Pari vuotta sitten tein Erä-lehteen jutun aseiden vetopuhdistuksesta. Kuinka amerikkalainen Otis Technology on vetopuhdistuksen ylipappi ja julkaissut asiaa käsittelevän ohjekirjankin. Kuinka Otisin mukaan aseet pitäisi aina puhdistaa patruunapesän puolelta ja aina vain yhdensuuntaisesti, aina patruunapesästä suuhun. Ei koskaan pakittaen takaisin.

Kuva: Otis Technology, Inc.

Tiettyjä asetyyppejä ei voi puhdistaa patruunapesän puolelta puikolla. Tällaisia aseita ovat fixed cylinder ja swing-outrevolverit sekä monet ilma-aseet, pistoolit, itselataavat, pumput ja vipulukot.

Vuosien kuluessa kaappiini oli kerääntynyt erilaisia vetopuhdistussarjoja. Oli oikein vanha Kit’ n’ Kaboodle -sarja, jota Sako oli markkinoinut joskus ammoin. Oli Hoppe’sin Bore Snakeja eli piippukäärmeitä. Oli myös Otisin näppärä taskuun mahtuva vetopuhdistuspakkaus.

Kättelyyn tuli sellainen 22 kaliiperinen itselataava kivääri, jota ei voinut edes ajatella puhdistaa suupuolelta. Siinä oli kiinteä äänenvaimennin jonka vaippa oli piippua pitempi. Eli äänenvaimentimen suusta oli vielä kymmenen senttiä piipunsuun alkuun. Jos tänne olisi yrittänyt sörköttää puikkoa jonka päässä puhdistuslappu, olisi lappu saattanut pudota vaimentimen syövereihin, ja koko vaimenninsysteemi olisi pitänyt purkaa. Siksi vetopuhdistus oli ainoa vaihtoehto. Mutta yllättäen kaapistani ei löytynytkään vetopuhdistusvehkeitä, jotka olisivat sopineet 22-kaliiperin piippuun.

Kuva: Pekka Suuronen

Apu löytyi Napier of Londonin tuotteista. Sieltä löytyi Pull Through Kit, vetopuhdistussarja, joka on oikeastaan tarkoitettu ilma-aseisiin. Muovipinnoitettu teräsvaijeri on 2.9 mm paksu, joten se sopii sekä 4.5 mm ilma-aseisiin että 22-kaliiperin (5.7 mm) ruutiaseisiin. Se sopii myös puhdistuksen kannalta ongelmallisille 17 kaliiperin (4,3 mm) aseille. Vaijeri on 845 mm pituinen. Toisessa päässä on T-kahva, toisessa silmukka, johon puhdistuslappu pujotetaan.

Vetoketjullisessa laukussa on vaijerin lisäksi 250 ml aerosolipurkki ”ilma-aseöljyä”, jonka tulen käyttämään empimättä loppuun myös ruutiaseisiin, siellä missä aerosoliöljyä sopii yleensä käyttää. Lisäksi tulee kolme öljyttyä kertakäyttöistä puhdistusliinaa ja 50 puhdistuslappua. Laukussa on tilaa myös muille aseiden hoitovarusteille.

Sarjan maahantuoja on Teuvo Louhisola Oy. Yritys ilmoittaa viitehinnaksi 31 euroa.

Nykyajattelun mukaan sellainen piipun suupuolelta tapahtuva kiväärin ”jynssääminen”, mitä tarjottiin SA Intissä 50-60 vuotta sitten Mosin-Naganteille, on aseen tarkkuuden kannalta hupaa puuhaa. Tikkakosken tuleva asesuunnittelija Toivo Pirttimäki oli ollut sodan loppuvaiheissa nuorena harjoittelijana sotaväen asekoulussa kun hän joutui kutsuntoihin ja varusmiespalvelukseen sodan jo päätyttyä. Santsarit käyttivät aseen jynssäystä opetuskeinona ”intin tavoille”. Myös alokas Toivo ”Topi” Pirttimäeltä vaadittiin kiiltävää piippua. Topi kun oli jo asealan ammattilainen, niin häneltähän löytyivät keinot piipun kiiltäväksi saamiseksi. ”Piippu kyllä kiilsi, mutta tarkkuudesta ei kannattanut sen jälkeen puhua”, Topi muisteli.

Vetopuhdistus on hiukan töisevämpää kuin puikon käyttö, mutta aseestaan oikeasti välittävä näkee sen ylimääräisen vaivan. Huolellisuus palkitaan aseen tarkkuuden säilymisenä pitempään.