Myytinmurtajat – nuo humanderit Jamie Hyneman ja Adam Savage – panivat aseita koville episodissa 75. Show oli tietysti amerikkalaista televisioviihdettä tyypillisimmillään, mutta aiheesta johtuen asetoimittaja katsoi ammatillisesti kiinnostuneena vesseleiden kohelluksia. Jos vaikka jotain uutta oppisi… Ensimmäinen kokeilu alkoi vanhasta piirrettyjen elokuvien jutusta, taisi olla Väiski Vemmelsäären (Bugs Bunny) ja Viiksi-Vallun (Yosemite Sam) tapaaminen. Kun Sam yrittää ampua Väiskiä niin tämä panee sormensa piippuun tulpaksi ja bäng! Aseen piippu räjähtää kuorituksi banaaniksi.

  Myytinmurtajat
Kari Byron rakensi ballistisesta gelatiinista sormen, jossa oli vieläpä tekoluu sisällä. Sormeen pantiin hansikas simuloimaan ihoa. Sitten pantiin tämä sormi vanhan damastipiippuisen haulikon piipun sisään. Tässä vaiheessa rupesi tuntumaan pahalta, kun kerrottiin, että haulikko oli hanallinen Parker Brothers 10-gauge  vuodelta 1877 ja damastipiippuinen! Tällainen ase olisi arvokas. Ettei sitten mitään halpaa yksipiippuista iiverjuunssonia olisi tähän hommaan löytynyt? www.adamsavage.com

Patruunaksi pantiin 10/89 täyteinen, kaukolaukaisu, ja ka-buum! Piippua ratkesi vain viiden sentin matkalta. Piippujen välilista sentään pomppasi irti. Mutta ällistyttävän vähäiset vauriot damastipiipulle eli lankapiipulle.

Toiselle haulikolle, vedetystä teräksestä valmistetuilla piipuilla olevalle rinnakkaiselle tehtiin julmempi testi. Piippuun pantiin teräksinen sormi ja se hitsattiin kiinni piipunsuuhun. Tällä kertaa ase oli 12-väljyinen, mutta vanhaa vuosikertaa sekin. Tähtäinkisko pomppasi irti mutta piippu ei vieläkään haljennut koko pituudeltaan, eikä banaaninkuori-ilmiötä saatu aikaan. Piipunsuuta lensi kokonaan sinne kuuluisaan huitsin nevadaan muutaman sentin pätkä. Ällistyttävän sitkeää metallia.

Sitten kokeiltiin sellaista temppua, mikä on kuulemma joskus tapahtunut. Enkä sitä epäilekään. Nyt aseena oli moderni ja tuliterä pulttilukkokivääri kaliiperissa .30-06. Asetta oli kohdistettu piipunsuuhun laitetulla bore sighterilla eli laserkohdistimella. Kohdistin vain unohtui piipunsuuhun, kun aseeseen pantiin patruuna ja se laukaistiin.

Nyt puhumme sentään 405 MPa:n paineesta (C.I.P. maksimipaine .30-06:lle). Bore sighter meni tietysti atomeiksi, mutta lukkolaite säilyi ehjänä ja piippu halkesi aivan suusta vain parin sentin matkalta. Raudat sentään pomppasivat puista irti, joten mälli oli hirmuinen.

Meitä on varoitettu ampumasta este piipussa tai piipunsuussa. Ja tätä tulee varoa edelleen. Mutta on lohdullista huomata että metalli kestää kamalaa väärinkäyttöä.

Viimeinen myytti oli eräs kaupunkilegenda, jonka mukaan amerikkalainen tarkka-ampuja olisi Vietnamin sodan aikana ampunut vihollisen tarkkampujaa suoraan tämän kiikaritähtäimeen, ja että luoti olisi kulkeutunut tähtäimen läpi suoraan vihollisen silmään. Autenttisuuden vuoksi Adam ja Jamie olivat hankkineet venäläisen Mosin-Nagantin vuodelta 1928 ja päälle Vietnamin sodassa käytetyn venäläisen kiikaritähtäimen. Ja sitten ruvettiin ampumaan tähtäintä .30-06 Garandilla ja kilpailupatruunalla M72 Match, jossa on 173 grainin FMJ-luoti.

Tällä patruunalla homma ei onnistunut. Kiikaritähtäimen linssit pysäyttivät luodin. Tähtäin meni tietysti aina lunastukseen. Viimeisenä pullistuksena ammuttiin Armor Piercing panssarinlävistysluoti. Tämä meni kaikista linsseistä läpi ja volframisydän löytyi koenuken (Buster) gelatiinipäästä silmän takaa. Tästä tempusta olisi Simo Häyhäkin ollut ylpeä.

Että sellaista viihdettä Amerikan maasta. Katteeks käyp kun siellä voidaan tehdä kieli poskessa juttuja aseista ja ampumisestakin.