Luvattu jatko-osa äänenvaimentimista siirtyy viikolla eteenpäin ajankohtaisen aselakiasian vuoksi. Torstaina 10.9. pidettiin eduskunnassa lähetekeskustelu, jossa puhuttiin esityksestä uudeksi aselaiksi. Eduskunnan virallinen informaatio asiasta on tässä.

Tästä keskustelusta oli poissa 21 kansanedustajaa. Heidän nimensä ovat tässä. Täysistunnon päätökset voit lukea tästä. Istuntovideon ministeri Anne Holmlundin alustuksineen ja sitä seuranneine debatteineen voit katsoa tästä. Video on pitkä, mutta kannattaa katsoa ”jotta tiedät kenen joukoissa seisot.” Väki väheni voimallisesti keskustelun kestäessä ja illan pimetessä, joten viimeiset puheenvuorot kaikuivat lähes tyhjälle salille. Jopa muutamia puheenvuoroja pyytäneitä edustajiakin liukeni ennen kuin heidän vuoronsa tuli.

Video kannattaa katsoa vaikka sen vuoksi että näkee, kuinka raskassoutuista lainsäädäntötyö on. Ja kuinka ”valvovat konsulimme” asiaan suhtautuvat.

Asemyönteisiä puheenvuoroja pitivät mm. kansanedustajat Lauri Kähkönen (sd), Markus Mustajärvi (vas), Pentti Oinonen (ps), Juha Hakola (kok), Olli Nepponen (kok), Kalle Jokinen (kok), Juha Mieto (kesk), Janne Seurujärvi (kesk), Arto Satonen (kok), Reijo Paajanen (kok), Anne Kalmari (kesk), Timo Kaunisto (kesk), Tuija Nurmi (kok), Tuula Peltonen (sd), Inkeri Kerola (kesk).

Jyrkimmästä asevastaisesta esityksestä vastasi turkulainen Annika Lapintie (vas). Hänen kantansa oli mm. että yhdenkäden aseita saisi olla ainoastaan ampumaseuroilla ja että niitä tulisi säilyttää seuran tiloissa, ei kotona.

Toistaiseksi vain perussuomalaiset ovat ainoana puolueena ottaneet kantaa aselakiesitykseen. Heidän 1. varapuheenjohtajansa Pentti Oinonen on muotoillut julkilausuman, jonka löydät tästä.

Ministeri Holmlund mainitsi alustuspuheessaan 57 000 nimen asekieltoa vaatineen ”Baden adressin”, mutta ei 44 000 nimen aseita puolustavaa ”ju-hun adressia”. Eipä tietenkään, koska tätä jälkimmäistä adressia ei koskaan luovutettu.

Mielestäni sisäministeri Anne Holmlund (kok) on suoriutunut hankalassa aselakiasiassa hyvin. Hän on tehnyt työtään myrskyn silmässä ja kovassa poliittisessa paineessa. Hänen esiintymisensä eduskunnassa 10.9. vahvisti käsitystäni.

 

Kuva: Pekka Suuronen/Good Mood TV

Kansanedustaja Juha Mieto (kesk) kertoo kuinka hän ”osti hai-stantaartin Kauhajoen Ikkeläjärveltä reservilääsammuntoohin vuanna yhreksäntoista-ja-seittemänkymmentäyks”. Hänen puheenvuoronsa oli aseita puolustava.