muutamat ovat jääneet eloon, esim. 7 x 33 Sako ja 9,3 x 53R Finnish.

Reseptien lukumäärän osalta viittaan kirjan tekijän omaan ilmoitukseen: ”Pikkuista vaille pirusti.”

Ruuteina on käytetty suomalaista VihtaVuorta (Eurenco Vihtavuori), amerikkalaista Hodgdonia ja ruotsalaista Normaa (Eurenco Bofors). Kahta ensimmäistä saa Suomesta yleisesti. Reseptisivut menevätkin käytetyn ruudin mukaan.

Nalleina on käytetty merkkejä Winchester, Federal, Remington, CCI ja RWS.

Käytettyjen luotien valikoima on huikea. Käyttö on kaliiperien mukaan. Aakkosjärjestyksessä listattuna ADI, Archipelago, Barnes, Berger, Euber, Fiocchi, Freedom Arms, Gunhill, Hornady, IMI, Lapua, Norma, Nosler, PPU/Prvi Partizan, Rainier, Remington, Rhino, Sako, Sellier & Bellot, Sierra, Silver Bullet, Speer, Swift, Woodleigh ja itsevaletut luodit. Löytämättä jäivät vain Winchesterin ja Voitto Puution luodit. Jos joku väittää, että kaikki nämä brändit olivat tuttuja, on hän aikamoinen jälleenlatausguru.

Käytetty hylsyvalikoima on liian suuri tässä lueteltavaksi.

Kirja on sidottu, josta seuraa kirjan rajoitteet. Se ei pysy mielellään auki. Toisaalta kovat kannet kestävät kovaa käyttöä. Typografinen layout on selkeä ja rauhallinen. Käytetty fontti on vanhemmille silmille pienenlaista, mutta ei auta, kun tietoa on esitettävänä niin paljon. Lisää plussaa lukulaseihin vain. Reseptit on esitetty kavennetulla Arial Narrow-fontilla, joka on selvälukuista. Kuvitus on kauttaaltaan mustavalkoista, eikä värejä jää kaipaamaankaan. Patruunoiden mittapiirrokset ovat Esan oman softan tuotosta ja erittäin selkeät, paljon C.I.P.:in teknisiä piirroksia paremmat.

530-sivuista kirjaa ei voi tehdä ilman virheitä. Esakin on tämän tiedostanut ja avannut ”eralle.net”-foorumilla keskusteluketjun, johon voi ilmoittaa paino- ja muista virheistä. Oikoluku on delegoitu eli ”ulkoistettu”! Mutta samalla kaikki saavat nauttia suoritetusta työstä.

Kirja-arvostelussa ruukataan etsiä myös heikkouksia, koska muuten kukaan ei usko että arvostelija on kirjaa lukenutkaan. Tai sitten ajatellaan, että arvostelija on kirjoittajan veljenpoika. Olkoon sitten muutama.

Hylsyjen käsittelyssä ei ole mainittu liekkireiän jäysteenpoistoa eli yhdenmukaistamista. Tämä on helppo toimenpide ja se tarvitsee tehdä hylsylle vain kerran sen eliniässä.

Kirjasta puuttuu termistön luettelo. Vaikka kirjaa ei ole tarkoitettu vasta-alkajille, voisi jonkinlainen luettelo olla paikallaan selityksineen. Samaan yhteyteen voisi panna laitteen, työkalun tai toimenpiteen englanninkielisen nimen. Englanninkielistä kirjallisuutta ja lehtiä kun on saatavilla vaikka kuinka paljon.

Kaliiperin syntyvuosi on useasti ilmoitettu tekstin yhteydessä, mutta voisi se olla esillä perustiedoissakin patruunakuvan yhteydessä. On mukavaa triviatietoa tietää, minkä ikäistä patruunaa sitä oikein lataakaan.

Kirjan hinta on 64 euroa. Mielestäni se on joka sentin arvoinen. Kun jälleenlataus on harraste, manuaali on osa harrasteen kustannuksia. Mielestäni jälleenlataajalla ei ole varaa olla ilman tätä teosta.

 
  • Esa Paananen: Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus
  • ISBN 978-952-4711-0
  • Gummerus, Jyväskylä 2008
  • 530 s., sid.