USA:lla on nyt sitten uusi presidentti. Tämä presidentti on historiallinen muutenkin kuin ihonvärin perusteella. Sekä Yhdysvaltain kansa että muukin maailma odottaa miehen tekevän ihmeitä. Tuntuu siltä, että Messiastakin odotettiin aikoinaan vähemmän kiihkeästi kuin Obaman valtaanastumista.

Tämä on ymmärrettävää. USA:n talous on kurjemmassa kunnossa kuin koskaan sitten vuoden 1929 pörssiromahduksen. Maa käy kahta sotaa, joihin kiihkeimmätkin sotahullut ovat jo hiljalleen tympiintyneet. Kun Irakiin uppoaa 2 miljardia dollariaviikossa, niin se rupeaa kypsyttämään äveriäämpääkin kansakuntaa.

USA:n autoteollisuus on romahtamassa. Kerran maailman suurin yritys ja suurin autonvalmistaja General Motors on konkurssikypsä. Miljoonat amerikkalaiset ovat menettäneet kotinsa pakkohuutokaupoissa. USA:n asiat eivät ole nyt hyvin, ja siellä halutaan muutosta. Pronto.

Barack Obama on äärettömän mediaseksikäs presidentti ja hyvä esiintyjä. Hän edustaa demokraattista puoluetta. Kun vallassa oleva puolue (tähän asti republikaanit, 8 vuotta) tai vallassa oleva presidentti (George W. Bush, samoin 8 vuotta vallassa) on kansan mielestä sörssinyt, niin ihmiset haluavat muutosta. Tuntuu, että jopa osa punaniskoistakin sulattaa demokraatit, jos he saavat muutosta aikaan. Ja tähän hätään käy värillinen presidenttikin. Barack Obamalla on pöydällä kakkua kerrakseen. Henkilökohtaisesti toivotan hänelle onnea ja menestystä kovassa urakassaan.

Aseväki on odottanut Obaman valtaantuloa pelonsekaisin tuntein. Ei pelätä niinkään Obamaa kuin demokraattisen puolueen vaikutusta. Historian jäljet pelottavat. Demokraattien toimesta on USA:ssa nähty erilaisia aseiden hankkimista ja käyttöä rajoittavia lakeja. Suomalaisesta näkökulmasta katsoen USA:n aselainsäädäntö on vieläkin huikean vapaamielistä, mutta amerikkalainen metsästäjä ja aseihminen järkyttyy pienistäkin ehdotetuista tai voimaan tulleista rajoituksista. Kukapa ei? Saavutetuista eduista täytyy pitää kiinni. Tämähän on ay-liikkeenkin motto.

Mahdollisia toimenpiteitä

Mahdolliset USA:n aselakeihin tehtävät muutokset ovat vielä täysin hämärän peitossa. Useimmat alan tarkkailijat ovat sitä mieltä, että ensisijaisina tiukennuskohteina olisivat ”assault rifles” (suomennettu rynnäkkökivääriksi), ja lähinnä ”sen näköiset aseet”.

Ei Obama halua varmasti mitenkään USA:n siviiliaseteollisuutta tai sen vientiponnisteluja kurmottaa, mutta kun YK:lla on missio ”small arms’ien” rajoittamisesta ja vähentämisestä maailmassa. Lähinnä YK:n huolena ovat levottomien seutujen kalashnikovit, mutta tuo ”small arms” saattaa lipsahtaa sitten käsittämään muitakin aseita. Käsitettä ollaan puitu erilaisissa konventioissa. Eräässä tällaisessa ja erään määritelmän mukaan ”small arms” ovat ”yhden henkilön kannettavissa ja käytettävissä olevia aseita, joihin kuuluvat varsinkin revolverit ja pistoolit jotka lataavat automaattisesti; kiväärit, karbiinit, konepistoolit, rynnäkkökiväärit, kevyet konekiväärit”. Käännös on minun.

Näiden aseiden valmistusta, vientiä ja populaatiota halutaan vähentää, jotta sisällissotia ja muita aseellisia konflikteja maailmassa saataisiin vähenemään. Kannatettava ajatus, mutta tämä luettelo sisällyttää itseensä urheiluammuntaan ja metsästykseen käytetyt asetyypit, haulikot pois lukien. Tämä riippuu siitä miten määritelmää tulkitaan. Juuri tästä tulkinnasta olisin huolissani, jos huolissaan pitää olla.

Barack Obamalla kerrotaan olevan halu lähestyä Eurooppaa ja YK:ta. Hän haluaa tällä tavalla luoda pesäeroa edeltäjäänsä. Tätä kautta saattaa USA:n aseteollisuudelle syntyä joitain vientirajoitteita – joko lainsäädännöllisiä tai taloudellisia.

Jos USA innostuu vaikeuttamaan aseiden ja patruunoiden vientiä, se voi käyttää lainsäädännöllisiä keinoja. Aseiden vienti USA:sta on jo nyt lisenssinalaista toimintaa. Haulikoiden vientilisenssit myöntää U.S. Department of Commerce (vastaa meidän Kauppa- ja Teollisuusministeriötämme), mutta kaikkien muiden tuliaseiden vientiä reguloikin sitten U.S. Department of State (vastaa meidän Ulkoministeriötämme). Näiden kautta aseiden viennille voidaan asettaa tiukempia suitsia. USA:n ulkoministeriö voi harkintansa mukaan harjoittaa lainsäädännöllisiä keinoja maakohtaisestikin. Se voi kieltää viennin kokonaan tai rajoittaa sitä halunsa mukaan. Suomi on maantieteemme vuoksi ”tarkkailuluokalla”.

Taloudellisella rajoitteella ajattelen esimerkiksi aseiden vientilisenssin maksujen korotuksia. Lisenssi maksaa jo nyt niin paljon ja paperisota on niin ankara, että monet pienet asevalmistajat eivät piittaa viennistä ollenkaan. ”It’s not worth the hassle”, kuten erään kivääreitä valmistavan yrityksen presidentti asian kiteytti.

Olen tässä vain pallotellut mahdollisia skenarioita. Metsästäjien ja urheiluampujien välitön tarkkaavaisuus tulisi kuitenkin kohdistaa Suomen lainlaatijaan, ei Barack Obamaan. Kevät 2009 sen näyttää.