Eräs foorumilainen lähestyi toimitusta maililla, jossa käsiteltiin metsästyksen ja metsässä liikkumisen turvallisuutta. Tämähän on jokasyksyinen kuuma peruna. Kirjoitan tätä hirvenmetsästyksen aloituspäivänä. YLE:n Aamu-TV:ssä kehotettiin kaikkia metsässä liikkuvia pukeutumaan hirvestyksen aikana ”kirkkaisiin vaateparsiin”. Varsinkin aloituspäivinä, jolloin metsästys käy korkeakierroksilla.

Kuva: Eräpaimen Hirvimetsällä on ollut lain mukaan oltava ”punainen tai oranssi päähine sekä samankaltainen takki tai liivi” jo niin kauan, että en enää muista milloin säädös tuli voimaan. Alkuun tästä käytiin kovaakin jupinaa, mutta metsästäjät ovat jo aikaa sitten taipuneet ”hirviliivin” ja ”kääntölakin” käyttöön. On pakkokin. Jos sellaisia ei ole päällä jahdin alkaessa, hirvipäällikkö passittaa vastaan pullikoijan kipinämikoksi ja kahvinkeittäjäksi.

Kuumana perunana velloo edelleen keskustelu, josko muidenkin metsässä liikkujien pitäisi pukeutua kirkkaisiin vaatteisiin metsästyksen huippuaikoina. Järjen ja itsesuojeluvaiston mukaan näin tulisi ja kannattaisi tehdä. Jos hirvenmetsästäjien värit ovat punainen ja oranssi, niin päiväloistekeltainen voisi olla muiden metsässä liikkujien väri. Tätä väriä käyttävät jo poliisit, tietyön tekijät, valistuneet polku- ja moottoripyöräilijät, rullasuksihiihtäjät, ratsastajat, koulujen ala-astelaiset, päiväkotilaiset jne. Olemme nähneet, että väri toimii hyvin.

Kuva: Yhteishyvä

Näin jokin aika sitten ”honkkarissa” keltaisia huomioliivejä viidellä eurolla, huomiolippiksiä kolmella ja huomiokäsineitä neljällä. Ostin sellaiset autoon sillä tekosyyllä että ne ovat pakollisia varusteita Baltian maissa. Jos vaikka joskus Via Baltican kautta Saksaan… Pakollisuus sikseen, mutta oma turvallisuus on tärkeintä, jos sattuu kummi puhkeamaan. Jos se puhkeaa, se puhkeaa kuitenkin pimeässä syysyössä, kapealla tiellä, tien puolelta ja heti mutkan jälkeen Murphyn lain mukaan tai vähintään sen korollaarin.

Tiedän, että antimetsästäjät ja jokamiehenoikeuksien puolustajat vastustavat huomiovaatteiden käyttöä leijonan hurjuudella.

Heidän mielestään metsä kuuluu nimenomaan heille eli samoilijoille, marjastajille ja sienestäjille, ja metsästäjät ovat metsän terroristeja ja kauhukakaroita. Ja metsästäjien pitää huomata heidät ilman vaatteitakin.

En jaksa ruveta väittelemään tästä asiasta. Totean vain, että älykäs metsässä liikkuja pitää näitä halpoja henkivakuutuksia ihan itsekkäistä syistä. Metsässä on aloituspäivänä MKJ:n arvion mukaan 100.000 hirvestäjää.

Entä muut metsästäjät?

Kuva: Primatex

 

Alussa mainittu keskustelija ehdotti mailissaan, että huomioliivejä pitäisivät muutkin metsästäjät, niin pienriistan kuin metsäkanalintujen, niin sorsien kuin kyyhkyjenkin jahtaajat. Ja metsästäjien koirat. Ja tietenkin sienestäjät ja marjastajat. Tosin hän ennustaa, että ”tuo turvaliivi juttu menee tappeluksi..”

Hän kertoo, että hirvestyksen alun jälkeisenä sunnuntaina hänen seuransa lähtee metsästämään kauriita sekä jäniksiä yhteisjahdilla. He ovat sopineet, että jokainen jahtiin osallistuva laittaa sekä punaisen liivin että hatun. Ampumasektorit määrätään etukäteen. Lisäksi otetaan maltti metsälle mukaan. ”Eli varma pitää olla ennekuin ampuu…”

Mielestäni tuon seuran teesit ovat vallan kunnioitettavia.

 

Kuva: www.freewebs.com   Etelä-Suomen Sanomat 17.9.2009