Viime blogissani kerroin yhdenkäden aseiden lupahakemuksien yhteydessä vaadittavasta lääkärintodistuksesta. Veikkasin, että tästä nousee älämölö lääkärikunnan keskuudessa ja niinhän siitä nousikin. Ja asekauppiaiden keskuudessa. Sosiaali- ja Terveysministeriö (STM) antoi 6.11.2008 ohjeen laajalla jakelulla (lääkärit, terveyskeskukset, sairaanhoitopiirit jne.), joten tästä lähtien voidaan olettaa jokaisen lääkärin tietävän nämä ohjeet. Poliisin vaatima todistus voidaan tämän puolesta tästä lähtien kirjoittaa, mutta se on lääkäristä kiinni.

STM:n ohje on kolmisivuinen ja se löytyy linkistä. Eräs kappale hieman lyhennettynä kuuluu seuraavasti:

Todistuksen antaminen ei kuulu hoitotakuusäännösten piiriin. Sen vuoksi kuntien tulee huolehtia siitä, että ampuma-aseluvan saamiseksi pyydettävän lääkärintodistuksen antaminen ei johda lakisääteisten hoitoon pääsyn määräaikojen ylityksiin. Tämän mukaisesti kuntien tulee tarvittaessa priorisoida hoitoa tarvitsevat henkilöt hoitoon kuulumattomia terveystodistuksia tarvitsevien edelle.  …todistuksista…kunta voi periä…maksun, joka on…enintään 31,50 euroa.

Eli todistus maksaa jotain, ja sen saaminen voi kestää jotain. Jos terveyskeskus rupeaa tarjoamaan pitkää toimitusaikaa todistukselle, niin:

Jos henkilö haluaa saada todistuksen nopeammin…tulee hänelle kertoa mahdollisuudesta saada lääkärintodistus yksityiseltä sektorilta.

Mitä todistus sitten kertoo?

…Lääkärin mahdollisuudet arvioida henkilön todellista soveltuvuutta aselupaan yhden vastaanottokerran puitteissa ja ilman aikaisempia henkilöä koskevia potilasasiakirjojaovat erittäin rajalliset. – – – Lääkäri onmyös oikeutettu ilmaisemaan mielipiteenään senkin, että hän ei havaintojensa tai saatujen tietojen perusteella voi ottaa asiassa kantaa.

Yllä oleva varovaisuus ei tullut yllätyksenä. Voidaan myös spekuloida sillä, että mitä (sanokaamme) terveyskeskuslääkäri saa (sanokaamme) 15 minuutissa irti potilaasta, jonka lääkäri näkee (sanokaamme) ensimmäistä kertaa.

Muistui mieleeni kun hain lääkärintodistusta ajokortin uusimista varten. Lääkärit olivat ilmeisesti saaneet ohjeet yhdistelmäkortin uusijoiden ”testaamisesta”. ”Piirräpä tuohon mitä kellonviisarit näyttävät, kun kello on kymmentä yli yksitoista.” No, tällä seulalla varmaan saataisiin muutamalta dementikolta nyspäistyä ABECE pois, mutta jotenkin jäi sellainen fiilinki, että onpa heppoinen ”tutkinto”. Samoilla linjoilla liikutaan mielestäni tässä aselupatodistuksessa.

Aseluvan hakijalle aiheutetaan lisää juoksemista ja lisää kuluja, mutta mitä yhteiskunta ihan oikeasti kuvittelee tästä hyötyvänsä? Jos on niinkin systemaattinen henkilö kuin Kauhajoen mies oli (6 vuoden suunnittelu), niin eiköhän sellainen henkilö yhden lääkärintarkastuksen läpäise. Fiksu mies muuten, saanut koulun stipendin ja kaikki.

Puhuin asiasta lääkärin kanssa, joka on erikoistumassa nimenomaan psykiatriaan. Hän ei halua nimeään julkisuuteen. Hän toi pitkähkössä sessiossamme esille kaikki ne asiat, jotka tasamaan tallaajakin osasi oivaltaa heti kun ensimmäiset uutiset lääkärintarkastusvaatimuksesta tihkuivat julkisuuteen. Teen tiivistelmän tämän lääkärin ajatuksista putkipötköön tilan säästämiseksi. Ei ehkä helppolukuisessa muodossa, mutta täyttä asiaa:

Terveyskeskuksissa on aina kiire. Siellä on monenmoista lääkäriä, paljon opiskelijoitakin, jotka eivät ole vielä valmistuneet. Terveyskeskuksissa on ulkomaalaisia lääkäreitä, joilla on kielivaikeuksia ihan tavallistenkin asioiden kanssa. Poliisi osaisi esittää luotaavat kysymykset yhtä hyvin tai paremmin kuin terveyskeskuslääkäri. Tällaiset asiat kuuluisivat psykiatrian poliklinikoille eikä terveyskeskuksiin. Psykiatrian poliklinikat ovat jo tukossa niistä ihmisistä, jotka ihan oikeasti tarvitsisivat apua. Vähänkään luotettavan arvion saamiseksi olisi tehtävä useita käyntejä. Ihminen osaa tunnetusti valehdella. Olisi voitava tilata tämän henkilön tietoja muualta, esim. edellisiltä lääkäreiltä, poliisilta, työnantajilta, puolustusvoimilta jne. Jos lääkäri antaa hakijasta negatiivisen arvion, jääkö tästä jonkinlainen merkintä poliisin papereihin? Missä on silloin hakijan oikeusturva? Mikä on lääkärin vastuu, jos hän erehtyy arviossaan?

Jos saitte sellaisen kuvan että edessä on ”mission impossible”, niin haastateltu lääkäri ja tämän blogin kirjoittaja ovat onnistuneet viestinnässään.

Oman mielipiteeni mukaan tässä on tehty verenhimoisen lynkkauslauman vaatimuksesta poliittinen päätös, että voidaan sanoa että on tehty jotain. Että seuraavissa vaalilupauksissa voidaan kehuskella tehdyn ”mitä kansa vaati”. Jos joku kuvittelee että tällä toimenpiteellä estetään seuraava jokela tai kauhajoki, hän on lentänyt liian korkealla ilman happea, tai on sananlaskunomainen päänsä pensaaseen työntäjä.

Lupaamani asekauppiaiden näkökulma jää seuraavaan blogiin. Mutta loppuun haluan heittää viisi ikiomaa mielipidettäni.

1.  Sympatiani ovat sisäministeri Anne Holmlundin ja hallitusneuvos Jouni Laihon puolella. He ovat kansan sylkykuppeja, mutta ovat kestäneet paineen kunnialla. Kumpikaan ei ole (toistaiseksi) taipunut lynkkauslauman vaatimuksiin aseiden täyskiellosta.

2.  Jos on kerätty 57.000 nimen adressi aseiden kieltämiseksi tuosta noin vain, mielestäni tämän adressin rehellisyyttä on syytä tutkia suurennuslasilla. Lyön 10 euroa veroa että siinä on vilunkipeliä takana.

Kuva: http://edu.pudis.fi/~juho85/setelit.htm

  Elisabeth Rehn
3.  Mielestäni on hassua, kun adressin luovuttajien symbolinen keulahahmo oli ministeri Elisabeth Rehn, Suomen puolustusministeri 1991-1995, F/A-18 Hornetien ”hankkija”, reserviläisten silloinen päällikkö ja naisten asepalveluksen ”asianajaja” (”Syytän sua Elisabeth Rehn…”/Kersantti Karoliina). Elisabeth Rehn oli vuoden 1993 siluettiammunnan EM-kilpailujen suojelija ja hän ampui avajaislaukauksen Nummi-Pusulan siluettiradalla 5.7.1993. Aseena oli asetoimittaja Erkki Lahtisen omistama .357 Magnum-revolveri. Elisabeth Rehnin pitäisi täten tietää yhdenkäden aseiden käytöstä. Kuva: http://www.elisabethrehn.com/
Jan Bade  
Kuva: HBL/Leif Weckström

 

4. Toinen adressin luovuttaja oli Jan Bade, luottamuspulan vuoksi eronnut Suomen Miekkailuliiton ex-puheenjohtaja. Kaksi vuotta myöhemmin tälle oli annettu kilpailu- ja toimitsijakielto epäurheilijamaisesta käytöksestä ja käsiksi käymisestä miekkailukilpailun tuomariin.

  Kimmo Pentikäinen

 

5. Kolmas luovuttajista oli nykyinen Suomen Miekkailuliiton puheenjohtaja Kimmo Pentikäinen, jonka liiton toimisto sijaitsee SLU:n talossa, osoite Radiokatu 20, Pasila. Samassa rakennuksessa sijaitsee Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) toimisto. Pentikäinen puukottaa – anteeksi: pistää miekalla – selkään samassa kerroksessa työskenteleviä kollegojaan.

Kuva: Suomen Miekkailuliitto; http://www.fencing.fi/main/index.php?id=40

 

Pekka-Eric Auvisen isä sanoi televisiossa 5.11. (MTV3 45 minuuttia): ”Alettiin selvittämään seurauksia ei syitä. Eihän se ase ole se syy vaan se on pelkkä seuraus jostain mikä on tapahtunut aikaisemmin.” Katso myös 45min Extra: Puoluejohtajat vaikuttuivat Auvisen vanhempien puheenvuorosta.

Videot löytyvät linkistä, jos missasitte nämä ohjelmat. Suosittelen.