Terveisiä Euroopan kolmanneksi vanhimmasta patruunatehtaasta. Se on perustettu 1829 ja sen nimi on nykyään Lapua GmbH. Brittiläinen Eley perustettiin vuotta aiemmin (1828) ja tsekkiläinen Sellier & Bellot on neljä vuotta vanhempi (1825). Tämä Saksan Schönebeckissä sijaitseva Lapua GmbH aloitti Sellier & Bellotin perustamana ja omistamana satelliittitehtaana.

Lapua GmbH:n tuotantolaitokset, Schönebeck an der Elbe  
Kuva: Lapua GmbH Schönebeckin tehtaalla on ollut niin monta omistajaa ja nimeä, että aiheesta voisi tehdä vaikka kirjan. Ja tehtiinkin. Mutta tällä kerralla keskitymme nykyaikaan. Vuonna 1992 silloinen Patruunatehdas Lapua Oy osti Saksan Treuhandanstaltilta Anhaltinische Chemische Fabriken GmbH:sta sen patruunoita valmistavan osan, SK Jagd- und Sportmunition. Lapuakin on käynyt läpi sarjan omistusmuutoksia. Vuodesta 2004 Saksan patruunatehdas on toiminut osana norjalais-ruotsalais-suomalaista Nammo Lapua konsernia nimellä Lapua GmbH. Nuo häntäkirjaimet viittaavat Saksan siviilioikeudelliseen oikeushenkilöön eli yritysmuotoon.
Gerald Fetz, toimitusjohtaja (45)  
Kuva: Matti Erkkilä

Lapua GmbH on nykyään Nammo Lapua -konsernissa reunasytytteisten patruunoiden (Rimfire Division) ainoa valmistaja. Suomessa jäljellä oleva 22 -tuotanto siirrettiin Lapualta Schönebeckiin v. 2008. Valmistetut tuotteet ovat 22 LR kaliiperin patruunoita. Shortien valmistus on lopetettu vuosia sitten, eikä 22 WMR:n tuotantoa ole suunnitteilla. Omia tuotemerkkejä on kaksi, Lapua ja SK, lisäksi tehdään private label rahtihommia usealle merkille.

Lapuan 22 -tuotantolinjat pyörivät kolmessa vuorossa valmistaen noin 200 miljoonaa patruunaa vuodessa. Sivistyneen arvauksen mukaan maailman vuosituotanto on n. 2 miljardia reunasytytteistä patruunaa, joten Lapua hallitsee kunnioitettavaa 10 % markkinaosuutta. Noista kahdesta miljardista valtaosa on ns. plinkkeripatruunoita hupiammuntaan ja metsästykseen.

Lapuan toimitusjohtaja Gerald Fetzin mukaan maailmassa on kolme varteenotettavaa kilpapatruunamerkkiä, joista Lapua on yksi. Ne muut kaksi löytyvät katsottaessa esim. olympialaisten tulosluetteloa.

Kuva: Nammo Lapua

Työnjako Lapua- ja SK -tuotemerkkien kesken on sellainen, että Lapua -brändin alla valmistetaan kilpailu- ja urheilupatruunat, SK:n alla urheilu- ja metsästyspatruunat. Yritys käyttää markkinoinnissaan Lapuasta nimeä Premium Ammunition, SK:sta Quality Ammunition.

Lapua -patruunoita on tällä hetkellä kuusi: X-Act, Midas+, Center-X, Pistol King, Pistol OSP ja Polar Biathlon. Näistä X-Act on malliston lippulaiva, jota valmistamaan luotiin kokonaan uusi tuotantolinja. Midas+ on Midaksen parannettu seuraaja. Center-X on Masterin seuraaja. Pistol -patruunat ovat ladatut alhaisemmalle lähtönopeudelle ja OSP vielä alemmaksi (Vo = 277 m/s) Rapid Fire olympiapistoolia varten. Polar Biathlon on nopea ja kylmänkestävä patruuna ampumahiihtoon.

Kaikissa on 2,59 g pyöreäkärkinen (RN) lyijyluoti. Kaikkien suuenergia Eo jää alle 150 joulen, joten ne eivät ole Suomessa metsästyslaillisia. Lapua -brändi on tarkoitettu yksinomaan urheiluammuntaan.

Kuva: Nammo Lapua SK -linjastossa on yhdeksän patruunaa: Rifle Match, Pistol Match, Pistol Match Spezial, Standard Plus, Magazine .22, Z Reduced Charge, Subsonic, High Velocity Hollow Point ja Solid. Näistä Magazine .22 on pakattu 500 kpl peltipurkkiin. Z on reilusti aliääninen (Vo = 260 m/s) ja kevyellä 1,80 g luodilla varustettu. Subsonic on äänennopeuden rajoilla (Vo = 315 m/s) ja tarkoitettu äänenvaimennettuihin pienoiskivääreihin. Valitettavasti tämän suuenergia jää alle Suomen metsästyslain vaatimuksen, sillä sen Eo = 128 J.
Jörg Melcher, markkinointipäällikkö (52)  
Kuva: Matti Erkkilä

High Velocity patruunoissa on 2,60 g luoti ja Vo = 385 m/s. Näiden suuenergia Eo on 193 joulea eli ne ovat Suomessa metsästyslaillisia ”nollaluokassa” (metsästysasetuksen 16 §, Eo > 150 J).

Markkinointipäällikkö Jörg Melcher kertoo suomalaisten metsästäjien peräänkuuluttamasta piekkarinpatruunasta metsolle (”1-luokan” riistalle) seuraavaa: ”Tulemme tutkimaan mahdollisuuksia tällaisen patruunan valmistamiseksi. Tällä erää kuitenkin prioriteettimme on hioa kilpailupatruuna Lapua X-Act täydelliseksi. Jos tällainen metsästyspatruuna syntyy, se tulee olemaan SK -brändin alla.”

Lapua GmbH työllistää 75 henkeä. 22 -patruunoiden lisäksi valmistetaan haulikonpatruunoita sekä signaali- ja paukkupatruunoita.

 

Kuva: Nammo Lapua   Kuva: Nammo Lapua