Edellisessä blogissani kerroin, miten Kalifornia on ulottanut lyijykiellon koskemaan myös luotipatruunoita. Tämä koskee myös 22 LR patruunoita eli ”pienoiskiväärin patruunoita”. Kalifornia on USA:n mahtivaltio. Sitä on sanottu hännäksi, joka heiluttaa koiraa eli koko liittovaltiota.

Kalifornia on USA:n väkirikkain osavaltio, 37 miljoonaa, ja sellaisena suurin USA:n sisäinen markkina-alue monelle tuotteelle. Patruunanvalmistajienkin on joko rakennettava lyijyttömiä 22 -patruunoita tai pysyttävä pois näiltä markkinoilta.

Winchesteriä on tituleerattu ”läntisen maailman” suurimmaksi patruunavalmistajaksi. Markkinajohtajan oli mietittävä, mikä luotimateriaaliksi lyijyn asemesta. Heidän ratkaisunsa oli tina. Sen tiheys on pienempi kuin lyijyn (5,77 versus 11,34), joten tällä osastolla tina on kurja korvike. Samankokoinen tinasta valmistettu luoti painaa vain puolet lyijyluodista! Ja luodin pituus taas määräytyy melko pitkälle patruunan C.I.P./SAAMI -mitoituksesta. Luotia ei voi tunkea mahdottoman syvälle hylsyyn.

Wikipedia Liike-energian kaavan mukaan pienentynyt luodin paino pienentää sen kineettistä energiaa, eli ”tehoa” tai ”iskuvoimaa”. Voitaisiin sanoa, että kevyt ei luoti ”tapa” niin hyvin. Tauluunammunnassahan tällä ei ole väliä, mutta metsästyksessä kylläkin. Mutta saman energian kaavan mukaan nopeutta lisättäessä liike-energia kasvaa nopeuden neliössä.

Niinpä Winchester on kompensoinut luodin pienentynyttä painoa lisäämällä satikkaa. 1,94 g tinaluoti lähtee Super-X 22 LR:sta 503 m/s. Tällöin saadaan suunenergiaksi 245 joulea. Samoin on toteutettu 22 WMR:sta kuparipäällysteisellä tinaluodilla lataus, jonka lähtö on 671 m/s. Siinä on 1,81 g luoti, joten suuenergiaksi saadaan 407 joulea. Tätä 22 WMR:ää mainostetaan nopeimmaksi markkinoilla olevaksi.

Winchester Super-X Hyper Speed  
Kuva: Winchester Ammunition

Lyijyluotisissakin on nostettu nopeutta. Uuden Expediterin (S22LRUHV) 2,07 g kuparipäällystetty luoti lähtee nyt tasan 500 m/s. Tästä saadaan suuenergiaksi 259 joulea. Hylsykin on niklattu niin kuin joskus ennen.

Super-X Hyper Speedin (XHV22LR) tavanomainen 2,59 g lyijyluoti lähtee 437 m/s puhkuen 247 joulea suuenergiaa. 100 jaardin päässä nopeutta on 326 m/s ja energiaa 138 joulea. Ollaan siis vielä kovasti kaukana ”1-luokan” 200 joulen riistavaatimuksesta (Metsästysasetuksen 16 §), vaikka tämä on eräs tehokkaimmista 22 LR -patruunoista markkinoilla.

Tavanomaisempi uutuuspatruuna on 555 (22LR555HP). Siinä on 2,33 g kuparisilattu lyijyluoti, jonka V0 = 390 m/s. Tämä merkitsee suuenergiassa E0 = 177 J. Nimike 555 tulee siitä, että bulkkirasiaan on pakattu 555 patruunaa (”rounds”).

Kaikki tässä mainitut Winchesterin 22:t ovat metsästyslaillisia Suomen ”0-luokassa”. Yllä mainittu tinaluotinen 22 WMR ei ole metsästyslaillinen ”1-luokkaan”, sillä sen luodin paino jää alle 2,50 gramman.

Kaikkiaan Winchesterillä on 17 lyijytöntä luotipatruunaa keskussytytteisille kivääreille, 6 yhdenkäden aseille, kolme 22-reunasytytteistä ja 18 lyijytöntä haulikonpatruunaa.

Mainittakoon, että Winchester lataa vielä 22 Shortia perinteisellä 1,88 g (29 grs) lyijyluodilla.

Winchesterin uutuuspatruunoiden Suomeen tulo saattaa viivästyä mm. C.I.P. -hyväksyntäprosessin vuoksi.

  Kuva: Winchester Ammunition