(Edelliset äänenvaimenninblogit on julkaistu 4.9., 18.9. ja 25.9.) Tässä neljännessä äänenvaimentimia käsittelevässä blogissani puhutaan äänenvaimentimen toteutuksesta ja kierteiden tärkeydestä.

Kiinteä vai purettava toteutus?

Äänenvaimentimia valmistetaan molemmilla tavoilla. Purettavan etuna on parempi puhdistusmahdollisuus, sillä vaimentimeen kuin vaimentimeen kerääntyy ampumisen seurauksena palojätteitä sekä myös palamatonta ruutia. Myös luodin, vaipan ja piipun mekaanisia kulumiakin eli metallihiukkasia jää vaimentimeen.

Jos vaimennin on purettavissa, voidaan karstaa poistaa liuottamisen lisäksi mekaanisesti ja harjaamalla. Suureksi kysymysmerkiksi muodostuu, saadaanko jatkuvassa purkamisessa ja kokoamisessa luotikanavan linjaus säilymään alkuperäisen tarkkana. Tämä vaikuttaa suuresti aseen käyntiin. Ja onko ase kohdistettava uudestaan jokaisen vaimentimen purkamisen jälkeen?

Näistä syistä useat valmistajat ovat katsoneet purettavuuden liian haasteelliseksi ja riskialttiiksi, joten he kokoavat vaimentimensa kiinteäksi paketiksi. Näin tekee myös Ase Utra.

Tällaisen vaimentimen puhdistamiseksi liuottaminen ja jälkikuivaaminen on ainoa menetelmä. Ase Utra on teettänyt VTT:llä analyysin paljon ammutun vaimentimen sisuksen karstoista. Sieltä löytyi suuruusjärjestyksessä lyijyä, kaliumia, kuparia ja hiiltä. Lisäksi löytyi pariakymmentä muuta alkuainetta ja yhdistettä.

Petrooli- tai naftaliuotus ei tehoa lyijyyn eikä kupariin. Ase Utra on kokeillut menestyksellä yhdysvaltalaisen Mirachemin valmistamaa ja Pentisol Ky:n maahantuomaa Miraclean 250 liuotinainetta. Aine perustuu mietoon fosforihappoon. Puhdistusnesteen lämmittäminen 60-70 celsius-asteeseen jouduttaa puhdistusta.

Myös ultraäänipuhdistus on hyvä vaihtoehto, jos sellainen mahdollisuus on käytettävissä. Ultraääni, liuotin ja lämmitys toimivat tehokkaasti yhdessä.

Asennus

Kuva: Pekka Suuronen Äänenvaimennin on äärettömän herkkä kapistus asennuksen kannalta, suorastaan ronkeli. Sen on oltava ehdottoman suorassa piippulinjan eli luodin ensimmäisten senttien lentoradan suhteen. Pienikin vinous tässä suuntauksessa, mahdollisesta epäkeskeisyydestä puhumattakaan, tuhoaa aseen tarkkuuden. Äänenvaimentimen luotikanavan tulee olla samankeskeinen ja tarkalleen piippulinjan suuntainen, muuten ruutikaasut puhaltavat epäkeskeisesti luodin pyrstöön horjauttaen sen lentorataa lähtövaiheessa. Vaappuvan luodin tarkkuus on historiaa.
Luotikanavan samankeskeisyys tarkastetaan mm. heittokellolla  

Luotikanavan samankeskeisyys saadaan aikaan kierteen tarkalla keskittämisellä piippulinjan suhteen. Tämä onnistuu ainoastaan sorvilla. Minkäänlainen jenkapakkatoiminta ei tule kysymykseen.

Kuva: Pekka Suuronen Sorvaaminen on yleistä konepajatoimintaa, mutta äänenvaimennin kannattaa asennuttaa sellaisella asesepällä, joka on kokenut äänenvaimentimien asentaja. Asetta nimittäin joudutaan yleensä purkamaan sorviin asettamista varten. Tämä on lisättävä kierteitystyön kustannuksiin. Koko työ voi maksaa 50-75 euroa aseesta riippuen. Vaimentimia myyvä aseseppä saattaa tehdä pakettitarjouksen vaimentimesta asennuksineen.
Piipunsuun kierteet tehdään sorvilla  

Kierteettömät äänenvaimentimet, esim. bajonettikiinnitteiset,  sopivat parhaiten 22 LR -pistooleihin. Keskisytytteisessä korkeapainekiväärissä bajonettikiinnitys ei kestä.

Tärkeät kierteet

Äänenvaimenninvalmistajilla on useita eri kierteitä. Yleisin on metrinen hienokierre. Sen halkaisija riippuu piipunsuun paksuudesta. Piipunsuu kannattaa pitää mahdollisimman paksuna, eli kierteen isomitta suurimpana mahdollisena.

Tyypillisiä vaimenninkierteitä ovat M14 x 1, M15 x 1, M16 x 1, M17 x 1 ja M18 x 1. Näitä on sekä Sako- että Spigot- eli ohjainpintakierteellä. Myös tuumaisia UNF -hienokierteitä on käytössä.

Kuva: Pekka Suuronen

Äänenvaimenninta kiinnitettäessä on tärkeää, että se kierretään kunnolla kiinni. ”Yhdenkäden käsitiukkuuteen”, sanoo Ase Utran Kari Hirvonen. ”Ja vaimentimen vastinpinta piipussa, ’seeti’, on pidettävä aina puhtaana. Pienikin likahippunen vastinpinnassa saattaa vääntää vaimenninta vinoon loppukiristyksessä.”

Mitään kierrelukitteita ei kannata käyttää, sillä vaimennin on irrotettava usein. Eikä lukitteen käytölle pitäisi olla siviilikäytössä tarvettakaan. Pitkän ratasession kuluessa vaimentimen kireyttä voi tarkistaa välillä käsin. Varo kuumaa vaimenninta! Ohuessa piipussa vaimennin löystyy helpommin kuin paksussa.

Sekä äänenvaimentimen että piipunsuun kierteet on pidettävä aina puhtaina ja öljyttyinä. Kari Hirvonen ei suosittele rasvaa kierteisiin, sillä rasva kerää epäpuhtauksia hanakammin kuin öljy.

Kun äänenvaimennin ei ole paikallaan, on piipunsuussa pidettävä suojamutteria. Jompikumpi on aina oltava piipussa kiinni sekä ammuttaessa että kuljetuksen ja säilytyksenkin aikana. Ne suojelevat vaimenninkierteitä sekä mekaanisilta vaurioilta että korroosiolta.

Tyypillisesti vaimentimessa on sisäkierteet, mutta on olemassa ulkokierteellisiäkin vaimentimia. Ulkokierteet ovat tietysti haavoittuvampia. Molemmat on pidettävä puhtaina ja aina öljyttyinä.

Kun äänenvaimentimet saavuttavat yleistä hyväksyntää, saattaa aseita saada jo tehtaalta valmiiksi kierteitettyinä (esim. Sako Quad). Tällöin kynnys äänenvaimentimen hankkimiseen madaltuu.