Asevalmistaja Ruger on suhteellisen nuori. Se sai alkunsa v. 1949, kun herrat William B. Ruger ja Alexander M. Sturm perustivat Connecticutiin yhtiön Sturm, Ruger & Co. valmistamaan uutta itselataavaa 22-pistoolia. Tässä yhtiössä Ruger edusti asetietämystä, Sturm toi pääomaa ja finesseä.

Alexander Sturm kuoli vuonna 1951. William Ruger johti yksin yhtiötä vuoteen 1990, jolloin yritys listautui New Yorkin pörssiin (NYSE). Ruger jäi pois yhtiön toiminnasta v. 2000 terveyssyistä. Hän poistui keskuudestamme v. 2002 Prescott, Arizonassa, 86 vuoden ikäisenä.

Ruger kasvoi voimakkaasti osin ennakkoluulottomien valmistusmenetelmien ja innovatiivisen tuotesuunnittelun ansiosta, osin taitavan kysynnän ”lukemisen” seurauksena, osin tarmokkaan markkinoinnin avulla. Rugeria pidetään tarkkuusvalujen (investment casting) ja rosterimateriaalin käytön edelläkävijänä aseteollisuudessa. Se valmistaa ruutiaseita kaikissa neljässä segmentissä: kiväärit, pistoolit, revolverit ja haulikot. Lisäksi Rugerilla on suustaladattavia kivääreitä.

Michael O. Fifer  
Kuva: Sturm, Ruger

Aseita on valmistunut vuodesta 1949 arviolta 25 miljoonaa. Ruger on USA:n kolmanneksisuurin asevalmistaja, jonka tuotanto vuonna 2006 oli 418000 asetta. Tehtaat sijaitsevat Prescott, Arizonassa ja Newport, New Hampshiressa. Hallinnollinen päämaja sijaitsee Southport, Connecticutissa, mistä toiminta alkoi v. 1949.

Sain mahdollisuuden haastatella Sturm, Rugerin uutta presidenttiä. Hän on Michael O. Fifer, 50, joka on ollut presidenttinä huhtikuusta 2008 lähtien. Hän seurasi tehtävässä Stephen Sanettia, joka siirtyi National Shooting Sports Foundationin (NSSF) johtoon.

Esitin Mr. Fiferille joukon kysymyksiä. Hän kieltäytyi spekuloimasta, miten Yhdysvaltain uuden presidentin Barack Obaman luotsaama demokraattisen puolueen hallinto mahdollisesti vaikuttaa asealan tulevaisuuteen. Hän väisti myös kysymykseni USA:n taloudellisesta tilanteesta ja sen vaikutuksista asealaan, mutta kertoi auliisti Rugeria koskevista asioista.

– Olette tuoneet markkinoille useita kaliipereita, joiden nimessä on ’Ruger’. Kuinka tärkeää kaliiperi omalla nimellä on markkinoinnin kannalta? ”Ruger -kantaleima tarkoittaa sitä, että olemme tiedostaneet tarpeen tietynlaiselle patruunalle. Olemme tällöin luoneet yhteistyössä Hornady Manufacturingin kanssa ase/patruunayhdistelmän, joka tuo merkittävän parannuksen olemassa olevaan tarjontaan.”

”Esimerkiksi 204 Ruger -patruuna antaa petoeläinten pyytäjille nopeamman ja laakeamman lentoradan omaavan patruunan kuin mitä oli aikaisemmin tarjolla. 375 Ruger ja 416 Ruger antavat samanlaisen suorituskyvyn kuin muutama vanha patruuna, mutta lyhyemmällä hylsyllä, joka syöttyy luotettavasti joka kerta. Patruuna on myös optimoitu lyhyemmälle 20″ piipulle, jota on helppo kantaa metsässä ja maastossa koko päivä ja joka on nopea käsitellä. 300 ja 338 Ruger Compact Magnum (RCM) patruunat ovat myös suunnitellut 20″ piipuille. Ne tarjoavat 300 ja 338 Winchester Magnumin suorituskyvyn näppärämmin käsiteltävässä ja kannettavassa aseessa.”

– Olette eräs harvoista kertalaukauskiväärien valmistajista maailmassa. Mitkä ovat tämän toimintatavan myyntiargumentit pulttilukkokivääriin verrattuna?Ruger No. 1 -kivääri kiehtoo sitä valikoitua metsästäjäjoukkoa, jotka ovat niin hyviä metsästäjiä ja ampujia että yksi laukaus riittää. Tällainen ase vaatii metsästäjältä kärsivällisyyttä, huolellisuutta ja tarkkuutta. No. 1-kivääri on yksinkertainen ja vahva. Se toimii kaikissa olosuhteissa. Sitä valmistetaan monessa kaliiperissa laakealentorataisesta 204 Rugerista suurriistakaliipereihin kuten 416 Rigby ja 458 Lott saakka. Sitä pesitetään myös klassisille eurooppalaiskaliipereille kuten 7 x 57 Mauser, 9,3 x 74R ja 450/400 Nitro Express. Vuosi 2009 tuo lisää kaliipereita kuten 416 Ruger.”

– Pistoolin ja revolverin toimintatapojen eduista ja haitoista kiistellään alinomaa. Ruger on voimakas revolverien valmistaja. Voitteko sanoa, mikä pitää revolverin elossa, vaikka se on asekonstruktiona niin vanha? ”Ruger valmistaa sekä yksi- että kaksitoimisia revolvereita. Niillä on omat kannattajansa. Yksitoimiset revolverimme ovat hyvin suosittuja Cowboy Action Shootingissa, sillä ne ovat tunnettuja kestävyydestään ja luotettavuudestaan. Niissä on alkuperäisen yksitoimirevolverin tunne ja ’fiilis’, mutta niissä käytetään nykyaikaisia materiaaleja. Niihin liittyy Rugerin työnlaatu, jonka olemme kehittäneet yli 50 vuoden valmistushistorian aikana. Samoista syistä metsästäjät ja asekeräilijät pitävät yksitoimisista revolvereista.”

”Kaksitoimiset revolverimme ovat tunnettuja lujuudestaan, sillä niissä ei käytetä erillisiä sivulevyjä, jotka saattavat heikentää runkoa. Yksiosainen valettu runko kestää sellaisten voimakkaiden patruunoiden rekyylin, joille revolverimme ovat suunnitellut. Rugerit ovat kaksitoimisten revolvereiden työjuhtia. Ne ovat sellaisten ihmisten valinta, joiden täytyy voida luottaa aseeseensa kaikissa olosuhteissa.”

”Mutta emme voi sivuuttaa pistooleitakaan, sillä niiden menekki on ollut voimakasta viime vuosina. P345 oli ensimmäinen uuden sukupolven pistoolimme. Sen polymeerirunko ja luistinpysäyttäjän muotoilu auttavat kesyttämään rekyyliä. Seuraavaksi tuli 9 mm SR9, Rugerin ensimmäinen pistooli ilman ulkoista iskuvasaraa. Sen rekyyliä pehmentävä lasikuituvahvisteinen nylon-runko tarjoaa erinomaisen ergonomian. Ilman erikoistyökaluja vaihdettava kahvan takaosa mahdollistaa pistoolin sovittamisen omalle kädelle sopivaksi.”

– Minkälaisen viestin haluatte kertoa Erän lukijoille Suomeen? ”Me Rugerilla elämme nyt jännittäviä aikoja. Kuuntelemme asiakkaitamme. Investoimme uusiin valmistuslinjoihin. Muutamme toimintaamme niin, että se palvelee asiakkaitamme paremmin. Olemme intronneet useita uusia tuotteita vuoden 2008 aikana, ja tulemme jatkamaan samaa vuonna 2009. Mutta tämä on vasta alkua. Tulemme tekemään monta asiaa jotta voisimme täyttää uskollisten Ruger -asiakkaittemme eli kuluttajien meihin asettamat odotukset.”

Kuva: Sturm, Ruger

Uusi suurriistakivääri Ruger M77 Hawkeye Alaskan kaliiperissa 416 Ruger