Jokelan ja Kauhajoen tapahtumista on kirjoitettu niin paljon että olin päättänyt olla koskettelematta niitä blogissani. Niiden seurauksena syntyneet aseiden omistajia koskevat uhat ovat toinen juttu. Näiden uhkien vastaiseen taisteluun olen laittanut aikaa ja energiaa. Viime viikonloppuna luin kuitenkin pari juttua, joista haluan kertoa muillekin. Etenkin, kun toinen ilmestyi maantieteellisesti suppealla alueella eli täällä ”Reuna-Suomessa”.

Länsiväylä on paikallislehti, jonka toimialue on Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi. Lehden 13.-14.12.2008 numerossa oli Beryl Furmanin kirjoitus, joka herätti ajatuksia. Herätti niin paljon, että julkaisen sen seuraavassa. Yritin saada  Beryl Furmania käsiini julkaisulupaa varten, mutta en onnistunut. Toisaalta, tämä kirjoitushan on jo julkista riistaa. Se on julkaistu Länsiväylän Areena-osiossa joka on mielipideosasto.

Mitä ihmisvihaaja ihmisessä vihaa?

Nuorison väkivaltaisuuden lisääntymisestä ja koulusurmista on kirjoitettu paljon. Tapahtumien jälkeen ensireaktiona on aseiden käytön helpon saannin syyttäminen, toisena leväperäisyys ennustettavien murhaajien havainnoimisessa.

Älymystö on lähestynyt asiaa laajemmin ja pyrkinyt löytämään syitä julmille teoille. On päädytty siihen, että ihmisen vieraantuneisuus, lisääntynyt yksinäisyys ja elämän materialisoituminen johtavat epätoivoisiin tekoihin. On syytetty myös perheiden hajoamista, stressaantunutta elämäntahtia, mutta kaikkein eniten koulukiusaamista.

Nyt keskitytään potentiaalisten koulusurmaajien toiminnan ennaltaehkäisyyn. On seulottava tehokkaasti netinkäyttäjät ja valvottava poliisin tavoin oppilaiden käyttäytymistä.

Uupumaan jää kuitenkin oleellisia huomioita. Kant neuvoi etsimään tekojen perimmäiset motiivit, jolloin totuus selviäisi. Koulusurmien kohdalla kukaan ei lähde selvittämään, mitä ihmisvihaajat ihmisissä vihaavat.

Ei ole outoa, että ihmisviha valtaa mielen, kun mediat kertovat päivittäin ihmisten tekemisistä tuhoista maapallolla, räikeistä ihmisoikeusrikkomuksista ja tehoeläintuotannon epäinhimillisyyksistä.

Hyvinvoivan kansanosan vähäinen kiinnostus vaikuttaa epäkohtiin lisää vihan tunnetta. Niinpä etenkin ne yksilöt, jotka henkilökohtaisesti ovat kaltoin kohdeltuja, voivat yhdistää oman kostonsa kaikkien vääryyttä kokevien kostoksi koko ihmiskuntaa vastaan.

Koulusurmaajat ovat harvoin tyhmiä. Yksin jätettyinä tai itse yksinäisyyteen vetäytyneinä he ruokkivat ahdistustaan lukien, asioista selvää ottaen ja syitä pahoinvoinnilleen etsien.

Vihaa, jonka maailman nykytilanne nostattaa nuorissa, on löydettävissä muistakin kuin koulukiusatuista, jopa heidän vastakohdistaan eli kouluhemmotelluista. Ensin mainituissa se vaan saa lakipisteensä ja purkautuu tällöin äärimmäisenä tekona.

Yhteiskunta vaatii ihmisiä jatkuvasti mukautumaan vallitseviin oloihin sen sijaan että pahoinvointia aiheuttavia tekijöitä lähdettäisiin muuttamaan lakiteitse.

   

Mielestäni tässä on pohdittavaa. Edellyttäen, että ottaa itselleen aikaa pohtimiseen. Aika on monella kortilla, tai oikeammin, ihminen on priorisoinut sen ajan toiseen käyttöön. Omasta mielestään tarpeellisempaan.

Toinen ajatuksia herättävä juttu oli Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä, joulukuu 2008. Se ilmestyi itsenäisyyspäivänä 6.12. Teppo Sillantauksen laaja artikkeli ”Toisessa maailmassa” kertoo Pekka-Eric Auvisen viimeisestä syksystä. Siinä on ennen kertomattomia asioita – ainakin minulle uusia – Pekka-Ericin yhteyksistä internetin keskustelupalstoilla. Artikkelista paljastuu samantapaisia nuoren mielen traagisia liikkeitä jotka innoittivat jo WilliamShakespearea ja Johann Wolfgang von Goethea. ”Ei mitään uutta auringon alla, ja kaiken takana on nainen…”

Tällä kirjoittamalla juttu on luettavissa netissä. Printtimediana tämä 7-sivuinen artikkeli on kuukausiliitteen sivuilla 34-40. Useimmat kirjastot säilyttävät vanhoja lehtiä jonkin aikaa, joten joulukuun liite saattaa olla vielä tallella paperikopiona luettavissa.

Länsiväylä 14.12.2008

Suosittelen tämänkin lukemista niille, joiden mielestä ”kunhan aseet saadaan kiellettyä, niin ongelmat ovat ohi”. Eipä taida asia olla niin yksioikoinen. Valitettavasti.

Ihmiset haluavat mieluummin yksinkertaisen ratkaisun kuin pohtivat vaikeita. Päästään itse helpommalla eikä tule päänsärkyä. Ollaan tyytyväisiä jos saadaan kuume alas. Itse tulehdus jää jäljelle, mutta sitä ei tiedosteta tai siitä ei välitetä.

Aseiden kieltoa ajavat kuuluvat kansanosaan, joka lakaisee roskat maton alle.