Parissa aikaisemmassa blogissani pohdin rekyylin syntymistä ja filosofiaa sekä muistuttelin mieleen fysiikan lakeja. Nyt ihmettelen, millä tavoilla rekyyliin voidaan vaikuttaa.

Kuva: PAST

USA:ssa vaikuttaa yritys nimeltä PAST. Sillä on erilaisia olkapäähän kiinnitettävä rekyylityynyjä, jolla jaetaan aseen perän rekyylin tömäystä laajemmalle alueelle. Pyritään välttämään pistemäisen kipukohdan syntymistä. Valmistajan mukaan pehmikkeen materiaali on patentoitua rekyyliä absorboivaa ihmeainetta.

Selvää on, että mikä tahansa pehmuste olkapään ja aseen perän välillä kesyttää rekyylin tuntemusta. Kesällä T-paita päällä suoritetut treenit tuntuvat ampujasta kipeämmältä kuin syksyiset hirviharjoitukset toppatakki päällä.

Useat asevalmistajat ovat viime vuosina esitelleet omia rekyylintuntemusta vaimentavia perälevyratkaisujaan, esimerkkeinä Beretta, Benelli, Browning ja Remington. Jälkimarkkinoilla on ollut ennenkin rekyyliä vaimentavia jälkiasennettavia perälevyjä, ehkä kuuluisampana Pachmayr Decelerator.

Näistä kahdesta tuleekin aasinsilta. USA:ssa näkyy olevan trendi, jonka mukaan pieniä valmistajia ryppäytetään yhteen. Emoyhtiö hankkii omistukseensa useita valmistajia, jotka ovat omalla sarallaan saavuttaneet jo nimeä, mutta ovat yrityksenä kuitenkin pieniä. Emoyhtiö katsoo suuruudellaan saavuttavansa jotain synergiaetua. Tai sitten kyse on pelkästä rahastuksesta. Mene tiedä.

Ensimmäinen esimerkki on missourilainen Battenfeld Technologies, joka hallinnoi seuraavia yhtiöitä: PAST (rekyylinvaimennusta), Adams & Bennett (piippuja), Caldwell (ampumatukia), Fajen (aseiden puutukkeja), Frankford Arsenal (jälleenlatauslaitteita), Miles Gilbert (tukkisepän työkaluja), Tipton (aseen puhdistusvälineitä), Wheeler (asesepinnän työkaluja).

Toinen rypäs on Lyman Products Connecticutista. Sen juuret juontuvat vuonna 1878 perustettuun Lyman Gun Sight Companyyn. Lyman-brändin alla on suuri määrä jälleenlataukseen liittyvää materiaalia ja kirjallisuutta. Lisäksi yritys on ostanut yrityksiä: Pachmayr (perälevyjä ja pistoolien kahvalevyjä), TacStar (lainvalvontatuotteita), Trius (kiekonheittimiä), UniDot (haulikon tähtäimiä), Butch’s (piipunpuhdistusta), A-Zoom (klikkipatruunoita), TargDots( maalitauluja).

Rekyylin vähentäminen

Kuva: Remington Arms Company

Kun yllä olevilla keinoilla on pyritty vähentämään rekyylin tuntemusta, Remington tarjoaa optiota rekyylin pienentämiseksi. Se on tuonut markkinoille patruunasarjan Managed Recoil, hallittu rekyyli. Näissä patruunoissa on vähennetty ejectan massaa ja sen lähtönopeutta. Täten saadaan olemassa oleva ase rekyyliin tottumattomille helpommaksi ammuttavaksi. Remington kertoo ajattelevansa esimerkiksi noviisi-vaimoa, kasvavaa metsästäjäsukupolvea tai muuten vain rekyyliarkaa ampujaa.

V. 2009 Remingtonin Managed Recoil tarjonta on seuraavanlaista: 

 

Kaliiperi  Luodin paino g  Lähtönopeus m/s E100yds joulea
260 Rem. 9,07 701 1884
7 mm-08 Rem. 9,07 701 1846
270 Win. 7,45 826 2015
30-30 Win.  8,10 663 1247
30-06 Sprf. 8,10 811 2053
300 Win. Mag.    9,72    808 2544
308 Win.      8,10         811      2074  
7 mm Rem. Mag.   9,07    826  2603 
300 Rem. Ultra Mag. 9,72   858  2885

 

Tietysti on muistettava, että kun rekyyli pienenee, pienenee myös luodin teho maalissa. Siksi olen pannut näytille myös osumaenergian 100 jaardin, E100yds, eli 91,44 metrin päässä. Pikkuisen interpoloimalla voi arvioida Suomen metsästysasetuksessa määrätyn 100 metrin, E100m, arvon. Nähdään, että tutut hirvikaliiperit eivät ole Managed Recoil -latauksina enää hirvikelpoisia. Alle 9 g luodilla ei saa hirvestää lainkaan, ja 9-10 g luodilla osumaenergian E100m tulee olla > 2700 J. Ainoa hirvikelpoinen tuossa joukossa on 300 Rem. Ultra Mag. Peurakelpoisia ovat kaikki muut paitsi 30-30 Win. Mutta toki on olemassa muutakin metsästystä kuin hirviä ja peuroja.

Kaikki Remingtonin Managed Recoil-patruunat ladataan PSP-luodilla (Pointed Soft Point) eli teräväkärkisellä laajentuvalla osavaipalla. Bonuksena Remington kertoo Managed Recoil-latausten käyvän suunnilleen samaan paikkaan (enintään 2″ eli 51 mm poikkeama) kuin täyden latauksenkin, eli asetta ei tarvitsisi kohdistaa uudelleen. Itselataavissa kivääreissä latausliikkeen toimivuus on kuitenkin varmistettava.

Kaikki edellä esitetty kertonee, että rekyyli mielletään merkittävän haitalliseksi tekijäksi, ja että siihen on paneuduttu monella taholla ja monella tavalla.

 

 

Remingtonin PSP (Pointed Soft Point) luoti, jota käytetään Managed Recoil -patruunoissa

Kuva: Remington Arms Company