Saksalaista Blaseria ei voi syyttää paikoilleen jämähtämisestä. Vaikka yrityksen alkuperäiset dynamot Horst Blaserja Gerhard Blenk ovat aikaa sitten jättäneet yhtiön, nykyinen omistaja Michael Lüke haluaa pitää kovaa vauhtia tuotekehityksessä. Tästä kertoo sekin, että Blaserin toimitusjohtajat ovat vaihtuneet suhteellisen tiheään tahtiin.

Kuva: Blaser GmbH

 

Vierivä kivi ei sammaloidu. Miltään muulta saksalaiselta asealan yritykseltä ei tule uusia tuotteita sellaisella vauhdilla kuin Blaserilta. Nyt yritys esittelee aivan uuden sarjan kiväärikaliipereita ja luotipatruunoita, ei enempää eikä vähempää.

Blaser tuo markkinoille tänä kesänä uudet kaliiperit 7mm Blaser Magnum, 300 Blaser Magnum, 338 Blaser Magnum ja 375 Blaser Magnum. Kaliiperit on suunniteltu yhteistyössä ruotsalaisen Norman kanssa, ja Norma myös valmistaa patruunat.

Uusi kaliiperi tarvitsee tietysti uudet aseet. Tämähän onkin kupletin juoni, että saadaan myytyä uusia aseita ”vanhentuneiden” tilalle. Kiväärinä tulee olemaan suoravetolukkoinen Blaser R93.

Michael Lüke, Blaserin omistaja  

Uutuuspatruunoista on tällä kirjoittamalla niukasti tietoa, mutta lupauksissa ei ainakaan kainostella:

  • Hylsyn geometria optimoitu ruudin palamistapahtumaan
  • Hylsy suunniteltu uusille ruutityypeille
  • Huomattavasti parantunut tarkkuus
  • Alempi käyttöpaine
  • Miedompi rekyyli
  • Parantunut toimintavarmuus
  • Jälleenlatausta ajateltu jo suunnittelussa

Asepuolella Blaser puhuu sovelletuista rihlannousuista ja 4-palkkisesta rihlauksesta. Patruunapuolella Blaser-brändin patruunoissa kerrotaan käytettävän Nosler AccuBond– ja Barnes TSX-luoteja. Myöhemmin Norma tuo markkinoille omalla nimellään lisää latauksia, ja arvatenkin myös Norman omilla suurriistaluodeilla.

Kuva: Blaser GmbH Kuluttajan kannalta patruunaviidakko syvenee entisestään. Kaikille ilmoitetuille numeroille kun on olemassa jo kaliiperi toisella nimellä. Varsinkin 300-sarjassa rupeaa olemaan tunkua. Ennen 300 Blaser Magnumia on ollut 300 Winchester Mag., 300 Holland & Holland Mag., 300 Remington SAUM, 300 Remington Ultra Mag., 300 Ruger Compact Mag., 300 Savage, 300 Weatherby Mag., 300 Winchester Short Mag., 300 Norma Mag., 300 Dakota, 300 Sherwood. Lisäksi vielä villikissat 300 GNR, 300 LBFM, 300 Phoenix, 300 Whisper, 300 Pegasus, 300 Canadian Mag. Luettelo on kaukana täydellisestä.

Oman arvioni mukaan nimen käyttö kaliiperissa on markkinointikeino. Patruunajättiläiset Remington ja Winchester ovat (tai olivat) myös asevalmistajia, ja vasen käsi pesee oikeaa. Ruger, Weatherby, Browning, Marlin, Savage, Smith & Wesson, Glock ja Blaser eivät ole patruunanvalmistajia, joten täällä kaliiperin nimeämisen motiivi on ilmeinen. Reklaamia nimelle.

Kuluttaja-paran pää on entistä enemmän pyörällä. Olen tätä kaliiperiviidakkoa paheksunutkin aikaisemmissa blogeissani, mutta jotkut lukijat ovat olleet toista mieltä. Heidän mielestään, mitä enempi sitä parempi. Näinhän markkinatalousjärjestelmä toimii – kuluttaja äänestää lompakollaan.