Kaaveet eli houkutuskuvat (houkutin, kuva, atrappi, bulvaani, syötti…) ovat nyt ajankohtaisia. Kyyhkynmetsästys alkaa 10.8. Sorsastus – Suomen suurimmaksi metsästystapahtumaksi mainittu –  alkaa 20.8. kello 12:00. Eritoten sorsastuksessa käytetään kaaveita.

Kuva: Pekka Suuronen

 

Luonnollisimman näköinen houkutuskuva on 3-ulotteinen. Näiden ongelmana on tilantarve. Jos haluaa käyttää pariakymmentä heinäsorsan muovista tai kumista valmistettua kaavetta, on se aikamoinen säkillinen. Autolla tai veneellä ne vielä kulkevat, mutta joskus halutaan mennä tiettömän taipaleen taakse. 3D-kuvien kuljetuksesta tulee logistiikkaongelma.

Amerikkalainen NRA FUD tarjoaa uutta ratkaisua. Hieman oudonkuuloisen nimen jälkiosa on lyhenne sanoista Fold Up Decoy, kokoontaitettava kaave. Alkuosa tarkoittaa – aivan oikein – National Rifle Associationia eli Kansallista Kivääriyhdistystä. NRA on ottanut USA:ssa tällaiset kaaveet myyntiohjelmaansa.

NRA FUD kaaveet ovat perustilassaan 2D-kuvia riistalinnusta. Ne voidaan nykäistä auki lähes 3D-näköiseksi kolmioksi. Materiaali on niin kevyttä solumuovia että se kelluu ja kelluttaa 88 g painavan ankkurinkin. Heinäsorsan tapauksessa kaaveen kokonaispaino on 314-318 g. Kuva on luonnollisessa koossa eli 1:1.

Kuluttajan kannalta kaaveen kokoontaitettavuus on suuri etu. Vyöhön kiinnitettyyn kantokoukkuun voidaan ripustaa kuusi kaavetta. Yksi metsästäjä kantaa 12 kaavetta ongelmitta.

Mika Hjorthin vyöllä on 12 kaavetta  

Kokoontaitettavuus on luonnollisesti valtava etu kaupan ja kuljetuksen kannalta. Materiaali on hyvin kestävää. SHOT Show’ssa pyöri esittelyvideo, jossa kaaveen yli ajettiin autolla. Tuote oli vielä täysin toimiva tällaisen rääkin jälkeen.

Tuotantotekniikka sallii uuden houkutuslinnun luomisen suhteellisen halvalla. Kuva tehdään painotekniikalla ja muoto stanssilla. Niinpä NRA FUD:illa on tällä hetkellä valmiina 18 linnun kuvat, joiden se kertoo soveltuvan viiden maanosan riistalle. Suomalaista metsästäjää kiinnostanee eniten sini- ei heinäsorsa (Anas platyrhynchos), joka ainakin minun silmääni näyttää vallan autenttiselta. Linnun nimi on englanniksi mallard. Englanninkielisen Wikipedian mukaan lintu elää melko samanlaisena ja samannäköisenä viidessä maanosassa. Löytyipä wikistä sellainenkin mielenkiintoinen triviatieto, että 19 % sorsapareista on homoja. Ne ovat lintumaailman kummajaisia tässä suhteessa.

Tamperelainen Hjorth Urheilutukku on ottanut NRA FUD:in kaaveet maahantuontiohjelmaansa. Tuotteella koemetsästettiin viime vuoden jahdissa ja se osoittautui toimivaksi. Hjorthin toimitusjohtaja Kalle Pohja on vakuuttunut, että näistä kaaveista tulee sorsastussesongin 2009 hittituote. Jakelu tapahtuu ase- ja urheiluliikkeiden kautta.

Kuva: Pekka Suuronen