Take-down ase on Wikipedian määritelmän mukaan ”pitkä ase, kivääri tai haulikko, joka voidaan purkaa siten, että sen pituus lyhenee oleellisesti helpottaen sen varastointia tai kuljetusta”. Taittuvapiippuiset haulikot ovat aina take-down aseita, sillä ne voidaan helposti ja nopeasti katkaista. Vastaavanlaiset kiväärit ovat olleet Suomessa harvinaisempia.

Näitä on kyllä valmistettu sekä Euroopassa että USA:ssa, jopa 1800-luvulta lähtien. Itse asiassa, wanhoina aikoina näitä vasta valmistettiinkin. Tehdään niitä tänäkin päivänä, mutta jostain syystä niitä eksyy Suomeen harvoin.

Kuva: Browning International S.A.

Eräs klassinen take-down ase on ArmaLiten v. 1958 suunnittelema AR-7 survivaaliase, itselataava .22 LR kivääri, joka suunniteltiin alun perin ilmavoimien lentäjille. Tämä on esitelty Erässäkin ainakin kahteen kertaan ja se esiintyi myös Bond-leffassa ”From Russia with Love”. Tänä päivänä sitä valmistaa ainakin HenryRepeating Arms New Yorkissa, ja sitä tuo maahan virtolainen Asetalo Oy. Näppärä ase, mutta kaliiperi on ”vain” 22.

Huomattavasti järeämpi tapaus on BrowningBLR (Browning Lever Action Rifle), joka on nykyaikaisesti suunniteltu vipulukkokivääri alumiinisella lukonkehyksellä, hammastankomekanismilla, irrotettavalla laatikkolippaalla ja pyörähtävällä tykkilukolla.

Browning BLR on alun perin suunniteltu 1969. Se valmistetaan Japanissa B.C.Mirokun tehtaalla ja siitä on jälkikäteen synnytetty take-down-versio. Ase katkeaa lukonkehyksen etupuolelta yhtä salpaa kääntämällä.

Pyörähtävä moninokkainen tykkilukko kestää suuripaineisia patruunoita. Browningin mukaan tämä on ainoa vipulukko, joka on suunniteltu magnum-kaliipereille. Tarjolla on kaliiperit 308 Win., 30-06 Sprf, 270 WSM, 300 Win. Mag. ja 450 Marlin. Lippaaseen mahtuu 3 tai 4 patruunaa. Laatikkolippaasta johtuen voidaan käyttää myös teräväkärkisiä luoteja. Mukana voidaan kantaa useampia varalippaita ladattuina erilaista riistaa varten.

Kuva: Browning International S.A.

Erään määritelmän mukaan BLR onkin ”vipukäyttöinen pulttilukkokivääri”, eli lukon kampi on vain vaihdettu ”vinsesterimäiseen” käyttövipuun. Tavanomaisesta poiketen liipaisin kaarineen (ja sormineen!) liikkuu vivun mukana, josta on etua nopeaa seurantalaukausta ajatellen.

Rautatähtäimet ovat piipun päällä, mutta kiikaritähtäin kiinnitetään lukonkehykseen. Tästä tulee uskonkysymys, kuinka johdonmukaisesti piippu saadaan kiinnitettyä lukonkehykseen uudestaan ja uudestaan. Kiikarinjalkoja löytyy useilta valmistajilta. Piipun pituus on 20, 22 tai 24″ kaliiperista riippuen.

Browning BLR Take-down on ennakkoluulottoman ampujan ase. Aivan varmasti herättää huomiota kun metsästysreissun jälkeen pistää aseen kahtia ja puolikkaat reppuun metsästysmajalla. Vakavasti puhuen, kyllä arvoasetta kannattaisi kuljettaa paremmin suojattuna kuin repussa. Ainakin autossa kuljetettaessa.

Kuva: Browning International S.A.