Monelle aseharrastajalle nimi A. Uberti on vallan tuttu juttu. Kaikille kuitenkaan ei, ja näille jälkimmäisille haluan kertoa perinneaseista. Perinneaseiden suosion aloitti italialainen asetehtailija Renato Uberti (1924-1998). Hänet tunnettiin perheen ulkopuolella paremmin lempinimellä ”Aldo”. Hän on poistunut keskuudestamme, mutta yritys elää voimakkaammin kuin koskaan ennen.

   
Kuva: A. Uberti

Jenkeillä on toisenlainen suhde heidän sisällissotaansa (American Civil War 1861-1865) kuin meillä suomalaisilla omaamme. Suomessa oli valkoisia ja punaisia. USA:ssa oli sinisiä ja harmaita. Suomen sodassa kuoli lähes 37.000, USA:ssa noin 625.000. Vietimme vuosi sitten Suomen sisällissodan (kansalaissodan, vapaussodan, kapinan…) 90 -vuotispäiviä. Tuntui siltä, että ensimmäistä kertaa asiasta oikein uskallettiin puhua ääneen, ja siltikin se tuntui vielä pahoittavan mieliä.

Jenkeille sisällissodan muistelo on jostain syystä luonnollisempaa. No, onhan siitä toki kulunut enemmän aikaakin. Suuria taisteluita näytellään uudelleen (reenactment) joka vuosi, ja näin on tehty jo hyvän aikaa. Ne ovat suosittuja ulkoilmanäytöksiä kesäisin. Tähän tarvitaan aseita. Tähän markkinarakoon Aldo Uberti iski vuonna 1959 valmistamalla replikan eli jäljennöksen revolverista Colt 1851 Navy. Näistä vuosista A. Ubertin sekä yritys että asetarjonta ovat kasvaneet valtavasti. Myös markkinat USA:ssa ovat moninkertaistuneet.

A. Ubertin menestyksen vanavedessä syntyi muitakin perinneaseiden valmistajia, etupäässä Italiassa ja Espanjassa. Ubertista oli kuitenkin jo kehittynyt alansa kiistaton markkinajohtaja Aldon jättäessä meidät 1998. Beretta Holding osti Ubertin v. 2000. Tämän seurauksena parantuneen jakelun myötä menekki lisääntyi entisestään.

Tänään Ubertin valikoimassa on kymmeniä perusaseita, jotka kaikki liittyvät USA:n historiaan. Näistä on sitten lukematon määrä alamuunnoksia. On erilaisia kaliipereita, piipunpituuksia, viimeistelyjä, kaiverrustasoja, kahvoja jne. Ajallisesti nämä perinneaseet sijoittuvat haarukkaan 1847 (Walker Colt) ja 1894 (Colt Bisley). Esikuvina toimineita asemerkkejä ovat Colt, Remington, Schofield, Whitney, Henry, Winchester, Sharps ja Springfield.

Uberti 1873 SAA ”Charcoal Blue”  
Kuva: A. Uberti Rullaanladattavat revolverit on suunniteltu mustaruudille tai sen replikoille. Patruuna-aseet (revolverit ja kiväärit) on sen sijaan suunniteltu ja koeistettu savuttomalle ruudille. Kaliipereissa on sekä perinteisiä että uusia. Esim. 1873 SAA:ta saa kaliipereissa .44-40 ja .45 Colt mutta myös modernissa .357 Mag.:ssa. Saman aikakauden Winchester 1873 -vipulukkoa saa samoissa kaliipereissa. Aikanaan pidettiin myyntivalttina, että yksi ja sama patruuna kävi sekä sivuaseeseen että kivääriin. Aseparia onkin nimitetty ”aseiksi jotka valloittivat lännen”.

Ubertin maahantuojana toimii tamperelainen Asekauppa Erkki Lähdeniemi. Hän on vanhojen ja suustaladattavien aseiden asiantuntija ja tuo maahan Ubertin lisäksi Pedersolin ja Piettan perinneaseita. Lähdeniemi on mustaruutiammunnan Suomen toisen tulemisen käynnistäjä 30 vuoden takaa.

Lähdeniemi pahoittelee Suomen aselakia, joka tekee luvan saannin perinneaseelle vaikeaksi. Joillain paikkakunnilla luvanmyöntäjä ei tahdo uskoa, että kertalaukaus- tai vipulukkokiväärillä voi metsästää. Nämä viranomaiset ovat lukeneet historiansa huonosti. Tällaisilla kivääreillä tapettiin valtavat biisonit lähes sukupuuttoon Pohjois-Amerikassa.

Revolverit ovat myös hankala tapaus. Ne ovat lain silmissä ”käsiaseita”, yhdenkäden aseita. Patruunaa ampuvat revolverit kuuluvat samaan luokkaan nykyaikaisten revolverien kanssa. Eli lupateknisesti 1873 Peacemakeriin on yhtä vaikeaa saada lupa kuin esim. Smith & Wesson 686:seen.

Sen sijaan mustaruudilla rullaan ladattavat revolverit kuten 1847 Walker Colt kuuluvat mustaruutiaseiden kategoriaan. Nykykäytännön mukaan ne eivät välttämättä vaadi lääkärintodistusta ja poliisin haastattelua, tosin poikkeuksiakin on. Mustaruutiaseitahan ei varsinaisesti ole laissa luokiteltu. Poliisi vaatii lupaa hakiessa vain tiedon, onko kyseessä pistooli, revolveri vai kivääri.

Ubertin aseet ovat hienosti valmistettuja. Esimerkiksi Ubertin pintakäsittely ”charcoal blue” on niin hieno, ettei sellaisia koskaan tullut ulos Coltin tehtaalta Hartfordista. Ei autenttista, mutta ah, niin kaunista!

Joitain Ubertin aseita markkinoidaan Berettan nimellä, jolloin niiden maahantuojana toimii Sako Oy.

Kuva: A. Uberti

          Ubertin replika kuulusta Winchester M1873:sta