Browning International S.A. on belgialainen aseiden valmistaja ja markkinointiyhtiö. Sen omistaa 100 %:sti Fabrique Nationale de Herstal (FN). FN:n (per. 1889) taas on omistanut vuodesta 1997 Belgian Vallonian osavaltio. FN:ää voisi verrata Suomen Valmetiin 1940-1980-luvuilla, paitsi että FN on isompi ja monipuolisempi. Se on aseiden lisäksi valmistanut vaikka mitä: suihkumoottoreita, maitotonkkia, kuorma-autoja, raitiovaunuja, moottoripyöriä, tennismailoja…

Vuonna 1980 FN:llä oli yli 10 000 työntekijää, mutta sitten rönsyillyttä toimintaa ruvettiin karsimaan ja keskityttiin ydinosaamiseen eli aseisiin. Tänään työntekijöitä on 3 000.

Browning on liittynyt FN:n nimeen vuodesta 1907, jolloin amerikkalainen asesuunnittelija John Moses Browning teki sopimuksen FN:n kanssa nimensä käytöstä markkinoinnissa. Alkuun jako meni suunnilleen niin, että aseet myytiin Euroopassa FN:n nimellä, molemmissa Amerikoissa Browningin. Myöhemmin syntyi sellainen jako, että FN-nimeä käytettiin sotilasaseista ja Browningia siviiliaseista.

Till Cussmann  
Kuva: Pekka Suuronen

Browning osti Winchester-aseita valmistavan U.S.R.A.C.:n New Havenista v. 1987. Kuitenkin vuonna 2006 Browning lopetti historiallisen (perustettu 1866) tehtaan toiminnan kannattamattomana. Seuraavana vuonna Browning hankki käyttöoikeuden Winchester-tuotemerkkiin vuoteen 2022 asti. Tänä päivänä Browning International valmistaa ja markkinoi Browning- ja Winchester-merkkisiä aseita. Tehtaat sijaitsevat Belgiassa, Portugalissa, Japanissa ja USA:ssa. Browning International on Winchesterin patruunoiden jakelija Euroopassa, mutta sillä ei ole tekemistä itse patruunanvalmistuksen kanssa.

Marketing Manager Till Cussmann, 35, tuli Browningille markkinoinnin johtoon vuonna 2007. Hänellä on kansainvälisen markkinointimiehen tausta, mutta hänen sydämensä sykkii kiekkourheilulle ja nimenomaan sporting clays’ille. Hän on luvannut rakentaa Browningille tehdasjoukkueen vuoden 2009 kuluessa.

Kyselimme Till’iltä vuoden 2009 Browningin ja Winchesterin uutuuksista:

– Mitä uutta ja hienoa tulemme näkemään Euroopassa Browningilta ja Winchesteriltä vuonna 2009? ”Browningin suurin uutuus tulee olemaan X-Bolt kivääri. Tämä on ollut suuri menestys USA:ssa ja olemme hyvin innoissamme saadessamme sen Euroopan jakeluun. Uskomme kiväärin herättävän suurta kiinnostusta Skandinaviassa. Tulemme esittelemään BAR Zenithin, joka on luksus-luokan itselataava kivääri ja asiakkaan kustomoitavissa. Sitten tulee muistohaulikko miljoonannen valmistetun B525:n kunniaksi. Näitä on hyvin rajallinen määrä, joten sitä haluavan tulee toimia nopeasti!”

”Winchesterin puolelta Model 70 pulttilukkokivääri tulee Eurooppaan. Tätä asetta valmistetaan jälleen USA:ssa, nyt FNM:n tehtaassa, joka valmistaa USA:n sotaväen aseet. Uskomme tämän kiväärin saavuttavan suuren suosion.”

”Patruunapuolella esittelemme Super Speed haulikonpatruunat ja kivääripuolella uuden perheen E-Tip-luodeilla. Patruunoissa markkinaosuutemme on kasvussa ja tulemme panostamaan siihen yhä enemmän.”

– Onko John Waynen vipulukkoista muistoasetta ’Last of the Last’ (Winchester M1892) enää jäljellä? Tai onko ajatuksia ruveta valmistamaan sitä uudestaan? ”Aseliikkeissä on vielä muutamia kappaleita jäljellä. Meillä ei ole suunnitelmia jatkovalmistuksesta.”

– Ja sama kysymys Winchester M1894:stä? ”Nämä ovat kokonaan loppuneet. Kuten yllä, ei ole suunnitelmia aloittaa sen valmistusta uudelleen.”

– Tuletteko lisäämään BOSS-järjestelmän tarjontaa? ”BOSS kehitettiin erityisiin olosuhteisiin ja erityiselle käyttäjäryhmälle. Meillä ei ole aikomusta laajentaa sitä koskemaan kaikkia Browning-aseita. BOSS on tarjolla vain tiettyihin asemalleihin, mutta meillä on asiakkaita, jotka kysyvät sitä. BOSSia tullaan tarjoamaan jatkossakin, mutta vain muutamiin aseisiin ja erityiskäyttöön.”

– Mitä haluaisit kertoa Erä-lehden lukijoille? ”Browning on ylpeä siitä että meillä on paljon asiakkaita Skandinaviassa, eritoten Suomessa. Tiedämme, että eräperinteet Suomessa ovat vanhat ja vahvat. Olemme sitoutuneet toimittamaan parhaita mahdollisia tuotteita vastaamaan metsästäjien tarpeita. Yhdessä jakeluyhtiöittemme kanssa lupaamme olla enemmän näkyvillä markkinoilla. Vuodet 2009 ja 2010 tulevat olemaan jännittävää aikaa, kun Browning ja Winchester esittelevät paljon uusia tuotteita.”

Kuva: Browning International S.A.
Browning X-Bolt Hunter Battue