Uuden aseen mukana tulee lähes poikkeuksetta käyttöohje. Tämä voi englannin kielellä kulkea nimellä Owners Manual, Users Manual, Instruction Manual, Owners Handbook…  Saksaksi nimessä voi esiintyä sanojen Gebrauchsanweisung ja Bedienungsanweisung johdannaisia. Käyttöohjeet pitäisi olla myös suomeksi ja ruotsiksi. Suomenkielisiä ohjeita tapaa tuontiaseissa jo kohtalaisesti, ruotsinnoksia hyvin harvakseltaan.

Mutta kun ase myydään käytettynä, olisi lähes lottovoitto, jos sen mukana enää tulisi käyttöohjetta. Ensimmäinen omistaja on sen lukenut (jos on?) ja sitten taltioinut erittäin turvallisesti paikkaan jossa se löytyy vasta perunkirjoituksen yhteydessä. Paatuneimmat kovikset heittävät käyttöohjeen suoraan roskikseen. ”Minä olen käyttänyt näitä taittopiippuisia haulikoita ja pulttilukkokivääreitä maailman sivu. Ei tässä mitään @$#&*! ohjeita kaivata…”

Omasta mielestäni käyttöohjeet tulisi aina lukea, kun kyse on potentiaalisesti vaarallisesta vempaimesta eli tuliaseesta. Siellä saattaa olla jokin hyödyllinen ominaisuus tai sitten jopa vaarallinenkin, jota ei ehkä tiedetä. Esimerkiksi Baikalin liipaisimessa sijaitseva piipunvalitsin, ejektorien aktivointi/passivointi, monessakin kiväärissä piilevä snellaritoiminta, drillinkien laukaisujärjestyksen valinnat jne. Tai sitten pulttilukkokiväärin lukon purku. Jos sen onnistuu avaamaan väärässä tilassa, niin kokoaminen saattaa vaatia aseseppää ja jopa tehtaan huollon erikoistyökaluja tai jigiä. Tai sitten jousi lentää silmään tai seuraavaan pitäjään. On tätäkin nähty.

Jos käytettynä ostetun aseen mukana ei tule ohjetta, voi sitä etsiä netistä ingressissä mainituilla hakusanoilla yhdistettynä aseen merkkiin. Suurilta asevalmistajilta löytyvät ohjeet netistä PDF-muodossa. Ainakin Amerikan isoiset Remington, Ruger, Winchester ja Smith & Wesson tarjoavat näitä. Beretta-konsernin ohjeita löytyy Berettasta, Benellistä, Sakosta ja Tikasta. Browning-konserni tarjoaa samaa palvelua Browningin, Winchesterin ja Mirokun aseista. Valmetin ohjeita en pikaisella haulla netistä löytänyt, sillä Valmet asevalmistajana kuoli ennen nettiaikaa.

Kannattaa muistaa myös kuopiolainen T:mi Aseinsinööri eli Tapio Suihko. Täältä löytyy lähes 50 käyttöohjetta – suomenkielisinä.

  Stephen Ricciardelli
Mutta varsinainen käyttöohjeiden aarreaitta löytyy Montanasta. Montanan osavaltio on Big Sky Country, lukemattomien western-leffojen kuvauspaikka. Pinta-alaa on enemmän kuin koko Suomella. Siellä vaikuttaa kaveri nimeltä Stephen Ricciardelli. Osoite on P.O. Box 150, Saint Marie, MT 59231-0150, USA. Paikka on niin pieni, ettei sitä löytynyt edes Rand McNallyn Road Atlasin hakemistosta, mutta löytyipä netistä. Asukasluku on 183. Kylä sijaitsee aivan Saskatchewanin (Kanada) rajalla 840 metrin korkeudessa. Mutta ällistyttävästi täällä sijaitsee Space Shuttlen varalaskupaikka. Kuva: Stephen Ricciardelli

Steve on ottanut asiakseen tehdä massiiviset kotisivut harrasteittensa ympärille. Näitä näkyy olevan Montanan osavaltio, 4 x 4 truckit, valokuvaus, musiikki – ja Montanassa kun ollaan – metsästys, aseet ja jälleenlataus. Hän kertoo olevansa gun nut, asefriikki. Hän on omistanut satoja aseita.

Steve on tehnyt harrasteena aseiden käyttöohjeista PDF:iä. Hän neuvoo sivuillaan, että kaistaleveyden säästämiseksi ”imuroikaa vain ne mitä tarvitsette.” Samoin hän peräänkuuluttaa puuttuvia manuaaleja kirjastoonsa. Täten Steven kirjasto on asianharrastajien yhteinen pooli. Aseiden käyttöohjeiden lisäksi sivustossa on räjäytyskuvia, luetteloita ja lehtiartikkeleita. Täällä on mahdollista chattailla rekisteröitynä, ja löytyypä sieltä painike ”Make A Donation”, eli tuo roposesi harrastuspooliin. Tämähän on vapaaehtoista.

Eräs tuttavani kompastui Steven kirjastoon toisenlaisen sivuston kautta. Hän poltti minulle aseiden käyttöohjekirjaston. Tuloksena oli neljä CD-levyä, 2 740 Megatavua tietoa ja 1 015 aseen käyttöohjeet. Löytyy Ballesterista Browningiin, Cetmestä Coltiin, Fabarmista Freedom Armsiin, Lanberista Ljungmaniin, Mannlicherista Mossbergiin, Sabattista Steniin, Viperistä Vostokiin. Valmet 412 näkyy puuttuvan listoilta. Ehkä joku samoinajattelija voisi skannata Valmetin ohjeet hyvällä resoluutiolla ja lähettää Stevelle?

Stephen Ricciardelli on varsinainen nörtti. Sivuston alussa on seuraava varoitus: ”The pages you encounter inside ARE NOT for the hit-and-run user, nor are they for the hit-and-miss user. If you are in a hurry, then don’t even bother entering. These pages are over 14.2 gigabytes in size with over 20,434 files, and take considerable time to display, since they are filled with FLASH, JAVA, high-resolution graphics, frames, tables, backgrounds and sound files.”Kuva: http://www.postring.net/mt/