Vuosia sitten Federal Cartridgen Mike Larsen heitti minulle pohdittavaa. ”Metsästäjä on satsannut mansikoita kivääriinsä, optiikkaan ja muihin metsästysvarusteisiin. Mahdollisesti ollaan kalliilla metsästysmatkalla vaikka Alaskassa. Kun liipaisinta on painettu, paljonko näistä investoinneista on enää apua? Lopputulos riippuu täysin muutaman sentin tai kymmenen sentin hintaisen luodin ominaisuuksista maalissa. Kannattaako luodin laadussa pihistää?”

Mielestäni puheessa oli järkeä. Ilmeisesti Mike Larsen on saanut muitakin ylipuhutuksi, sillä maailmalla näkyy selvä trendi ns. premium-luokan metsästyspatruunoihin. Tällaisille patruunoille luvataan ”best of the best” komponentit sekä ensiluokkainen teho ja/tai tarkkuus. Niistä pyydetään myös ensiluokkainen hinta.

Eräs tällainen patruuna on Winchester Supreme Elite, joka tuli markkinoille v. 2005. Pakkaukset ovat hienoja ja hylsyt ovat nikkelöityjä. Pihvi on kuitenkin uusi luoti XP3 (eXtra Performance).

Kuva: Winchester Ammunition XP3 edustaa hybridiajattelua. Luodin kärkiosa on luodin vaippamateriaalia, eli kuparin ja sinkin sekoitusta Winchesterin tehdassalaisuutena pitämässä suhteessa. Peräpuolen sydän on perinteistä lyijyä. Luodin vaippa on päällystetty Winchesterin Lubalox-tavaramerkkisellä mustalla oksidikerroksella, jonka tarkoitus on turvata liukas lähtö piipusta, ehkäistä vaippa-aineen tarttumista rihloihin sekä luodin korroosiota säilytyksen aikana.

Luodin kärkeen on istutettu punainen polykarbonaattikärki (muovia), joka kestää rekyylin rynkytystä lippaassa sekä parantaa ballististakerrointa eli lento-ominaisuuksia. Maalissa se tunkeutuu luodin kärkionteloon pakottaen luodin kärkeä laajentumaan. Luodille luvataan kaksiosainen laajentuminen.

Tällä erää Supreme Elite-sarjaan kuuluu 16 latausta yhdeksässä kaliiperissa: 243 Win., 270 WSM, 270 Win., 30-06 Spfd., 300 WSM, 300 Win. Mag., 308 Win., 325 WSM, 7 mm Rem. Mag. ja 7 mm WSM. Tällä kirjoittamalla todella suurikaliiperiset patruunat puuttuvat. Toistaiseksi raskain luoti on 200 gr. (12.96 g), joka ladataan 325 WSM-patruunaan. Sen halkaisija on 8.2 mm ja ballistinen kerroin .500.

XP3-luodista ennustetaan Fail Safe-luodin seuraajaa. Tällä kirjoittamalla XP3-luoteja ei ole saatavana jälleenlataukseen. Winchester haluaa toistaiseksi myydä vain valmiita patruunoita.

Teiskossa kokeiltiin Winchester Supreme Elite-patruunoita tositoimissa vuonna 2006. Sain sieltä kuvia kahdesta XP3-luodista jotka oli pelastettu hirvien sisältä. Kuvista näkyy, että luoti toimii niin kuin saarnaa, eli ekspansio on kaksiosainen. Ensin kärki aukeaa kuin kukan terälehti, sitten runko-osakin laajenee kaliiperia suuremmaksi. Lyijysydän on pysynyt ehjänä vaipan sisällä. Luodin jäämäpaino on myös ollut kunnioitettava, esimerkkiluodeissa se oli 11.35 g. Kun .30-06:n luodin nimellispaino on 11.7 grammaa, on se säilynyt käytännössä kokonaisena, ainoastaan polykarbonaattikärki on irronnut.

Ampumamatkat olivat 37 ja 148 m. Kuvien perusteella näyttäisi että luoti toimii hyvin erilaisilla matkoilla ja sen kautta nopeuksilla.

Kuva: Jouko Savonen Kuva: Jouko Savonen

Lisää tietoa Winchester Supreme Elite-patruunoita Winchesterin kotisivuilta. En kylläkään ole yhtään innostunut Winchesterin tavasta jäsennellä sivujaan, mutta ehkä se olen vain minä. Winchesterin maahantuoja on tamperelainen Hjorth.